Veckobrev

Hej vecka 23

Sista veckobrevet för detta läsår! Det är inte klokt att ett år redan har gått. Tänk vad mycket vi har lärt oss. För Jenny känns det vemodigt att lämna alla era härliga barn när de nu börjar fyran.

Vi har denna vecka ägnat oss åt att göra saker färdigt. Vi har börjat att städa våra bänkar och plockat undan i klassrummen.

I NO har vi skapat fjärilens livscykel. Ta en titt på våra bloggar för att se resultatet. På Johans sida finns också en film med den dokumentation eleverna gjorde under vårt arbete med fjärilars liv. På Jennys sida kan ni hitta filmerna på elevens egna sida.

Idag fredag ska vi gå till Nytorgets bowling och bowla. Vi tänkte äta glass efter det. De pengar som blir över följer med klasserna upp i fyran.

Har märkt att en del har missat hur ni tar er in på edwise. Den gamla inloggningen med lösenord är nu borta. Istället får ni ladda ner appen Tieto Edu eller ta er fram genom www.hallsberg.se där ni får logga in med hjälp av BankID. Ni kan använda länken http://www.hallsberg.se/utbildningbarnomsorg/grundskola/skolwebbenedwise.4.5f649a7813bafb85c6e14d.html för att komma till inloggningen direkt. Man behöver alltså inte längre ansöka om konto.

Nästa vecka:

På måndag har vi Olympiaden då hela skolan är ute och tävlar i olika grenar som år 6 ansvarar för. Kläder för att vara ute hela dagen behövs gärna liknande idrottskläder.

Jennys klass kommer att tömma bänkarna på tisdagen så väska och ev. extra påse behövs för att få hem allt. Johans klass tömmer onsdag.

På torsdagen är det skolavslutning i Hembygdsgården. Ni är alla välkomna att delta. Se separat inbjudan.

Ha en skön helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                  Vecka 22

Denna vecka har vi haft NO i början av veckan då alla våra puppor blivit fjärilar under helgen. Vi studerade dem i måndags för att på tisdagen släppa dem fria. Vi gick till hembygdsgården och öppna husens lock. Det tog ett tag innan de flög iväg och en del behövde hjälp på vägen. Det har varit mycket spännande att få följa deras livscykel.

I svenska arbetar vi vidare med ordklasserna och denna vecka har vi börjat att träna på adjektiv. Vi fortsätter som vanligt med läsningen och att skriva.

På matematiken har vi börjat med att ställa upp och räkna ut multiplikation med och utan minnessiffra.

I SO har vi studerat allemansrätten.

Nästa vecka:

På tisdag ska vi gå och titta på Alléskolans elevshow. Vi kommer därför att sluta senare denna dag. Vi räknar med att vi är hemma runt 14.30. Ni som har samtal med Jenny och Thuka har det som planerat.

På onsdag  6/6 är det Sveriges nationaldag och skolan är stängd.

På fredag ska vi använda en del av de pengar vi tjänade på Lucia. Vi har kommit fram till att vi alla ska gå och bowla och sen äta glass.

 Trevlig helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                             Vecka 21

Denna vecka har Jennys klass varit och simmat i Alléhallen. Något som är mycket uppskattat.

I svenska har vi tittat extra på ordklassen verb. Ord som beskriver vad man gör.

Alla våra fjärilslarver har blivit puppor och nu väntar vi med spänning på att det ska bli fjärilar. Vi studerade pupporna denna vecka och kunde se att man kunde se var vingarna och känselspröten kommer att finnas. Pupporna skimrar i guld och är väldigt vackra.

I SO har vi repeterat historian från stenåldern fram till järnåldern eftersom vi i torsdags besökte en forntidsby.

Resan till Ekehagens Forntidsby var en häftig upplevelse. Vi fick klassvis följa en guide till varsin lägerplats där vi fick laga soppa, göra pilar med flintsten och varsin skinnpåse. Vi fick gå runt till olika boplatser, se fällor och de djur som bodde på området. Det ända som störde oss var myggen som älskade våra kroppar.

Vi har massor av kvarglömda kläder i kapprummen och i ljusgårdarna. Om ni saknar några kläder så ta er en titt efter den 31 maj så tar vi bort allt.

Till hösten kommer Johan följa med sin klass upp i fyran. Jennys klass kommer att få Andreas Lundekvam till mentor och Mats kommer att följa med klassen upp.

Nästa vecka:

Måndag har Johans klass bad på idrotten och Jennys klass har ingen idrott. Läxan ska som vanligt in på onsdagen.

 Trevlig helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                    Vecka 20

Vilket sommarväder vi har haft i veckan. Det har varit varmt i klassrummet och våra fjärilslarver har vuxit så det knakat. De har redan börjat att spinna in sig i en puppa. Vi tycker alla att det är spännande att följa deras utveckling.

Vi har nu avslutat de nationella proven i matematik. Alla har kämpat på bra. Efter nästa vecka kommer vi att erbjuda ett kort utvecklingssamtal om resultatet för ert barn och titta på hur terminen har gått.

I svenska har vi arbetat med ordklasserna. Vi började med substantiv, ord som man kan sätta en eller ett framför.

På SO arbetar vi med hållbar utveckling om hur man ska leva för att miljön ska må så bra som möjligt.

Vi har nu idrott ute och det kan vara bra med en vattenflaska om man blir törstig.

Denna vecka har vi fortsatt vår sångturné. I tisdags var vi alla och sjöng sånger på Werners backe och i torsdags var Jennys klass till Regnbågen och sjöng. Det har varit roligt och lärorikt att få uppträda för publik.

På fredag åker Laura iväg till Stockholm för att representera elevrådet i webbstjärnans tävling. Vi håller tummarna att vi vinner.

Nästa vecka:

Jenny är iväg och rättar NP i matematik. Fadhel kommer som vikarie på måndag och fredag. Tisdag kommer Marica och Mats att ta hand om klassen.

På måndag ska Jennys klass gå och bada på idrotten. Johans klass har då ingen idrott. V. 22 byter vi och Johans klass badar och Jennys klass har ingen idrott.

På torsdag åker vi med buss till Ekehagens forntidsby i Falköping. Vi samlas redan 6.30 på morgonen och kommer åter ca 17.15. Tänk på kläder efter väder och matsäck.  Den dagen får inga barn fasta.

 Ha en skön helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                         Vecka 18

En kort vecka på endast 3 dagar. I onsdags var Johan hemma och sjuk och i fredags var Jenny ledig. Fadhel var Jennys vikarie.

Denna korta vecka har vi gjort ytterligare ett delprov i matematik. Varje delprov innehåller ca 10 uppgifter. Denna gång var det 8 uppgifter med problemlösning. En del svårare än andra men det är så härligt att se att alla kämpar på och gör sitt bästa.

Imorgon fredag åker klasserna med buss in till Örebro. Edvina är med och vi ska till konserthuset för att få sitta med kammarorkestern när de spelar. Det kommer säkert bli en häftig upplevelse att få vara så nära när de spelar.

Nästa vecka är också en kort vecka med lov på torsdag – fredag. Eleverna kommer på tisdag att sjunga på Knuten och på onsdag har vi den årliga talangjakten på skolan.

Vill informera om att torsdagen den 24 maj så kommer vi att åka till Ekhagens forntidsby som en del av skapande skola. Mer information om dagen kommer.

Trevlig helg

Jenny & Johan

************************************************************************

Hej                                                                                                                        Vecka 17

Känns som om veckorna flyger fram. Denna vecka har vi genomfört ytterligare ett delprov i matematik. Det är lite att tänka till om men era barn kämpar på bra. I matematik har vi fortsatt med repetition av division och även börjat att repetera uppställningar.

I svenska har vi denna vecka läst och skrivit lite fritt. Det var Jennys tur att besöka biblioteket och Lotta pratade om mat i böcker. Många lånade receptböcker, så nu blir det baka av där hemma.

I NO har vi haft det första uppdraget i NTA-lådan ”Fjärilars liv”. Nu väntar vi bara på att få våra små fjärilslarver som vi ska få följa i sin utveckling till fjärilar. Vi är alla lika spända på hur det ska bli.

Eftersom vi ska få ta hand om fjärilar har vi på bilden målat och vikt fjärilar.

I SO lär vi oss om hur vi kan skapa ett hållbart samhälle genom att göra val i livet som gynnar vår miljö.

Vi har glädje att meddela att slöjdbloggen och elevrådsbloggen har gått vidare till final i webbstjärnans tävling. Den 18 maj åker några representanter till Stockholm och vi håller tummarna!

Efter att detta brev skrivs kommer vi att ha klassfest och vi räknar med PARTY!

Läxan nästa vecka är repetition av tabellerna 6 – 9.  Så blir det läxförhör på torsdagen. Veckans förhör med tabellerna 1-5 gick väldigt bra.

Nästa vecka är det ingen skola måndag och tisdag så vi ses på onsdagen igen. På fredag ska vi få åka in till Örebro och vara med när Kammarorkestern spelar. Vi är tillbaka till lunch. Den dagen är Jenny ledig.

Vecka 19 är det lov på torsdag och fredag. På tisdagen ska klasserna gå och sjunga för de boende på Knuten med Edvina.

 Ha en trevlig Valborg och 1: a maj

Johan & Jenny

 **************************************************************************

Hej                                                                                                                          Vecka 16

Denna vecka har vi genomfört det första delprovet i matematik. Eleverna kämpade på bra. Vi kommer att genomföra ca ett prov i veckan fram till vecka 21 som kommer att avhandla olika områden i matematik.

I matematik har vi repeterat division och hur det hör ihop med multiplikation. Johans klass arbetar med Vektor som är ett webbaserat program i matematik.

För att våran skolgård ska vara så fin som möjligt har vi varit ute och städat vårt städområde. Vi plockade skräp och la tillbaka pinnar och stenar i skogen.

I onsdags fick vi träffa en danspedagog och fick göra massor av roliga rörelser/danser i gymnastiksalen.

På torsdagen hade vi storsamling och vi i trean sjöng tre olika sånger om våren. Titta på bloggarna där det finns ett klipp att lyssna på.

I Jennys klass har vi pratat på klassrådet lite om snapchat. Det har kommit till min kännedom att eleverna har en grupp där det skrivs otrevliga saker. Jag uppmanar er föräldrar att prata med era barn.

Bloggen är nu fylld av en massa nya inlägg så sätt er skönt tillrätta och njut av era barns verk!

Vi i Jennys klass har nu kommit upp i 20 stjärnor och det innebär att vi ska ha en stjärnfest nästa fredag! Vi återkommer med mer information om den.

Simskolan har nu bara platser kvar i simskola Blå under veckorna 25, 26, 27. Lämna in lappen så anmäler vi er. Tiderna får ni när allt är klart.

Nästa vecka:

Nu är det idrott som vanligt måndag och torsdag.

På onsdag får vi dansa igen

Ha en skön helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                       Vecka 15

Sista veckan med nationella prov i svenska. Era barn har kämpat på bra med att läsa, skriva och tala. Nästa vecka är det dags för matematikdelen.

I svenska har vi som sagt ägnat oss åt att läsa och skriva en faktatext om ekorrar som ingick som uppgift i de nationella proven. De som inte hunnit läst enskilt gjorde även det.

I matematiken har vi repeterat lite om vikter och hur man omvandlar kg till g och tvärtom. Vi fortsätter också multiplikation och nästa vecka är det dags för förhör i tabell 9. Vi har sagt det förut och säger det igen vägen till tabellerna är öva, öva och åter öva.

På idrotten var Jennys klass till Alléhallen och badade. Gabi berömde dem för deras uppförande och aktivitet i vattnet.

De elever som inte kan simma 25 m. har fått erbjudande om gratis simskola av kommunen. Det är viktigt att ni tar den chansen. Platserna går åt fort så det gäller att anmäla sig snabbt. Vi hjälper er gärna att ringa och anmäla om ni tycker att det är svårt. Lappen med vald simskola ska sedan in till oss i skolan.

Nästa vecka:

Johan åker för att rätta alla prov i svenska med övriga skolar i kommunen. Oskar vår fasta vikarie kommer att undervisa klassen.

På måndag har Johans klass bad på idrotten och Jennys klass har ingen idrott.

På måndag åker tre elever till Kulturutbudet i Örebro för att se vilka aktiviteter till skapande skola som finns.

På onsdag är det dags för skapande skola och i år ska vi få dansa två onsdagar i rad.

På torsdag är det storsamling och på fredag ska vi få besök av en person som ska informera om säkerhet vid järnvägen.

Ha en skön helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                            vecka 14

Bara fyra dagar denna vecka och det var skönt. För visst var vi lite trötta efter påsklovet. Dagarna rullar på som vanligt. Det är blött ute vissa dagar och vi påminner igen om att skicka med ett extra ombyte och inneskor. Kapprummets golv är fyllt av vatten och lera efter rasterna.

Vi håller fortfarande på med Nationella proven i svenska som vi kommer att avsluta nästa vecka. Den här veckan har vi börjat med enskild läsning och arbetat med förförståelse inför läsningen av en faktatext nästa vecka. V. 16 är det dags för proven i matematik.

På SO arbetar vi nu med vad som är rätt och fel. Etik, moral, lagar och regler.

NO har vi denna vecka studerat fotosyntesen.

Eftersom mycket arbete går åt till att NP så får en del andra saker stå åt sidan. Vi har t.ex. inte haft så mycket enskild läsning i klassrummet.

Läxorna som era barn får varje fredag kräver träning en stund varje dag. Det gäller både i engelska där det är glosförhör och i matematik där vi har förhör på multiplikationstabellerna.  Till nästa vecka är det tabell 8 som gäller. Det gör att ni måste vara aktiva som föräldrar och hjälpa era barn med läxorna.

Nästa vecka:

På måndag är det bad på idrotten för Jennys klass det innebär att Johans klass inte har någon idrott den dagen. Veckan efter byter vi.

På torsdag idrott som vanligt.

Onsdag ska läxan lämnas in.

Önskar er en skön helg

Jenny & Johan

‘*************************************************************************

Hej                                                                                                                  vecka 12

Denna vecka har vi genomfört halva delen av de nationella proven i svenska. Eleverna har läst en berättelse om en Loppmarknad och senare i veckan fick de skriva en berättelse som skulle handla om att köpa eller sälja något. Eleverna var väldigt duktiga och alla gjorde sitt bästa.

Vi har ägnat mycket tid till att arbeta med förförståelse inför läsandet och skrivande i NP så att alla elever skulle få den bästa förutsättningen. Det har gjort att vi har haft färre lektioner i matematik. I matematiken fortsätter vi med tabellerna och bråk.

I SO uppmärksammade vi ”Rocka sockorna” dagen där vi pratade om att alla är olika men lika mycket värda.

I NO har vi lärt oss om hur man använder den sista av de fem enkla maskinerna, kilen. Vi tittade på hur man lyckade dela på stora stenar med hjälp av slägga och kilar.

I torsdags serverades det påsklunch och skolan hade köpt in påskmust till eleverna. Det var uppskattat av alla.

I fredags hade vi påskpyssel tillsammans med våra fadderbarn. Vi delar upp oss i tre grupper och skapar tillsammans. En trevlig tradition.

WWF Earth Hour – tillsammans för planeten. Lördag 24 mars klockan 20.30–21.30 är det dags för Earth Hour – världens största miljömanifestation som vuxit från symbolhandling till en rörelse som engagerar miljontals människor, företag och städer världen över. Vi som skola har anmält att vi ska delta och vi uppmuntrar er att hemma också släcka ner lamporna denna timme.

Det blir ingen ny läxa över lovet men vi skickar med en läsbingo som vi önskar att alla kan genomföra. 10 min läsning varje dag är allt som krävs och det är som ni vet viktigt att läsning sker varje dag. De som ville fick också påsklovsutmaningen från www.jagharläst.se där man ska med på en resa runt jorden.

Ni som har döttrar i klassen, idag hade vi ett tjejmöte om att det inte  fungerar bra när det gäller att vara goda vänner. Vi kom fram till att många pratar bakom ryggen på andra, man ljuger, håller inte vad man lovar och är oärlig.  De behöver mycket stöttning i att se vad olika handlingar ger för konsekvenser,  att lära sig att försöka se problemet från andras ögon. Händer även en del på sociala medier, snapchat, som ni bör prata med ert barn om. Jag hoppas att lovet kan ge en paus och vi arbetar vidare med detta efter lovet.

 Ha ett riktigt skönt påsklov!

Johan & Jenny

”””**********************************************************************

Hej                                                                                                vecka 11

Den här veckan har vi börjat så smått med de nationella proven. I första delen har eleverna genomfört en gruppuppgift. Nästa vecka ska vi läsa och skriva en berättelse.

I matematiken har vi repeterat bråk. Det var riktigt klurigt med att förstå delar av en geometrisk figur. Vi kommer att fortsätta att repetera även nästa vecka.

I svenskan skriver vi och läser en hel del. I SO har vi börjat att läsa om hur vår planet ser ut inuti. Det är spännande. Vi fortsätter även värdegrundsarbetet.

På NO har vi denna vecka lärt oss om hur hävstången och skruven fungerar. De är två av de fem enkla maskinerna, de mäktiga fem.

Vi vill ännu en gång påminna om att läxorna kräver repetition vid flera tillfällen. Det är flera som inte klarar av läxförhören. Ta för vana att förhöra ert barn en liten stund varje kväll. Nästa vecka är det dags för 7:ans tabell samt glosförhör på engelskan.

Ni har nu alla fått en enkät från kommunen. Det är viktigt att ni alla fyller i den. Vi ställer gärna upp och hjälper er om ni vill det. Bara kom så fixar vi det.

Nästa vecka har vi en del aktiviteter för oss.

På tisdagen ska vi gå på påskvandring. Jennys klass går direkt på morgonen så då får man inte komma försent.

På onsdagen är det ”Rocka sockorna” då vi uppmärksammar att olika är bra genom att ha på oss två olika strumpor.

Lördag den 24 mars är det Earth hour som vår skola är anmäld till. En manifestation över hela världen då alla lampor ska släckas under en timme, 20.00 – 21.00.

V.13 är det påsklov.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

 

**************************************************************************

Hej                                                                                                                     vecka 10

I matematiken denna vecka har vi fortsatt att arbeta med volym och tabellerna. Det märks att repetition ger resultat. Förhöret på läxan med tabellerna 1-5 gick sådär. Det är några som behöver träna extra.

I svenska har vi denna vecka läst en del av en berättelsetext från ett gammalt Nationellt prov. Eleverna fick läsa och svara på några frågor. Vi har också skrivit en berättelsetext som extra träning.

I NO har vi börjat att studera de enkla maskinerna, de mäktiga fem. Den här veckan har vi lärt oss om hjulet och det lutande planet.

Nästa vecka kör vi igång med svenskan.  Vi har haft problem med nätverket och skrivaren så vi har lagt ut en länk till det föräldrabrev som skolverket har skrivit om de nationella proven på bloggarna. Era barn behöver inte känna någon oro vi har vid flera tillfällen gjort liknande uppgifter utan problem.

Påminner igen om att en del läxor inte är fylla-i-läxa utan läxor som man måste träna på tills man kan det. Det kräver repetition flera dagar i veckan. Nästa vecka är det förhör på engelska glosor och multiplikationstabellen 6. De som inte klarade denna veckas förhör får omläxa på tabellerna 1-5. I engelskan har alla fått inloggning till glosor.eu där man kan träna på glosorna om man vill.

Påminner även om att vid sjukdom måste man höra av sig varje dag om man inte kan ange hur många dagar man blir hemma direkt. Ring: 0582 – 68 54 15.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag. Glöm inte kläder!

 Trevlig helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                         Vecka 9

Oj, vilka kalla dagar men det är härligt med all snö. I tisdags spelade en del av eleverna Gagaboll på rasten. Det var riktigt bra med snön som skydd mot asfalten och roligt hade vi. Det är skönt att se att den rastaktiviteten går bättre för vissa elever. I höstas hade en del väldigt svårt att klara av reglerna och konflikterna var stora.

I svenska har vi denna vecka gjort utdrag från ett gammalt nationellt prov. Vi läste faktatext och skrev sedan en text med stödord som hjälp. Det är precis som i bedömningsstöden så eleverna känner igen arbetssättet. Nästa vecka gör vi likadant med berättelse.

På NO har vi sammanfattat och avslutat arbetet med kroppen.

I matematik fortsätter arbetet med multiplikationstabellerna. För att lära sig dessa behövs mycket repetition och det är viktigt att ni också tränar hemma. Tipsar igen om sidan www.kunskapssidan.se där det går att träna tabellerna.

Det verkar som om den värsta influensan har gett sig men tyvärr blev Gabi sjuk igen och inga vikarier. Gabi är sjuk även nästa vecka men då ska Oscar, vår fastavikarie, ta hennes lektioner. Tyvärr blir det därför inga skridskor för Jennys klass.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag

På onsdag ska läxan in.

Vecka 11 nationella prov i svenska startar.

 Ha en skön helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                     vecka 7

Sista veckan innan sportlovet! Veckorna efter jul har verkligen rullat på. Vi har ju repeterat olika delar inom matematiken innan nationella proven och kommer att fortsätta med det efter sportlovet. Vi har fokuserat på klockan då man ska kunna läsa av en klocka, kunna ange en tid samt kunna uppskatta hur lång tid olika saker tar.  Inom geometri ska man kunna känna igen de vanligaste formerna och även kunna beskriva dem. Repetera gärna hemma speciellt om ert barn känner sig osäker.

I svenskan har vi läst en hel del denna vecka och eleverna har fått skriva recensioner när de läst klart en bok. Vi har också avslutat arbetet med tj-ljudet.

I onsdags var det alla hjärtansdag och skolans korridor fylldes av hjärtan, kramrutor och dikter och meningar med kompisbudskap.

Sjukdomarna fortsätter att härja det är många elever sjuka i klasserna och Jenny har varit sjuk hela veckan. Mats har fått ansvara för klassen. Patricia har varit vikarie ett par dagar.

I fredags åkte hela skolan iväg till Kvarntorp. Där åkte vi pulka, en del provade slalom, vi grillade korv och hade det skönt.

Förra veckan försvann Eriks gymnastikskor på idrotten. De var namnmärkta, är det så att någon fått med sig ett par extra skor hem? Var snäll och kolla en extra gång i gympapåsen.

Det blir ingen läxa under sportlovet men vi vill uppmuntra alla att läsa och fylla i läsbingot som alla fått hemskickat.

Vecka 9 kör vi på som vanligt igen. V.10 ska Jennys klass åka skridskor på idrotten på måndagen och v. 11 är det Johans tur.

 Nu önskar vi er alla ett skönt sportlov och hoppas att alla kommer tillbaka friska och pigga.

Jenny & Johan

‘*************************************************************************

Hej                                                                                                   Vecka 6

En kortare vecka med ledig måndag. Vi har ändå hunnit med en hel del.

Vi fortsätter med arbetet inom svenska och matematik. Stavning på svenskan med ord som inte stavas ljudenligt med tj-ljudet.

I matematik fortsätter träningen med tabellerna och i torsdags var det förhör på 4: ans tabell. Det går väldigt bra för de flesta. Kul att se att övning ger färdighet. Nästa vecka är det dags för 5: ans tabell.

I NO har vi börjat studera vad det är som behövs för att kroppen ska må bra. Denna vecka har vi pratat om vikten av att äta rätt och att vila.

I SO har arbetet med världsdelarna fortsatt.

Läsveckan kom inte riktigt igång som vi tänkt så vi kommer att fokusera på läsningen även nästa vecka. De som vill får ta med sig en kudde eller gosedjur att ha vid läsningen.

Det är fortfarande sjukdom på skolan, Gabi är fortfarande sjuk och Jenny har varit hemma två dagar. Då hade Marica och Mats klassen.

Som det ser ut nu kommer vädret fortsätta att vara kallt och resan till Kvarntorp blir av. Alla som önskat att få låna skidor kommer inte att kunna göra det. Det var så många som ville låna.  Ni behöver även ta med er pulka och hjälm. Skollunchen blir korv med bröd men man får ta med egen matsäck också om man vill. Tänk på varma kläder, vi är ute hela dagen.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag.

Fredag resa till Kvarntorp – ta med hjälm, pulka, varma kläder och matsäck. GLÖM INTE ATT SKRIVA NAMN PÅ HJÄLMEN OCH PULKAN.

 Ha en skön helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                             vecka 5

Snö och slask om vartannat. Kan inte nog påminna om att skicka med ett ombyte många är blöta efter en rast och skolan ombesörjer inga extra kläder.

Det är fler elever som är friska men bland oss personal är det värre. Gabi var sjuk även denna vecka men vikarier fanns. Johan har varit hemma och vabbat då har Marica och Souhad haft klassen.

I Matematik fortsätter vi med hårdträning på tabellerna. Det gäller att ni stödjer era barn hemma med träning. Efter två veckor med träning på klockan går vi över till att repetera geometri. Det är viktigt att ni håller klockan vid liv i hemmet. Prata om tider fråga era barn vad klockan är nu, om en stund och vad den har varit. Många har fortfarande svårt med att läsa av en klocka.

I svenska har vi börjat att titta på hur ord med tj-ljudet stavas. Varje vecka har vi givetvis skrivning och läsning på schemat. Vi vill påminna er om att läsa hemma med era barn. Nästa vecka har vi på skolan läsvecka och de som vill får ta med sig något gosedjur eller mjuk kudde att ha när vi har våra lässtunder.

På NO hade vi olika stationer där eleverna fick testa sin olika sinnen. Det luktades, smakades, kändes, lyssnades och tittades.

I SO började vi denna vecka med geografi och tittade på våra olika världsdelar och haven på jorden.

Tråkigt att så få av er kunde komma på föreläsningen med Maria Dufva. Hon var verkligen duktig och vi som föräldrar fick mycket att tänka på vad gäller våra barns användande av olika kanaler på internet. Vi kan bara uppmana er att se över vad det är era barn gör på nätet. Var närvarande och intresserad. Fundera på om det era barn gör är bra för dem. Prata med dem om vilka risker det finns och hur de kan bli nätsmarta. Vet också att flera pojkar i klasserna spelar våldsspel med hög åldersgräns. Titta på spelen och avgör om det är bra för ert barn.

Nästa vecka

MÅNDAG DEN 5 FEBRUARI ÄR SKOLA OcH FRITIDS STÄNGDA

Läsvecka fokus på läsning ensam, i par och högläsning.

Idrott som vanligt på torsdag.

 Ha en skön helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                                Vecka 4

Vi fortsätter att träna in multiplikationstabellerna. Vi tränar på olika sätt i boken, på stenciler, på appar och på nätet. För att träna extra kan ni hemma gå in på www.kunskapssidan.se där kan ni välja vilka tabeller ert barn behöver öva extra på.

Vi hade förhör med 2:ans tabell i torsdags och det gick riktigt bra. Till nästa vecka har vi på 3:ans tabell i läxa.  Glöm inte att det behövs mycket träning för att lära sig.

I svenskan har vi tränat på de olika sätt som sj-ljudet stavas. Det var en hel massa och svårt att läsa då två till tre bokstäver bilder ett annorlunda ljud. Men det är bara träning som behövs.

Vi pratar mycket om att man som elev måste ta ett eget ansvar för att lära sig saker. Känner man att man inte kan måste man träna extra och fråga vuxna omkring sig om hjälp om man inte förstår.

På SO har eleverna fått arbeta i grupper och skapat en nyhetsfilm med hjälp av IMOVIE. Det var klurigt men roligt.

På NO har vi denna vecka tittat närmare på örat och hur det fungerar. Vi har också pratat om våra sinnen, smak och känsel.

Tyvärr försvann ju all snö och istället är det blött ute vilket gör att det är extra viktigt med ett extra ombyte. Det är inte skönt att sitta och jobba på en lektion med blöta kläder…

Vi har haft många sjuka i klasserna och på skolan är både personal och elever sjuk. Johan var hemma för att vårda sjukt barn i fredags. Vi vill påminna om att vid magsjuka ska man vara hemma 48 h efter det att man kan äta normalt igen. Vi hoppas att alla är friska till nästa vecka. Ni som är sjuka kan börja träna på 3: ans tabell vilket är läxan till nästa vecka.

I torsdags fick vi genomföra Body precussion med en grupp från Brasilien. Det var riktigt häftigt men svårt att hålla koll på alla rörelser. Kolla in bloggarna för en titt.

Det finns nytt material att titta på på bloggen, vi körde hårt med den i fredags. Alla i Jennys klass har matematik att lösa under veckans matematik. Skicka in svaren i en kommentar.

Nästa vecka är det idrott som vanligt måndag och torsdag. På onsdag ska läxan lämnas in.

 Ha en skön helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                                                Vecka 3

Denna vecka har vi börjat att hårdträna multiplikationstabellerna. Eleverna tränar i boken, på ipads, tabellkort och förhör varandra. Vi kommer att börja ha tabellerna i läxa med ett förhör veckan efter.  I Jennys klass har vi arbetat med klockan och Johans klass har vi studerat geometri.

I svenska har eleverna fått träna på att skriva ord med sj-ljudet som stavas med sk. Vi hade en lektion där eleven själv fick väljs mellan olika sätt att lära sig bäst på. Vi skriver också en hel del.

I NO har vi nu börjat att läsa om våra sinnen. Denna vecka har vi studerat näsan med lukt och ögat med synen.

I SO har vi börjat att läsa om källkritik med inriktning på merdia. Arbetet med värdegrund om hur vi är mot varandra fortsätter också.

Redan i tisdags kom snön och vi bestämde att vi skulle passa på att åka pulka i fredags. Det var en rolig och skön dag i backen. Nu hoppas vi att snön får vara kvar så att vi kan njuta av riktig vinter ett tag. Om man vill ta med sig pulka till skolan går det bra men glöm inte hjälmen. Vi har även spolat isen i hockeyrinken så skridskor på rasten går också bra.

Det är väldigt bra om ni skickar med ett ombyte som kan ligga i era barns lådor i kapprummet. Snön gör att man blir blöt. Det är också väldigt blött på golvet i kapprummet så det är bra med inneskor.

Denna vecka lämnar vi ut årets första läxa. Lär er 2:ans tabell och fyll i pappret i svenska.  Lämna tillbaka läxan på onsdag.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag. GLÖM inte kläder.

Onsdag: lämna- tillbaka- läxan- dag.

 Trevlig helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                                Vecka 2

Vad kul det var att träffa alla igen! Hoppas att ni haft ett skönt lov. Nu kör vi med full fart den sista terminen på lågstadiet innan årskurs 4 väntar.

Framför oss har vi en termin med olika händelser. Vi kommer att genomföra de nationella proven under v. 11 – 20 och då kommer inga ledigheter att beviljas.

Vi har ju tjänat in pengar som vi ska använda till något trevligt. Eleverna har haft olika förslag men än är inget bestämt. Det vi har bestämt är att av pengarna ska vi skänka 10 kr var till familjer och barn på flykt från Syrien. Vi har tittat på Röda korsets stödinsatser.

Skolan har redan nu bokat Kvarntorp i hopp om att det kommer snö. Om det kommer snö åker vi dit fredag den 16/2. Mer information kommer.

Schemat kommer att se ut som förra terminen. Vi gör ett byte med slöjdgrupperna så träslöjd får textilslöjd och tvärtom.

I torsdags fick eleverna sina ipads/lärplattor vilket betyder att nu har alla varsin. Eleverna var mycket spända och glada. Många funderade om de nu fick använda den som de ville men självklart är det samma regler som gäller. Lärplattorna är ett komplement till de andra läromedlen som vi använder. Vi behöver bara inte turas om i användningen.

Fadhel som har arbetat i Johans klass kommer att sluta hos oss. Istället kommer Souhad arbeta med oss vilket vi tycker ska bli roligt.

Glöm inte att lämna in anmälan om föreläsningen med Maria Dufva den 27/1. Anmälan ska vara inne senast den 19/1.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag.

 Ha en skön helg

Jenny & Johan

 **************************************************************************

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

VI ÖNSKAR ER ALLA ETT RIKTIGT SKÖNT JULLOV SÅ SES VI IGEN MED NYA KRAFTER ONSDAGEN DEN 10 JANUARI

MÅ GOTT

JENNY &  JOHAN

**************************************************************************

Hej                                                                                                                 vecka 50

Wow, vilka fantastiska barn ni har! De var superduktiga på Lucia. Vi hade tre framträdande, Först på kvällen för er föräldrar. Tack till er alla som kom, det är väldigt uppskattat att få visa vad man har lärt sig för sina föräldrar och/eller syskon. På Luciamorgon åkte vi med bilar till Orkla i Kumla och där gjorde vi succé. Vi tjänade också in de första pengarna till en klasskassa, 3000 kr fick vi! Ett stort tack till alla er som hade möjlighet att köra så att detta blev möjligt för oss.

Väl tillbaka till skolan sjöng vi för alla elever i gymnastiksalen. Då var många av oss trötta men det gick väldigt bra.

I övrigt håller vi på att knyta ihop påsen med allt som vi lärt oss denna termin. Vi gör färdigt sådant som blivit liggandes och gör klart det vi håller på med.

Berättelsen om Vilda och Molly slutade lyckligt då Vilda hjälpte Molly och de blev vänner. Alla kompishandlingar som vi har fått tagit del av sparar vi som påminnelse i klassrummet. Hur man är som vän och att våga stötta de som är utsatta och stoppa elakheter är en viktig färdighet.

Denna vecka har vi träffat våra faddrar vid två tillfällen. I torsdags åt vi jullunch tillsammans och trots att vi är över 90 elever flöt allt på mycket bra. På fredagen hade vi julpyssel tillsammans. Då var vi tvungna att dela upp oss i tre grupper men det fungerade också bra.

Efter jul kommer både Hanan och Lex att lämna oss. Lex flyttar till Åsbro och Hanan till Långängen. Vi kommer att sakna dem och önskar dem lycka till.

Nästa vecka:

På måndag går de elever som inte deltar på julspelsövningen ner till Alléskolans julshow med start kl. 13.00. Vi räknar med att vara tillbaka till skolan lite senare än vanligt ca 14.15

På onsdag är det genrep för de elever som är med i julspelet kl. 12 – 14.30. Alla kläder ska då tas med!

På torsdag är det julavslutning. Vi börjar som vanligt och efter julspelet ca kl. 10.00 är det jullov.

Vårterminen startar igen onsdagen den 10 januari.

 Trevlig 3:e advent

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                     Vecka 49

Vi har nu börjat med varsin högläsningsbok om julen. Jennys klass läser ”Skorstensjul” och Johans klass ”Sunes jul” samtidigt har vi lite mys med tända ljus vid tavlan. Alla elever har fått varsin snällkalender med olika uppdrag där man ska göra snälla saker om människor i sin omgivning.

Denna vecka har vi gjort det sista uppdraget i NTA-lådan. Vi fick prova olika hjälpmedel, tekniska uppfinningar för att underlätta vardagen för oss människor. Eleverna jobbade på bra.

I svenska har eleverna skrivit en faktatext om elefanternas språk som vi har läst om tidigare. Texten ingår som uppgift till det bedömningsstöd vi arbetar med från skolverket.

Mycket tid går åt till att träna luciasångerna och vi kommer att fortsätta med det innan det är dags för framträdandet.

I matematik kämpar en del på med uppställningar och en del har börjat att repetera multiplikation. Glöm inte att hemma prata matematik och träna på klockan och tabellerna i multiplikation.

Arbetet om vänskap fortsätter och vi har fått ytterligare kompishandlingar att ta till om vi ser att andra elever blir drabbade av elakheter.

Nästa vecka:

Idrott måndag och torsdag

Lucia tisdag 12/12 kl. 18.30

Lucia onsdag 13/12 kl. 7.00

Ha en skön 2:a advent

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                                           Vecka 48

Denna vecka fick Jennys klass gå till Alléhallen och bada på idrotten. Något som eleverna har längtat efter.

Vi har fortsatt med att arbeta med faktatexter. Träningen är att kunna plocka ut nyckelord och skriva en egen text utifrån dessa ord. Vi har också börjat att träna stavning med ord som innehåller e eller ä.

Vi har haft extra träning med luciasånger vid två tillfällen men det är viktigt att eleverna tränar hemma också så att de kan sjunga med i texterna.

I NO fortsätter vi med NTA och denna gång undersökte vi hur vattenpass fungerar. Titta in bilder på bloggen. I arbetet med kroppen har vi denna vecka läst om lungorna, hjärtat och blodet. Det blir många funderingar och frågor om hur kroppen fungerar.

I SO fortsätter arbetet med värdegrund.

På bilden fick eleverna denna vecka skapa skelett av tops. Det blev många härliga bilder.

Glöm inte att lämna in lappen om skjuts på Lucia-dagen.

Nästa vecka:

På måndag har Johans klass bad på idrotten och Jennys klass har ingen idrott.

På torsdag idrott som vanligt.

Trevlig första advent!

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                             Vecka 47

Vilken härlig start vi fick på veckan med snölek på rasterna. Eleverna var blöta när de kom in och vi vill bara påminna om att skicka med extra kläder. Det är också bra om eleverna har inneskor nu när kapprummets golv fylls av snö som smälter.

I svenska fortsätter vi med faktatext och denna vecka har eleverna skrivit fakta från en gemensamtext tillsammans två och två. Vi har börjat med bedömningsstödet i läsning men fick ta en paus denna vecka då Marika var hemma. Vi hoppas hinna läsa med alla nästa vecka.

Vi har läst ännu ett kapitel om Vilda och Molly och fått tagit del av ytterligare kompishandlingar när man ser någon bli utsatt för prat bakom ryggen och får saker förstörda.

I matematik har en del börjat med sambandet mellan multiplikation och addition något som vi kommer att arbeta med fram till jul.

I NO har vi börjat med ett nytt arbetsområde som handlar om kroppen. Denna vecka har vi studerat skelettet och musklerna.

Som vi har sagt innan så är vi i trean ansvariga för Luciafirandet på skolan. Vi har tackat ja till att åka till BOB i Kumla och lussa på Luciamorgonen. Det innebär att vi endast hinner med en uppvisning för skolan och då får inte ni föräldrar plats. Vi kommer istället genomföra ett Luciatåg kvällen innan den 12/12 kl. 18.30 då ni är välkomna. Mer information kommer. Vi kommer bl.a. behöva hjälp med skjuts till Kumla.

Nästa vecka:

På måndag har Jennys klass bad på idrotten och Johans grupp har ingen idrott. Nästa vecka byter vi.

Trevlig helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                                        Vecka 46

Vi fortsätter med att lära oss uppställningar i matematik. Det är riktigt svårt och det behövs många upprepningar innan det sitter. Öva gärna hemma med olika tal.

I svenska fortsätter vi med att arbeta med faktatexter. Vi har skrivit text tillsammans i klassen och en del elever har börjat med att skriva egna. Vi har också börjat arbeta med stavningsregeln som gäller dubbelteckning. När vokalen är lång eller kort ex. Glas, glass.

I SO fortsätter vi med värdegrund och tittar på en programserie om vänner. Vi har även läst mer ur boken om Vilda och Molly. Då har vi fått tagit del av kompishandlingar som man kan använda sig av när man ser andra bli utsatta.

På musiken tränas det för fullt till Lucian. Edvina kommer att undervisa hela klasserna istället för halvklass fram till Lucia.

På idrotten har eleverna fått undervisning i HRL, hjärt och lungräddning.

I torsdags träffade vi våra fadderbarn och gick ut till skogen där vi spelade naturbingo. Eleverna var väldigt duktiga och tog väl han om sitt fadderbarn.

Nu när vi går i trean är de som vill välkomna att delta i julspelet som vi har som avslutning innan jul varje år. Träningen ligger på måndagar sista passet.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag. De som har julspelsövning har ingen idrott på måndag.

V.48 har Jennys grupp bad på idrotten.

Trevlig helg

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                          Vecka 45

Tänk att det redan är november. Veckorna bara rusar iväg. Eleverna vekar ha mått gott av ett höstlov och var peppade på att komma igång med jobb.

Denna vecka har vi börjat att arbeta mer systematiskt med värdegrunden, vilka grundläggande värderingar man har mot andra människor. Vi har börjat att läsa en bok om Vilda och Molly och får följa båda flickornas upplevelser på samma situation. Vi kommer även att se på filmer som tar upp olika dilemman som vi har som utgångspunkt i diskussioner.

I svenskan har vi fortsatt arbetet med ng-ljudet och nästa vecka blir det ett läxförhör till med 5 ord som man ska kunna stava till. Vi har även börjat att prata om faktatexter. Arbetet kommer att mynna ut i att eleverna självständigt ska skriva en egen faktatext.

I matematik är det fortfarande uppställningar med både addition och subtraktion som gäller.

I NO har eleverna denna gång fått vara uppfinnare och konstruera ett bärhandtag så att man kan bära tunga påsar utan att få ont i händerna. Ni får kolla in bloggen för att se alla smarta bärhandtag som tillverkades.

På musiken har vi börjat att träna Luciasånger. Som tradition på skolan är det år 3 som ansvarar för Luciatåget på skolan. Vi kommer att ha två föreställningar på Luciamorgon den 13/12. Alla har fått ett eget sånghäfte med sånger att träna på.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt måndag och torsdag. GLÖM INTE KLÄDER!

De elever som tränar med julspelet kommer att ha övning på måndagar 13.30 och då har de som går i Jennys klass ingen idrott.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

 

**************************************************************************

Hej                                                                                                                           Vecka 43

Vi har haft en liten annorlunda vecka. I tisdags firade hela skolan FN-dagen med en storsamling i gymnastiksalen. Alla klasser var uppe på scenen och sjöng eller läste eget skrivna dikter. Vilka duktiga elever vi har. Det lät fantastiskt.

Under onsdagen fick vi återigen gå till gymnastiksalen där kulturskolans elever spelade instrument för oss. De var verkligen duktiga. Om man vill börja spela instrument ska man anmäla sig på kulturskolans hemsida. De har även kurser i drama, bild och sång. Vi hjälper er gärna om det behövs.

Vi vill tacka er som kom i torsdags kväll att lyssna på era barn. Kul att så många av er kunde komma. Ni som missade kvällen har en liten film på våra bloggar att titta på.

På fredagen hade hela skolan maskerad. Vi i 3:an hade spöktema hela dagen. Eleverna fick skriva spökhistorier och räkna spökmatematik. Efter lunch hade vi pyssel och film som avslutning.

Nästa vecka är det höstlov som även kallas läslov. Eleverna har då inte fått vanlig läxa. Istället vill vi att alla elever läser en stund varje dag under lovet. De kan fylla i läsbingo och/eller höstlovsutmaningen på www.jagharläst.se

Ha ett skönt läslov så ses vi igen måndag den 6/11

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                Vecka 42

Den här veckan har alla elever fått göra bedömningsstödet i matematik. De var väldigt duktiga och koncentrerade.

På SO har vi börjat att arbeta med FN och barnkonventionen.

I NO fortsätter vi med att lära oss namnen på de olika föremålen som skyddar saker eller personer. Eleverna får några av dem i läxa till nästa vecka.

I svenska har vi tittat på ord som stavas med ng-ljudet och fortsatt med att skriva berättelser.

I matematik har Jennys klass börjat med uppställningar och det var riktigt klurigt men de flesta har börjat att förstå hur man gör.

Nästa vecka:

Nu är det som vanligt igen med idrott måndagar och torsdagar.

På torsdagskväll kl. 18.00 är ni alla välkomna och lyssna på era barn när de sjunger sånger och titta på deras arbeten om hösten och vänskap.

Fredag har skolan maskeraddag och alla som vill får klä ut sig men man får inte han någon mask för ansiktet.

V. 44 är det höstlov och ingen skola.

Trevlig helg

Jenny & Johan

 

**************************************************************************

Hej                                                                                                 Vecka 41

Hösten har kommit till oss och regniga dagar är det bra med regnkläder. Det var många barn som var blöta efter rasterna igår. Påminner om att det kan vara bra att ha ett ombyte i skolan så att man kan klä sig torra kläder om man blir blöt.

På NO fortsätter vi med NTA och våra föremål som skyddar. Denna gång skulle man beskriva föremålen för sin NTA-kompis så att den kunde gissa vilken det var man tänkte på. Vi har även tittat på svampens olika delar.

I SO fortsätter jobbet med vikingar och det var läxförhör på nyckelorden. Något som gick bra för de flesta. En del behövde dock träna lite mer på läxan.

I matematik och i svenska fortsätter vi som förut. I Jennys klass kommer en del elever få ta hem matematikboken för att arbeta ikapp i de fall man halkar lite efter.

På musiken sjunger vi kompissånger och sånger om fred inför FN-dagen som är om 2 veckor.

I måndags var det elevråd på skolan. Gunilla och Anna berömmer de eleverna för att vara aktiva och ta sitt uppdrag på allvar. Kul tycker vi. Det går att följa elevrådets arbete på deras blogg elevrådet.se 

Nästa vecka:

Idrott för Jennys klass endast på torsdag.

Johans klass har bad på måndag – GLÖM INTE BADKLÄDER.

På torsdag går Johans klass för sista gången till Kulturkul på kulturskolan. Kom i tid på morgonen.

Trevlig helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                   Vecka 40

Tack alla ni som kom till föräldramötet. Vi tänkte här skriva lite kort om de områdena vi tog upp. Vi tog upp hur läget i klasserna är och hur viktigt det är att vi ger varandra arbetsro så att man kan arbeta. Vi tog även upp vikten av att komma igång med arbetet och inte stanna vid minsta motstånd. Vi var tyvärr också tvungna att ta upp hur en del i klasserna har börjat att använda ett grovt språk vid tillsägelser och besvikelser. Vi uppmanar alla att prata med era barn om detta.

Vi visade vilka olika arbetsområden vi kommer att arbeta med fram till jul. Till våren, från den 12 mars till 18 maj, är det sedan dags för de nationella proven i matematik och svenska. Under den tiden beviljar vi inga ledigheter. Vi påminde även om våra bloggsidor där all information läggs ut.

VI visade våra scheman och påminde om längre dagar måndagar samt torsdagar och det är på dessa dagar som barnen har idrott så glöm inte att skicka med idrottskläder!

Vi har läxor som förra året fredagar till onsdagar.

Vi kommer att ändra rutinerna runt sjukanmälan. Alla elever på eken ska ringa till ekens fritids 0582-685415 / 072 220 73 78 och sjukanmäla sig innan klockan 8.00 varje dag.

I går var det Johans klass tur att gå till kulturskolan och ha kulturkul. Eleverna tyckte att det var riktigt kul. De kommer att gå dit två torsdagar till och det är viktigt att man inte kommer försent för då missar man besöket.

Jennys klass hade istället dubbla idrottslektioner. Trivselgruppen har träffats och byggt ”Walk board” till alla klasserna som man kan ha på rasterna. Alla klasser har även fått bollar och annat till rastaktiviteter. Nu gäller det att alla är rädda om sakerna och håller reda på dem så att vi har kvar dem länge.

I NTA har vi sorterat föremålen efter om de skyddar saker eller personer. Se bloggen för bilder.

På SO fortsätter det spännande arbetet med vikingar.

Nästa vecka:

Jennys klass har bad på måndag och vanlig idrott på torsdag.

Johans klass har ingen idrott på hela veckan men går till Kulturkul på torsdagen. KOM I TID.

På onsdag ska läxan in!

Ha en trevlig marknadsdag och helg!

Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                                                                                                                                                                                    Vecka 39

Vi fortsätter att arbeta med skiljetecknen punkt, frågetecknet samt utropstecknet. Eleverna arbetar i ett häfte och ska också börja använda dem i fritt skrivande.

I matematik är det fortfarande division som vi arbetar med men även hur man delar upp tal i 100-tal, 10-tal och ental.

I NO har vi nu öppnat NTA-lådan som heter ”Testa teknik” där vi först möter olika skyddsutrustningar för människor och föremål.

I fredags var det dags att äntligen träffa sitt nya fadderbarn! Spänningen var stor och tillsammans gick de en ”Lära-känna-promenad”.

Johans planerade möte med kulturskolan blev uppskjutet en vecka. Första träffen bir nästa vecka.

Vi har äntligen fått ordning på schemat och Johans klass kommer också att gå längre på måndagar till kl. 14.10

Vi pratar mycket om att det krävs att man under lektionerna verkligen arbetar på och inte hittar på andra saker om man ska ha en chans att följa med.

Vi har också bekymmer med att en del elever har ett språkbruk som inte är ok. Prata gärna hemma om vilka ord som är ok att använda mot andra personer, barn som vuxna.

Skolan samlade in 1330 kr i kontanter till Clowner utan gränser i samband med skoljoggen. Tack alla ni som skänkte en peng.

Nästa vecka:

På måndag har vi föräldramöte kl. 17.30 hoppas att många av er kan komma.

Idrott för Jennys elever måndag och torsdag.

Johans klass har idrott måndag och kulturkul på torsdag.

Johans klass slutar från och med nu kl. 14.10 på måndagar.

V.41 på måndagen har Jennys klass bad.

 Ha en skön helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                   Vecka 38

Veckorna rullar på och hösten kommer närmare. På NO tittade vi på hur djur och växter förbereder sig för vintern. Vi har även talat om höstdagjämningen som är i dag fredag.

I övrigt arbetar vi vidare i de olika ämnena. I matematik har vi börjat med division, att dela upp föremål i lika stora delar.

I svenskan arbetar vi vidare med att skapa meningar och nu även med olika skiljetecken. Vi tittar närmare på punkt, utropstecken och frågetecken.

På musiken sjunger de sånger med vänskapstema.

Jenny klass hade en sista träff på Kuben då vi spelade in allt vi tränat på. Nu får vi bara vänta tills filmaren har klippt ihop allt innan vi kan få det färdiga materialet. Eleverna har verkligen varit duktiga dessa tillfällen och Jenny är imponerad över deras arbete.

Nästa vecka:

Idrott för samtliga på måndag.

På torsdag är det dags för Johans klass att gå till kulturskolan. Mycket viktigt att eleverna inte kommer försent den dagen!  Ingen idrott för Johans klass.

Glöm inte att lämna in läxan på onsdagen

OBS OBS OBS OBS OBS OBS NYTT DATUM FÖR FÖRÄLDRAMÖTET! NI ÄR KALLADE MÅNDAG DEN 2 OKTOBER, se separat kallelse.

 Trevlig helg!

                                                                   Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                 Vecka 37

Vi har börjat med att arbeta med återberättande text. Att kunna plocka ut vad som händer först, sedan och sist i en text. Vi fortsätter även med att skriva berättelser.

I matematik har vi arbetat med bråk och kommer nästa vecka att arbeta med division.

I övrigt rullar det på som vanligt och det märks att vi börjar komma in i rutinerna igen efter sommaruppehållet. Vi lägger stor fokus på läsning och det är väldigt bra om ni ser till att ert barn läser hemma, helst varje dag. Vi har nu fått ordning på vårt skolbibliotek och på torsdagar har vi Tomas här som arbetar som bibliotekarie. Det går bra att låna hem böcker precis som från ”stora” biblioteket.

I onsdags var det dags för den årliga Skoljoggen. Vi i trean höll i uppvärmningen och det skötte eleverna elegant. Sedan var det dags för att springa/gå i spåret.

Jennys klass var ännu en gång till Kuben, för att delta i ”Kulturkul”. Vi hade det väldigt roligt och nästa torsdag är sista gången. Sista gången ska allt spelas in.

I fredags hade Jennys klass besök av Alva och Paula, två praktikanter från årskurs åtta. Johan var hemma och vårdade sitt barn och klassen blev uppdelad i övriga klasser på Eken. Det fungerade väldigt bra.

Nästa vecka:

Idrott måndag

Torsdag Johans klass idrott och Jennys klass ”Kulturkul”

Onsdag ska läxan in – HJÄLP era barn att packa ner den.

Boka torsdag den 5 oktober för föräldramöte mer information kommer.

 Ha en trevlig helg!

Jenny & Johan

 **************************************************************************

Hej                                                                                                                        vecka 36

Vi fortsätter med det som vi börjat med förra veckan. I svenska skriver vi berättelser och tränar på att få med en inledning – handling- avslut. Viktigt är också att eleverna börjar bli mer säkra på att skriva meningar med punkt och stor bokstav.

I matematik är det repetition, problemlösning och viktenheterna kilogram och hektogram som studeras närmare.

I SO har vi arbetat med asagudarna, Oden och Tor.

Jenny klass var till kulturskolan på Kulturkul i torsdags där vi träffade Elin och Erika. Det var verkligen kul, se inlägg på bloggen.

Alla elever har fått en plastlåda på sin hylla där ni kan lägga extra kläder och det är verkligen bra med ett ombyte i fall något händer. Vill också påminna om inneskor som alla behöver ha i matsalen och slöjden.

Denna vecka får eleverna sin första läxa och precis som förra året lämnar vi ut läxan på fredagar och de ska lämnas tillbaka på onsdagen. Det är väldigt viktigt att ni som föräldrar stöttar era barn med läxan men också hjälper dem att lämna in den i tid.

Nästa vecka:

Johans klass har idrott måndag – torsdag

Jennys klass har idrott på måndagen och på torsdagen går vi till Kulturskolan.

På onsdagen är det skoljoggen mer info finns på bloggsidorna. Alla som vill får skänka en springslant.

 Ha en skön helg!

Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                  Vecka 35

Denna vecka har vi arbetat med berättelser på svenskan. I Jennys klass startar vi oftast dagen med en lite längre tystläsningsstund.

I SO arbetar vi med järnålder och vikingar. På NO har vi pratat om olika näringskedjor.

På matematiken är det fortfarande en hel del repetition om olika räkningsstrategier.

Varje läsår blir vi erbjudna att få vara med kulturskolan. Denna termin ska vi få delta i kulturkul med Erika och Elin. Vi kommer att få träffa dem tre torsdagar i rad under en fm. Jennys klass är först ut redan nästa vecka.

Nästa vecka:

Idrott måndag och torsdag. GLÖM INTE KLÄDER OCH HANDDUK.

Jenny kommer att vara borta på utbildning på måndag och Eva Medin kommer att vikariera i klassen.

På torsdag går Jennys klass iväg till Kuben direkt på morgonen för att få delta i Kulturkul. Kläder efter väder!

Hälsningar Jenny och Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                    Vecka 34

Första veckan har redan gått och det var så roligt att se alla igen. Första skoldagen inleddes som brukligt men en storsamling med sång och dans av lärarna. Vår maskot Charlie var med. Alla nya elever och lärare fick en välkommen-till-skolan-nalle av trivselgruppen. Efter samlingen fick alla elever glass i klassrummen.

Denna vecka har vi haft en mjukstart. Vi har bl.a. målat självporträtt, funderat på vad vi vill lära oss i trean och tagit upp mycket praktiskt runt skoldagen.

Ni kommer att få ett schema hemskickat men det är inte riktigt klart ännu. Vi vet dock att vi kommer att gå längre två dagar i veckan. Måndagar och torsdagar slutar vi 14:15 och övriga dagar slutar vi som förra året 13:45. Idrotten ligger på måndagar och torsdagar.

I Jennys klass har Emil börjat hos oss och vi hälsar honom hjärtligt välkommen. Omar som tidigare även gått i förberedelseklassen kommer nu att vara i Jennys klass alla dagar. Osama och Asmaa kommer fortsätta att vara både i klass och i förberedelseklassen.

Som vi berättade innan sommarn så har Alexander och Mary flyttat.  Även Jessica i Johans klass har flyttat.

Det är även förändringar bland personalen. Monika, Anna och Rasmus som var resurser i klasserna har fått andra uppdrag. Istället kommer Johan Högberg, nyanställd fritidspedagog, att arbeta i båda klasserna som resurs. Niklas Odenmark kommer att vara i Johans klass nu i början av terminen. Vi hälsar dem hjärtligt välkommen till oss i trean Annars ser det ut som i tvåan: Jenny ledig onsdagar, Johan och Mats här varje dag.

Johans klass har fått en ny och egen ingång precis vid klassrummet. De elever som har fritids får efter skoldagen ta med sig väskan och gå ut och runt till fritids Rönnen där Frank, Monika, Felix och Aida möter upp.

Vi kommer att fortsätta med läxor fredag till onsdag men vi meddelar när vi kör igång.

Vi vill påminna er om att anmäla frånvaro varje dag på telefonnr: 0582-685459 annars blir det oanmäld frånvaro i edwise.                                                                                                        Alla elever behöver även ha inneskor främst i matsalen och träslöjden.                                       Kommunen fortsätter att ge frukt till f-3 varje dag men ibland är det gott med en extra frukt på eftermiddagen om ni vill skicka med något                                                                                  Alla elever kommer att få en plastback där ni kan lägga extra kläder, vilket kan vara bra att ha när höstrusket kommer.

Nästa vecka:

Idrott måndag och torsdag, vi är ute vid ok väder.

Fredag är det stängt både på skolan och fritids.

Händer v. 36: På måndagen är Jenny på utbildning, Eva Medin kommer som vikarie. Onsdag den 6/9 är det skoljoggen.

 Ha en skön helg

Jenny och Johan

 *************************************************************************

Tack för denna termin. Vi har alla kämpat på och lärt oss massor. Jag är så glad att jag får arbeta med denna klass som är så härlig. Nu tar vi ett välförtjänt sommarlov och kommer tillbaka i augusti med nya krafter. Då  ska vi tillsammans möta nya utmaningar i år 3!

GLAD SOMMAR

Kramar Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                                               Vecka 23

Nu närmar sig sommarlovet för eleverna och det är mycket olika saker som ska hinnas med nu så här på slutet av terminen. Eleverna arbetar vidare med Matteflex och positionssystemet. På SO- lektionen sist summerade vi och repeterade vi vad vi har lärt oss och på musiklektionerna tränas det för fullt på avslutningssångerna.

Vi har haft våra sista NTA-lektioner då vi arbetade med luft och gjorde en kemilabb med bikarbonat och ättika. Ni får titta på våra bloggar för bilder.

Idag(fredag) har vi haft Olympiad på skolan. Det har varit full aktivitet hela dagen med lekar och tävlingar.

Nästa vecka!

Klassresa på måndag, barnen tar med sig kläder för utelek. Vi kommer att ha med oss korv med bröd till lunch men det är bra om alla tar med sig en liten matsäck. Inget godis eller läsk. Barnen kommer tillbaka till skolan Ca 14.00.

På tisdag kommer vi att packa hem allt som är färdigt för detta läsår och eftersom det också är gymnastik är det bra om eleverna har med sig en extra påse att lägga allt i.

Torsdag 15/6 har vi avslutning och vid vackert väder firar vi som vanligt i Hembygdsgården och alla är då välkomna. Barnen börjar 8.15 som vanligt och sedan tågar vi upp till Hembygdsgården. Avslutningen beräknas ta en timme och därefter är det SOMMARLOV! Vid dåligt väder har vi avslutning i gymnastiksalen och då får tyvärr endast personal och elever plats.

 Trevlig helg!

Johan & Jenny

 **************************************************************************

Hej !                                                                                                Vecka 22

Denna vecka har vi fortsatt att läsa böcker och sett på filmer av HC Andersen.

På NTA har vi gjort olika uppdrag i klasserna. Johans klass har fått titta på saltkristaller och testat vad som händer om man lägger dem i vatten. Jennys klass har experimenterat med luft. Sen har båda grupperna separerat färg. Vi upptäckte att i svart färg fanns det både lila, blått och turkost. I den bruna färgen fanns orange och rött.

SO-lektionerna handlar nu om olika traditioner och högtider som är kopplade till sommaren. Just nu har vi både tittat på film, diskuterat och skrivit om pingst och om midsommar.

I matematik pågår Matteflex för fullt och vi har fortsatt att arbeta med ental, tiotal och hundratal.

Fredagen avslutade vi med att ha en klassfest. Vi hade uppvisning, åt chokladbollar och glass, såg p film eller dansade. Det hela blev en trevlig stund. Nu tar vi långledigt  och ses på onsdag igen.

Obs! Nästa vecka går vi i skolan onsdag, torsdag och fredag.

På fredagen har vi olympiad och då behöver barnen ha på sig kläder för utelek.

Nästa vecka!

Måndag 5/6, skolan stängd. Fritids öppet.

Tisdag 6/6 Skolan stängd .Fritids stängt

Fredag 9/6 olympiad, Tag med kläder för utelek.

V:24

Måndag 12/6 , Klassresa till Kumla.

12/6 kommer 2:an åka buss till Kumla och leka i sjöparken där. Vi kommer tillbaka till skolan ca. 14:00 den dagen. Det är bra om barnen har med sig en lite matsäck. Vi kommer att ta med oss korv med bröd från skolan.

Ha en skön ledighet

Jenny och Johan

**************************************************************************

Hej!                                                                         Vecka 20

Den här veckan har vi arbetat vidare med religion på SO-lektionerna. På NO-lektionerna har eleverna arbetat med vatten och blommor. Vi tillverkade ett kretslopp med vattnets olika faser.

På engelskan arbetar vi med djur och klockan. Åsa skickar med en hälsning angående engelskaläxan. Eleverna bör både kunna säga orden och stava orden på engelska, bra är om eleverna tränar några gånger under veckan.

På matematiken fortsätter vi med Matteflex och positionssystemet.

På tisdag är det talangjakt på skolan under förmiddagen. Då är det ett antal elever som ska uppträda. Eftersom det var många av eleverna som ville uppträda, och det endast fanns plats för ett begränsat antal, så avgjorde lotten vilka som fick uppträda.

Nästa vecka!

Tisdag 23/5, talangjakt och invigning. Obs! Förlängd skoldag, eleverna slutar 15.00! Tiden som eleverna gör extra får de ta ledigt på onsdagen. Då har de möjlighet att sluta kl: 12:00 om eleverna kan.  De elever som inte kan sluta tidigt av olika anledningar, har lektioner resten av skoldagen som vanligt.

På tisdagen har eleverna i Jennys grupp utelek på idrotten och de kommer inte behöva byta om.

Ingen idrott för Johans grupp.

Ni föräldrar är såklart välkomna på invigningen den 23/5 mellan 13:00-15.00

Varmt Välkomna!

Obs! Nästa vecka går eleverna i skolan tre dagar, måndag, tisdag och onsdag

Torsdag 25/5, skolan stängd, fritids stängt

Fredag 26/5, skolan stängd, fritids öppet.

Ha en skön helg

Jenny och Johan

””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Hej!                                                                                           Vecka 19

Veckorna rasar iväg nu! Det ju endast sex veckor kvar av den här terminen och läsåret. Det är mycket som ska hinnas med, så det är skönt att eleverna är superflitiga!

Vi håller fortfarande på med Matteflex. Det verkar som alla eleverna tycker detta program är roligt och lustfyllt. Då är det ju bra att de tränar sig på en rad olika matematiska förmågor under tiden.

Den här veckan har Johans klass gått till Bergöö-huset här i Hallsberg. Där fick vi en visning av Curt som arbetar där. Barnen tyckte att det var en väldigt spännande och intressant dag.

I svenska har vi börjat att läsa böcker av HC Andersen en mycket känd författare från Danmark.

På tisdagen simmade Johans tvåor i Allèhallen.

På SO-lektionerna lär vi oss fortfarande om olika religioner. PÅ NO- lektionerna arbetar vi med NTA-lådorna. Denna vecka blandade vi salt och grus föra att sedan separera dem igen.

Den 23:e maj är det invigning av skolans nya lokaler ni är alla välkomna till våra lokaler mellan kl. 13 – 15. En separat inbjudan skickas hem i dag men en förfrågan om möjlighet till komp dagen efter.

För ett par veckor sedan fick alla en lapp med personlig kod till en enkät från kommunen.  Vi har bara fått in ett fåtal svar och önskar att fler av er ville fylla i enkäten.

Varmt välkomna!

Nästa vecka:

Jennys klass går till biblioteket direkt på tisdag morgon. Ta med era lånekort. Idrott som vanligt tisdag och torsdag.

Trevlig helg!

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                                        v.18

Den här veckan har det ju varit strålande väder och barnen har verkligen njutit i solskenet. Då har det verkligen passat bra att vara ute, så på NO-lektioner har vi verkligen utnyttjat detta. Barnen har fått göra fältstudier och undersökt vårblommor.

Vi arbetar vidare med Matteflex.

I SO arbetar vi vidare med religion. Vi håller på att avsluta delen med kristendom och under nästa vecka kommer vi att lära oss mer om Islam.

Barnen har fått hem en enkät som vi önskar att ni vårdnadshavare ska fylla i. En del av er har fått hem en webbaserad enkät där ni fått ett eget login, och en del av er har fått hem en enkät som ni skriver  direkt i pappret och lämnar in tillbaka till skolan.

Jenny och Mats har varit sjuka denna vecka istället har Frida, Monika och Cissi tagit hand om klassen.

Nästa vecka!

På måndag kommer Johans eleverna få en guidad tur på Bergöö-huset i Hallsberg.

På tisdag är det Johans klass som ska få simma och kommer tillbaka till skolan 14:00. Kom ihåg badkläder! Jennys klass har ingen idrott denna dag.

trevlig helg!

Johan & Jenny

Hej!                                                                                          vecka 17

På SO-lektionerna den här veckan har vi arbetat med hur man firar valborgsmässoafton, och var seden med att tända eldar kommer ifrån. På NO -lektionerna har eleverna arbetat med NTA och veckans uppdrag gick ut på att smälta en iskub på snabbaste sätt. Vi hade då vatten i fastform som över gick till flytande form. Vi sparade vattnet i skålar för att se vad som händer med det tills nästa vecka.

På mattelektionerna arbetar vi med addition och subtraktion i matteboken och 3–5 gånger i veckan arbetar eleverna med ett material som heter Matteflex. Det är ett webbaserat träningsprogram för elever som syftar till att förbättra matematisk förmåga. Övningarna i programmet tränar centrala matematiska färdigheter. Matteflex utgår från aktuell forskning gällande hur matematiska färdigheter utvecklas och lärs in.

I tisdags var Jennys grupp till Bergööska huset. Vi fick en guidad tur av Curt. Besöket ingår i skapande skola och var ett trevligt inslag skolvardagen. Titta gärna in bloggen för bilder på besöket.

Vi i Jennys grupp fortsätter att redovisa grupparbetena om rymden och vi har fått lärt oss intressanta saker om  kometer, olika planeter och rymdfärjan ISS.

På fredagar har vi i Jennys grupp så ofta vi kan haft en lektion som vi kallar bloggfredag då eleverna får göra Imovie eller inlägg på bloggen. Det är ett uppskattat tillfälle och eleverna är väldigt duktiga på hantera det tekniska.

Nästa vecka: V.18

Måndag, 1/5, Skola och fritids stängt!

Tisdag, 2/5 ingen idrott för Johans grupp Jennys grupp har BAD!

Trevlig helg!

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                          Vecka 16

Nu har vi kört igång igen efter lovet! Det var verkligen supertrevligt att träffa alla pigga och glada barn igen!

I onsdags gick hela tvåan tillsammans till Långängsskolan för att titta på en teaterföreställning. Den hette ”Det lilla stora livet” och handlade om att verkligen leva livet och att uppskatta de små sakerna i vardagen. Föreställningen var verkligen mycket uppskattad både av vuxna och barn.

På NO- lektionerna har vi nu börjat med NTA-lådan förändringar. Den handlar om hur ämnen kan förändras. I vårt första uppdrag fick vi undersöka hur en brustablett förändrades när vi la den i  vatten. Från fastform till gasform.

På SO lär vi oss om olika religioner.

Vi vill verkligen uppmuntra er att anmäla till simskolan i vår. Eleverna har fått lappar med sig hem.

Ni måste själva ringa och anmäla ert barn till simskolan, samt fylla i lappen och lämna tillbaks till skolan.

 

Nästa vecka!

Jennys grupp ska gå till Bergöövåningen på tisdag morgon så det gäller att inte komma försent den dagen.

Idrott som vanligt tisdag och torsdag.

Vecka 18 är det dags igen för Jennys grupp att bada på tisdagens idrottslektion.

Trevlig helg Jenny och Johan

””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Hej                                                                                                         Vecka 14

Oj, tänk att vi redan är framme vid påsklovet! Arbetet med rymden börjar lida mot sitt slut och vi har denna vecka visat våra kunskaper i ett Kahoot.

I svenska arbetar vi med faktatexter och just nu skriver/ska skriva eleverna en faktatext om något från rymden. Dessa par/gruppuppgifter ska sedan redovisas muntligt för klassen.

Johans klass har varit till Alléhallen och simmat. Jennys grupp har gjort rymdmonster till vår ”planet” Fantasia. Kolla in bloggen.

På fredag ska vi avsluta skolan med påskmys. Lite film, glass och pyssel ska vi hinna med. Josefin som arbetade i Jennys klass förut ska också hälsa på.

Denna vecka blir det ingen läxa men de som vill tar med sig en läsbingo hem. Vi önskar att ni lägger fokus på läsning när skolan har ett uppehåll.

Alla elever som inte klarat 25 meter bröstsim blir erbjuden gratis simskola under våren. Det är väldigt viktigt att ni tar denna chans. Eleverna har fått med sig lapp hem om detta. Ni ska själva ringa in och anmäla er och sen lämna lappen till oss i skolan. Grupperna blir snabbt fulla så ring direkt! Vi hjälper er vid problem.

Onsdagen den 19/4 ska vi få gå på teater i Långängsskolan.

Obs! Jenny påminner om att böckerna som eleverna lånade på biblioteket ska lämnas tillbaka senast den 18/4 till biblioteket.

Vi önskar, att ni som har barn i Jennys klass lämnar in lappen om samtal så fort som möjligt.

Johans elever kommer få med sig lapp hem om samtal efter lovet.

Ha ett riktigt skönt påsklov så ses vi igen tisdagen den 18/4

GLAD PÅSK

Jenny och Johan

**************************************************************************

Hej                                                                             Vecka 13

Denna vecka har hela skolan haft läsvecka. Eleverna har fått läsa extra varje dag och fått fylla ett ”rör” med sugrörsbitar efter ett antal sidors läsning. Mer och mer fylls på.

I NO fortsätter jobbet med rymden och flera av eleverna är klara med sina ”Rymdböcker” de blev väldigt fina och eleverna är stolta. I svenskan skriver vi faktatexter i par om rymden.

På SO är det religion och prat om påsken och den kristna religionen.

I matematik fortsätter arbetet med multiplikationstabellen 5.

Nu är tävlingen om den bästa webbsidan i gång och vår blogg har gått vidare i den första gallringen. Det är nu dags för allmänheten att rösta på den bästa bloggen. Ni som föräldrar kan gå in på:

De tävlande

och rösta ni kommer att få ett svar på er mail som ni ska bekräfta för att röstningen ska godkännas. Vi håller tummarna att vi hamnar bland de 100 bästa!

Asrom och Huzeifa har lämnat förberedelseklassen och börjat i Johans grupp. Kristaps går i Jennys grupp 4 dagar i veckan. Omar och Osama är med Jennys grupp vissa lektioner och det gäller även Asmaa i Johans grupp. Vi hälsar dem välkomna till oss. Vi är nu 40 tvåor tillsammans.

Vi vill att ni hjälper till att påminna era barn om läxan. Alla får läxa på fredagar och den ska tillbaka på onsdagen. Det är många som aldrig lämnar in läxan eller alltid försent. Här behöver era barn ert stöd.

Jenny kommer att börja med utvecklingssamtal veckan efter påsk. Ni som fått med er en lapp hem fyll i den och lämna in den nästa vecka.

Nästa vecka:

Johans klass har bad på tisdag och kommer tillbaka strax innan 14.00. Jennys klass har då ingen idrott. På torsdagen har  barnen Idrott som vanligt. GLÖM INTE gymnastikkläder.

Påminner om att v. 15 är det påsklov

Trevlig helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej!

På NO- lektionerna har eleverna arbetat vidare med rymden och solsystemet. De har arbetat med solsystemet genom att bland annat skapa en plansch där de fått färglägga planeterna och placera dem i rätt ordning.

I arbetet med att vara källkritiskt har eleverna fått analysera reklam och skapa sina egna logotyper. Den här veckan har eleverna skapat sin egen reklamaffisch.

I tisdags rockade vi sockorna! Vi uppmärksammade barnen på vad Down`s syndrom är och att alla är lika mycket värda. Kolla gärna in bloggen.

Jennys klass var till biblioteket i tisdags. Alla lånade en bänkbok och böcker hem. Dessa ska ni själva lämna tillbaka om 4 veckor eller lämna in till Jenny i skolan.

Vi har också arbetat med Earth Hour som är på lördag. Earth Hour startades 2007 i Australien och har sedan fått global spridning. Världsnaturfonden WWF uppmanar privatpersoner att under en timmes tid, den sista lördagen i mars, släcka onödig belysning och andra elektriska apparater. Syftet är att medvetandegöra människorna om klimatproblemet och förändra privatpersoners och beslutsfattares agerande i en mer miljövänlig riktning.

Vi uppmanar alla er därhemma att släcka ned era elektriska prylar, lampor och liknande på lördag 25 mars 2017 klockan 20.30-21.30

Nästa vecka:

Kommer vi ha en läsvecka på skolan. Då fokuserar vi ännu mer på läsning, böcker och författare.

Tisdag: Bad för Jennys klass, Johans klass har ingen idrott.

Fredag: Pyjamasdag! De barn som vill får ha på sig sin pyjamas/nattlinne till skolan. Detta är meningen som en kul grej som eleverna själva har önskat via elevrådet.

Ha en trevlig helg!

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                                        Vecka 11

Den här veckan har verkligen varit händelserik!

Utbildningsminister Gustaf Fridolin var på besök. Barnen var verkligen stolta över att han besökte just deras skola.

Barnen i tvåan fick prata med elever i England. De fick ställa frågor till de engelska barnen och svarade även på deras frågor. Barnen var jätteduktiga och fick med sig en känsla om att de faktiskt kunde kommunicera med dessa engelska elever.

Vi fortsätter med vårt rymdtema. I NO har vi arbetat med månen och då har eleverna fått lära sig mer om månens olika faser.

I SO har eleverna arbetat med källkritik och då vi har analyserat olika sorters reklam. Vi har då övat oss på vem som ligger bakom reklamen och vad reklamen vill. Eleverna fick fundera över vad reklam är och i vilka sammanhang man möter den. Eleverna har fått träna sig i att se olika typer av budskap; reklam, nyheter och information och vad som skiljer dem åt.

På svenskan håller vi på att lära oss mer om vad som kännetecknar en faktatext och hur man skriver en sådan.

På fredag kommer vi äntligen att få träffa våra faddrar.

Nästa vecka kommer vi att ”Rocka sockorna” på tisdag den 21/3. Alla barn kan då ha olika strumpor för att visa att olika är bra.

Jenny klass kommer att besöka biblioteket på tisdagen så glöm inte att skicka med lånekortet.

Vill också påminna om att Jennys tvår har bad vecka 13.

Ha en bra helg!

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej igen!                                          Vecka 10

Den här veckan började tråkigt då vi haft skadegörelse på skolan. I Johans klassrum kunde eleverna inte vara på måndagen eftersom det var glassplitter på golvet. Det känns jättetråkigt med tanke på våra nya fina klassrum, men allt är lagat och fixat. En stor eloge till städpersonal, hantverkare och vaktmästare som var snabba och effektiva och som såg till att vi kunde flytta in i klassrummen igen.

Både Jenny och Johan har varit hemma i veckan för att vårda sina barn. I Johans grupp har Frida varit vikarie och i Jennys grupp gick Mats in och tog klassen.

På NO lektionerna arbetar klasserna med vår planet just nu. På svenskan ska vi arbeta med faktatexter, vad som kännetecknar genren och hur man skriver en faktatext.

På SO lektionerna kommer vi att arbeta med skolan, skolans regler, lag och rätt. Exempel på regler för skolan är att komma i tid och se till att alla får arbetsro i klassrummet. Vi kommer också arbeta med barnens rättigheter och skyldigheter. Exempelvis är det en rättighet att gå i skolan men också en skyldighet, då det är skolplikt enligt lag i Sverige.

Vi vill påminna er om att hjälpa era barn med att lämna in läxan i tid. Eleverna får läxan på fredag och den ska lämnas in på onsdagen.

Nästa vecka: Idrott som vanligt tisdag och torsdag. På engelskan kommer eleverna få prata med en skola i England via skype.

Ha det gott! Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                                                            Vecka 9

Åter tillbaka i skolan efter sportlov.

Vi arbetar vidare med tema rymden. I många ämnen använder vi temat för att skapa sammanhang och inspiration bland eleverna.  Vi har bland annat gjort en sol på bilden, och om solen handlar också veckans läxa om. Fråga gärna barnen om solen där hemma. På SO- lektionerna har vi arbetat med mobbing, vad det är, varför man mobbar men också hur man kan göra för att stoppa mobbing, vi kommer att arbeta vidare med detta nästa vecka.

I Jennys grupp har det varit oroligt runt rasterna då det är konflikter runt en koja i skogen. Vi försöker att prata med alla inblandade och få till ett bra kompisklimat.

Ha de bra!

Johan & Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                             Vecka 7

Redan framme vid sportlovet! Det har varit en härlig start på terminen i de nya lokalerna. Lite rörigt men vi börjar hitta rutiner. Snart kommer det möbler till ljusgården. Där vi kommer att få ett bibliotek och en del där vi kan skapa.

Denna vecka har vi firat alla hjärtansdag. Trivselgruppen pyntade skolan med kramrutor och hjärtan med olika uppmaningar om att sprida vänskap.

I matematik har vi tränat på klockan. Målet är att alla elever ska bli helt säkra på hel och halvtimmar. Sen arbetar alla efter sina egna klockmål.

I NO har vi denna vecka har vi skrivit om Vintergatan vilket även läsläxan handlade om.

I SO diskuterar vi demokrati och hur ett klassråd ska vara, vilket passade bra då det är elevråd på fredag.

I svenska skriver vi mycket både i par och enskilt och lägger extra fokus på stavningen med dubbelteckning.

I torsdags var vi inbjudna på en musikvandring i Adventskyrkan. Där vi fick träffa de tre stora kompositörerna Bach, Mozart och Beethoven. Vi fick bekanta oss med orgel, cembalo och piano. Det var en trevlig och spännande stund.

Denna vecka blir det ingen läxa istället får de elever som vill en läsbingobricka med sig hem. Vi hoppas att ni alla hinner med att läsa en liten stund varje dag mellan sportandet.

Veckan efter sportlovet jobbar vi på som vanligt.

Ha nu ett skönt sportlov och glöm inte läsningen ; )

Jenny och Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                              Vecka 6

Den här veckan åkte Johans tvåor skridskor. En del av eleverna hade med sig skridskor och hjälm hemifrån och andra fick låna i ishallen.  Vill passa på att tacka att tacka alla frivilliga som ställde upp denna dag. Det går åt många händer till skridskoknytning!

Jennys tvåa hade sin sista lektion med kulturskolan den avslutades med en liten föreställning för år 1 och förskoleklass. Det är så roligt att eleverna får komma i kontakt med dessa instrument.  Det kanske inte är så vanligt att man får chansen att testa både fiol och cello annars, nu har eleverna fått möjligheten att få spela varje tisdag i flera veckors följd.  Tack till Kulturskolans pedagoger som har gjort ett jättebra jobb! Titta in på bloggen och lyssna på dem.

På SO lektionerna har vi inlett ett litet tema där vi lär oss vad demokrati är och hur det kan yttra sig i vardagen för eleverna, men också i ett större perspektiv där vi lär oss om hur Sverige är ett demokratiskt land.

I matematik har vi gjort symmetriska bilder. Det blev många fantasifulla konstverk.

Inom NO fortsätter jobbet med rymden denna vecka har vi pratat om universum och Big bang.

I Svenska har vi pratat om elevernas värld var gäller spel och tv-program. De har sedan två och två skrivit om en karaktär som de brukar möta. Vi har också arbetat med motsatsord.

Vi vill påminna om att fylla i enkäten som ni fick från skolinspektionen.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag. På torsdag ska vi få gå på en musikalisk vandring i församlingshemmet. Det blir därför ingen idrott denna dag.

Eleverna får inte heller någon läxa nästa vecka eftersom det är sportlov v. 8. Vi hoppas och önskar att ni i istället ägnar lite mer tid på läsningen mellan alla sportaktiviteter. De elever som vill får med sig läsbingo hem under lovet.

 Trevlig helg

Johan och Jenny

 *********************************************************************

Hej                                                                                                                    Vecka 5

En något kortare vecka med ledig fredag för eleverna.

I svenska arbetar vi för fullt med vokaler och konsonanter. Främst nu med att förstå att vokalen har två olika ljud beroende på hur många konsonanter det finns bakom, ex. glas – glass och att det blir helt olika ord. Det är lite svårt men vi kommer att repetera det vid flera tillfällen.

I NO arbetar vi med rymden och denna vecka har eleverna skrivit om stjärnorna och letat upp sitt eget stjärntecken. De elever som inte visst när de var födda fick det i extra läxa.

I matematik arbetar vi fortfarande med tioövergångar med att få igång huvudräkningen och tänket: störst först och sen upp till tio. 6 + 8 = tänk 8 först och sen tiokompisen 2 vilket ger 4 kvar och 10 + 4 =14. Låter krångligt men det är oftast så man tänker automatiskt och det gör uträkningen enklare.

Jenny var på NTA- utbildning på torsdagen – om lådan som heter förändringar. Den kommer vi att öppna efter sportlovet.

Nästa vecka:

Johans klass åker skridskor på tisdag då har Jennys klass ingen idrott. Ta med hjälm och skridskor. Idrott som vanligt på torsdag.

Trevlig helg

Jenny och Johan

”************************************************************************

Hej!                                                                                          Vecka 4

Det känns som en försmak på våren nu när snön töat bort och talgoxen sjunger för fullt.

Den här veckan har det hänt mycket roligt! Återigen hade Jennys grupp besök av Kulturskolans duktiga pedagoger. Barnen är verkligen jätteduktiga på att spela både fiol och cello.

Vi håller fortfarande på med rymdtemat där vi lär oss om stjärnbilderna, myterna kring dem och solen, månen och jordens förhållande till varandra.

Vi repeterar månadernas namn och vilken ordning de kommer i. Checka gärna av barnen hemma och träna gärna tillsammans.

Vi fortsätter att prata med barnen att inte gå in med skor i den nya ljusgården, och det vore toppen om ni vuxna respekterar detta också. Skyltar har satts upp de senaste dagarna.

Obs!

På fredag, v.5 är skolan och fritids stängt.

På tisdag v.5, ska eleverna i Jennys klass åka skridskor. Då har Johans tvåor ingen idrott. V.6 är det dags för Johans grupp att åka skridskor. Barnen behöver då ha skridskor och hjälm med sig eftersom det finns begränsat med utrustning att låna.

Ha de gott!

Med vänlig hälsning!

Johan & Jenny

**************************************************************************

V. 3

Hej!

Vi håller fortfarande på att lära känna våra nya fina lokaler, och med nya lokaler kommer nya rutiner. Det vi arbetar med nu och försöker få alla att tänka på är att man tar av sig skorna när man går in, så att man inte smutsar ner inne i ljusgården.

En del rutiner är ju lite äldre förstås, och det är att läxorna delas ut på fredagen och lämnas tillbaka på onsdagen. Idag (fredag) har eleverna läxa med sig hem.

Vecka 5 kommer barnen i Jennys klass att åka skridskor på tisdagen . Johans grupp har då ingen idrott den dagen. V. 6 är det dags för Johans grupp att åka skridsko. Då behöver barnen ha med sig skridskor och hjälm. Det finns ett begränsat antal av hjälmar och skridskor att låna.

Det har gått en del magsjuka och vi vill påminna om att man är hemma minst 48 h efter sista tecken på symptom.

Nu hoppas vi att vi kommer in i alla rutiner och bor in oss ordentligt i våra fina lokaler. Eleverna och vi vuxna är helnöjda!

 

Ha det så bra!

Med vänlig hälsning!

Jenny & Johan

 

………………………………………………………………………………………………………………………….

Hej                                                                                                           Vecka 2

Nu kör vi igång andra halvan av tvåan. Vi är sugna på att fortsätta jobbet med era barn och ser fram emot en termin med nya mål att erövra. Då vi har fördelen med att följa era barns utveckling mot nya kunskaper.

I onsdags började vi i våra nya klassrum. Eleverna var väldigt glada över sina nya bänkar. Än så länge bor vi fortfarande i kartonger och det blir lite rörigt. Jennys klassrum hade dessutom inbrott under lovet då man drog ner och förstörde smartboarden så nu väntar vi på nya delar så att den kan bli lagad. Men vi får jobba på så gott det går.

I NO börjar vi med att arbeta med årstiden vinter, lite synd är det att det mesta av snön har försvunnet men vi hoppas på mer snö snart så att vi kan observera och utforska den.

På SO har vi börjat med grekisk mytologi och denna vecka har vi läst om Orion som också finns som stjärnbild.

Eleverna har fått skriva om sitt jullov och det märktes att de var skrivsugna då pennan glödde av alla meningar som producerades.

Vi har samma schema som i höstas så idrott ligger på tisdagar och torsdagar. Jennys grupp har fortfarande cello och fiol på tisdagar och Jenny kommer att fortsätta att vara ledig på onsdagar.

Vi välkomnar också Serena som har varit i Jennys klass under vissa lektioner men som nu kommer att lämna förberedelseklassen och vara med oss i klassen.

Ett av våra mål är att eleverna ska komma igång mer med bloggandet så glöm inte att kolla in våra bloggsidor och lämna gärna en kommentar till våra inlägg.

Vi har skoförbud i våra nya ljusgårdar vilket innebär att alla ska använda vår entré mitt emot Tallen och inte gå in från baksidan. Det är därför viktigt att alla elever har inneskor, extra viktigt är det i matsalen och på träslöjden.

På idrotten kommer Gabi gå ner till ishallen på en dubbellektion för att alla ska få åka skridskor. Mer information kommer närmare.

Nästa vecka:

Idrott på tisdag och torsdag.

Ha en skön helg

Johan och Jenny

 

**************************************************************************

God jul

och

Gott Nytt År

Önskar Jenny & Johan

Ha ett skönt lov så ses vi i nya lokaler onsdagen den 11 januari kl. 8.15

‘*************************************************************************

Hej!                                                         vecka 50

Det närmar sig, överallt påminns vi om julens nalkande och även i skolan.

I tisdags tittade vi på treornas vackra luciauppträdande och i går åt barnen julbuffé med sina faddrar. På SO lektionerna har vi pratat om varför vi firar jul i Sverige och var olika traditioner härstammar ifrån.

Vi har haft den sista lektionen i NTA och maskarna som levt hos oss ska Jenny försöka gräva ner i sin kompost. Vi hoppas att de överlever.

Just nu håller vi på för fullt i klassrummen med att packa för den 11 januari kommer eleverna tillbaka till helt nya och fräscha klassrum på Eken. Vi vill därför påminna om att ni ser till att era barn tar hem alla saker de har i kapprummen innan julavslutningen. Efter jul är det nämligen Rönnens tur att byggas om och hela den avdelningen kommer att stängas.

Vi vill be er som brukar ta vägen bakom skolan till klassrummen istället går runt skolan längst skolgården så att ingen olycka sker. Vi har nämligen många barn som pga av takrenoveringen måste gå mitt i gatan där bilar och byggbilar kör.

Vi har som kanske era barn berättat haft inbrott på skolan. När eleverna kom på onsdagen hade någon slagit sönder en ruta i Jennys klassrum och även en ruta på expeditionen. Skadorna åtgärdades snabbt och vi kunde ha lektion där redan efter 10-rasten.

Den sista dagen i skolan för den här terminen är på torsdag v 51. En separat informationslapp om detta skickas hem.

Ha en skön 4:e advent

Johan & Jenny

 

*************************************************************************

Hej!                                                                                                     vecka 49

Det närmar sig jullov och det präglar arbetet också i tvåan. I dag har barnen i tvåan julpysslat och bakat pepparkakor med sina faddrar.

Nästa vecka är det luciafirande på skolan. Det är treorna som står för underhållningen och vi ska gå för att titta på deras luciatåg på tisdag. På tisdag är det simning/bad för Johans tvåor och då gäller det att ha med sig badkläder för detta. Då har Jennys tvåor inte någon idrott. På torsdagen är det idrott som vanligt.

Denna vecka skickar vi hem den sista läxan för den här terminen. Läxan innehåller svenska ord som det kommer att bli rättstavning på. Eleverna ska därför träna orden hemma många gånger.

Den sista dagen i skolan för den här terminen är på torsdag v 51. En separat informationslapp om detta skickas hem vid ett senare tillfälle.

Trevlig helg

Jenny och Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                                          Vecka 48

Denna vecka har vi fortsatt med att arbeta med dikter. Eleverna är riktigt duktiga. Vi har även skrivit en berättelse med en given rubrik. Äventyr i ödehuset. Detta gjorde eleverna efter att det hört en kort berättelse som inledning. I svenskboken har vi arbetat med i som i olika instrument.

I matematik har vi arbetat med att tänka störst först och upp till 10 när det gäller addition.

Vi har haft NTA och eleverna fick denna vecka plantera ärtor i 3 olika provrör som innehöll lera, sand eller humus. Detta för att vi ska kunna se ärtornas rötter när de börjar växa.

I tisdags tog nästan alla elever vaccinationsspruta. Det var lite nervöst men det visade sig att det inte gjorde så ont.

Vi har nu börjat med lite mys inför julen varje morgon. Alla får ta med sig ljus och ljusstake att tända på sina platser under högläsningen och sedan får dagens hjälpreda öppna adventskalendern.

Vi kommer om någon vecka ha julpyssel med faddrarna och behöver då hushålls- och toarullar. Ta med till skolan.

Johans grupp har ny webbadress till bloggen:  www.johans08.se

Nästa vecka

Jennys grupp har bad på tisdagen och då har Johans grupp ingen idrott. V. 50 ska Johans grupp bada och Jennys grupp har ingen idrott. Idrott som vanligt på torsdag

Påminnelse om att på tisdag den 6/12 ska Jennys grupp lämna tillbaka de låneböckerna som vi lånade på biblioteket. Lämna dem själva på biblioteket eller till Jenny i skolan.

Trevlig 2:a advent

Johan och Jenny

********************************************************************’***

Hej                                                                                                                      Vecka 47

Denna vecka har vi fortsatt med att arbeta med dikter och det kommer vi att fortsätta med ända fram till jul. Eleverna har även läst om hamstern Harry och svarat på frågor i svenska boken.

I matematik har vi arbetat med stapeldiagram och vi har även fortsatt med  2:ans gånger tabell.

På NO har vi denna vecka grävt upp allt skräp som vi grävde ner under v.37. Det var spännande att se vad som hänt med allt. Vi kunde bl.a. hitta plast, hushållspapper, kolapapper. Äpplet var mjukt och bananskalet var alldeles svart. Vi har även haft NTA och eleverna fick hemliga blandningar med jordprover. De skulle lista ut vilken blandning av humus, lera och  sand det var.  Alla lyckades med att få fram ett resultat.

På SO arbetar vi vidare med bronsålder och hur människorna då gjorde hällristningar som vi idag kan titta på.

I förberedelseklassen har det börjat tre nya elever som är klassplacerade i tvåan. De heter Omar, Kristaps och Huzafa och de är med oss under idrotten, musiken och engelskan. Vi hälsar dem välkomna till oss.

Nästa vecka

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. V. 49 kommer Jennys grupp bada på idrotten på tisdagen och då har Johans grupp ingen idrott. V. 50 ska Johans grupp bada och Jennys grupp har ingen idrott.

Tisdag är det vaccination. Ni som vill vara med är välkomna under fm.

Vi kommer också att ha lite mys inför julen varje morgon så alla får ta med sig ljus och ljusstake att tända på sina platser. Vi startar 1 december.

Trevlig 1:a advent

Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                             Vecka 46

Denna vecka har vi fortsatt med diktskrivandet. I Jennys grupp fick eleverna skriva dikter om årstiderna i sina skrivpar. Johans grupp skrev dikter efter bokstäver i olika ord. Arbetet med dikter kommer att fortsätta även nästa vecka.

I matematik har vi börjat med multiplikation. Vi började med tvåans tabell och arbetade med att visa på sambandet mellan addition och multiplikation. 2+2+2=6  och 2ž3=6.

På NO har vi fortsatt att arbeta med hösten och inom kort väntar en kahoot med frågor om hösten. I SO arbetar vi nu med bronsåldern.

I tisdags träffade vi faddrarna. Vi delade upp oss i två grupper. Ena gruppen genomförde frågesport och i den andra gruppen spelades det spel av olika karaktär.

Även nästa vecka fortsätter vi med utvecklingssamtal, vi hoppas att ni alla har fått en tid annars får ni höra av er.

Ni som ännu inte har  lämnat in lappen angående vaccination gör det snarast. Vaccinationen kommer att ske tisdagen 29/11.

Nästa vecka:

Jennys grupp kommer att börja med cello/fiol vilket innebär att vi kommer att byta idrotts lektioner på tisdagar. Johans grupp har då idrott efter lunch och Jennys grupp sist på dagen.

Ha en skön helg

Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej!                                                                              vecka 45

I måndags kom eleverna tillbaka efter lovet och vi tyckte nog att de var ganska taggade på att få börja skolan igen. Roligt tycker vi!

Idag(fredag) går vi till simskolan för sista gången detta läsår. Vi kan konstatera att eleverna gjort stora framsteg i vattnet. De har fått mycket värdefull träning i badet. De elever som inte blivit godkända på 25 m. kommer att få erbjudande om sommarsimskola.

På svenska-lektionerna har vi under veckan påbörjat att skriva dikter. Eleverna har fått lyssna på en del kända dikter och sedan fått lära sig olika sätt att skriva en dikt.

På NO-lektionerna har vi denna vecka skrivit om hösten vad som händer i naturen då det är höst. Våra maskar verkar må bra men det är svårt att se vad de har ätit.

I SO fortsätter arbetet i historia och vi arbetar fortfarande med stenåldern. Vi har också diskuterat valet i USA, och hur man gör när man röstar i en demokrati.

I matematiken arbetar vi med meter och centimeter. Nästa vecka kommer vi börja fokusera på multiplikation, tvåans tabell, Vi kommer belysa sambandet mellan addition och multiplikation och också vilka strategier man kan använda när man räknar multiplikation.

Johans tvåor har nu haft ”avslutning” i cello och fiolspelet. Vid det sista tillfället fick eleverna ha en liten konsert för andra elever. En filmsnutt från konserten kommer ut på bloggen inom kort. Jennys grupp kommer att få börja med cello och fiol under v. 47.

Idag får eleverna med sig information om vaccination. Där finns också en lapp som ni ska fylla i och skicka tillbaka till skolan så fort som möjligt. Den 29/11 ska eleverna i tvåan vaccinera sig.

Vi fortsätter med utvecklingssamtalen ni som ännu inte lämnat in lapp om tider gör det så fort som möjligt.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                          Vecka 43

Tänk att det redan är höstlov. Veckorna flyger iväg. Vissa dagar är kalla så glöm inte att skicka med kläder efter väder. Det går väldigt bra att ta med sig extra kläder att ha i skolan. En del har fortfarande inte några inneskor och det måste eleverna ha i matsalen och på slöjden.

Vi har fått en ny medarbetar i Johans klass. Han heter Rasmus Lejonord och kommer att arbeta som resurs i klassen.

Vi har nu fått frukt från kommunen så varje dag får eleverna en frukt var, det är blandade frukter.

Denna vecka har vi arbetat med berättelse efter bilder i svenskan. Vi har även fortsatt att arbeta med förkortningar.

I matematik har vi arbetat med klockan. Vi börjar med en repetition från i våras med hel och halvtimmar.

I NO har Johans grupp lagt ner maskarna i små komposter. Båda grupperna har även varit ute och tagit kort på hösten som senare ska ut på bloggen.

På SO har vi fortsatt med jordens utveckling och nu har vi kommit fram till Stenåldern.

Nu idag på fredagen har vi haft Halloween – tema hela dagen. Innan lunch arbetade vi med fakta om Halloween och även Alla helgons dag. Eleverna har fått räknat halloween matematik och skrivit berättelser på ipaden.

Efter lovet börjar vi med utvecklingssamtalen. Ni som har tid första veckan,v. 45, kommer att få med en lapp att fylla i tillsammans med ert barn redan innan lovet.

Under lovet kommer eleverna endast att få en läsläxa. Det är viktigt att de läser en stund varje dag. Läxan är i form av bingo och eleverna ska läsa så att de får minst en bingorad.

Nästa vecka höstlov, måndag den 31/10 är fritids stängt.

Vecka 45: Idrott som vanligt tisdag och torsdag. Sista simskolan är på fredag. Jennys klass går iväg till biblioteket på tisdag, skicka med lånekort.

Ha ett riktigt skönt lov så ses vi igen pigga och glada måndag den 7 november.

Jenny och Johan

*************************************************************************

Hej!                                                                              vecka 42

Vill först och främst förtydliga att Johans grupp får sin läxa på fredagar och barnen lämnar in den på onsdagen vecka därpå. Jag (Johan) gjorde ett försök med att ändra dagar för läxan men upptäckte att det var ändå bäst att ge ut den på fredagar. Den här veckan har vi lagt till en uppgift och det handlar om årets månader och när man fyller år.

På NO-lektionerna arbetar man vidare med tema Jord.

I tisdags var det simskola. Eleverna blir allt bättre, det är jätteroligt att få följa deras utveckling i simhallen. Träning ger resultat!

I SO fortsätter arbetet i historia och nu studerar vi fortsatt de första människorna och istiden. Vi har lärt oss mer om vad isen lämnade för spår efter sig. Nu lär vi oss snart mer om stenåldern. På måndag är det FN-dagen och då kommer vi att fokusera lite mer på de mänskliga rättigheterna och barnkonventionen.

I matematiken arbetar vi med meter och centimeter.

Vi skickar ut tider till utvecklingssamtalet. Fyll i lappen och skicka den tillbaka till oss.

OBS! Det är lov V.44. Måndag den 31/10 är även fritids stängt.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Simskolan är på måndag.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                              vecka 41

På svenskan har vi arbetat med bokstaven e eller ä och d. Johans klass har tränat på att skriva brev. I Jennys klass tränar vi på finskrivning.

I tisdags spelade eleverna i Johans tvåa cello och fiol. Eleverna tycker det är jättekul.

I måndags och idag, fredag, var det simskola. Det är två grupper som går ner och fortsatt är även de treor som behöver extra träning med. Det går verkligen framåt för en del och vi uppmuntrar er att gå ner med era barn och bada. Det är viktigt att de bara får leka och få mer vattenvana.

I SO fortsätter arbetet i historia och nu studerar vi fortsatt, de första människorna. I NO har vi haft ”förhör” på årstiden sommar i form av ett kahoot. Vi har börjat studera hösten och i NTA strök vi ut jordprover för att se vilken färg det blev. Prata gärna hemma om när era barn fyller år och vilka de fyra årstiderna är. Nästa vecka tänkte vi ha en extra läxa om detta.

I matematik försöker vi lära ut ”snabbare” sätt  tänka och att se mönster som att 11+ 3=14 och att då kunna förstå att 14-3=11. Att alltid börja med det största talet och att tänka ental för sig ex. 17+2=19 och då räkna ut vad 7+2 blir och sen lägga till tiotalet. Detta för att underlätta räkningen när det kommer till högre tal.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Simskolan på tisdag.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                              vecka 40

På svenskan har vi arbetat med bokstaven e eller ä.

I tisdags var det simskola. Det är två grupper som går ner och fortsatt är även de treor som behöver extra träning med.

Barnen gick fadderpromenad med sin fadder. Vi gick en bit i spåret och svarade på olika lära-känna-frågor. Ex. Vad är din favoritsport?

I NO arbetar vi vidare med NTA. Denna vecka  har barnen grävt ner olika saker i skogen för att senare undersöka hur olika snabbt de bryts ner. Se inlägg på bloggarna.

I SO fortsätter arbetet i historia och nu studerar vi de första människorna.

I matematik försöker vi lära ut ”snabbare” sätt  tänka och att se mönster som att 11+ 3=14 och att då kunna förstå att 14-3=11. Att alltid börja med det största talet och att tänka ental för sig ex. 17+2=19 och då räkna ut vad 7+2 blir och sen lägga till tiotalet. Detta för att underlätta räkningen när det kommer till högre tal.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Simskolan är både måndag och fredag.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

 

**************************************************************************

Veckobrev v.39

Hej!

I tvåan arbetar vi med tema Jord i NO. Eleverna undersöker vilka typer av jord de finns och lär sig vad de heter. I SO arbetar vi med människans utveckling och även med hur man behandlar varandra på ett bra sätt, att lyssna när någon pratar, att vänta på sin tur, att behandla andra som man själv vill bli behandlad.

Under en period har tvåorna nu och framöver den stora äran att få träffa musiklärare från kulturskolan varje tisdag. Då har eleverna chansen att få prova både cello och fiol!

Nu har lössen kommit till klassen och skolan. Väldigt viktigt att ni är observanta om det kliar i era barns hår och även kolla vid dusch. Om ni får löss ska barnet behandlas med lusschampo innan det är dags att komma till skolan igen.  Sedan är det viktigt att kamma håret varje dag med luskam i en vecka och sedan ev. behandla igen och fortsätta kamma varannan dag i minst en vecka till.

Nästa vecka

Simskola på tisdag och idrott som vanligt tisdag och torsdag. Kom ihåg att skicka med badkläder! Det är också idrott samma dag så barnen ska ha gympakläder också.

Trevlig helg!

Jenny & Johan

 

**************************************************************************

Hej                                                                             vecka 38

Denna vecka har vi på svenskan skrivit dagbok. Jennys klass skrev först tillsammans och sedan i skrivpar på ipaden. Nästa vecka ska vi skriva ut texten och måla till. Vi har även haft textsamtal med en sångtext om att inte få vara med för att man är för liten.

I tisdags var det simskola. Det är tre grupper som går ner och nu är även de treor som behöver extra träning med. Det var lite si och så om hur man beter sig i ett badhus som är offentlig för andra personer. Det blir skärpning till nästa vecka.

I NO har vi nu startat med NTA. Denna termin ska vi arbeta med tema JORD. Vi kommer att undersöka vad jord består av och även ha små komposter med maskar i klassrummet. Det ska bli spännande. All dokumentation gör vi på våra ipads i appen book creator. En gratis app som ni även kan använda hemma för att skapa sagor i.

I SO fortsätter arbetet om hur jorden skapades och livets utveckling. Nu studerar vi de första däggdjuren.

I matematik försöker vi lära ut ”snabbare” sätt att tänka och att se mönster som att 11+ 3=14 och att då kunna förstå att 14-3=11. Att alltid börja med det största talet och att tänka ental för sig ex. 17+2=19 och då räkna ut vad 7+2 blir och sen lägga till tiotalet. Detta för att underlätta räkningen när det kommer till högre tal.

Vi kommer att lägga ut anteckningar från föräldramötet i måndags på våra bloggar, kul att flera av er kunde komma.

Ta er gärna en titt på den engelskabloggen som Åsa startat. http://piece-of-cake.se/ den finns även länkad från våra bloggar.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Simskolan är både måndag och fredag.

Ha det så gott!

Johan och Jenny

 

**************************************************************************

Hej!                                                                                                      Veckobrev v.37

Vi har verkligen haft en vecka med mycket rörelse! Utöver den ordinarie undervisningen har tvåorna både simmat och sprungit.

”Skoljoggen” var ett skojigt inslag under onsdagen. Tack för de bidrag vi kunde samla in. Pengarna går till SOS barnbyar.

I måndags gick vi tillsammans till Allèhallen för att simma. En del av eleverna blev godkända då och behöver inte gå med i fortsättningen. De stannar kvar och har lektion på skolan.

För de som behöver träna mer på att simma är nästa tillfälle tisdag. Kom ihåg att skicka med badkläder!

Vi har märkt att en del inte lämnar in sin läxa i tid så påminn era barn att läxan ska lämnas in senast onsdag.

Vi vill påminna om att de är föräldramöte på måndag kl.18.00.

Trevlig helg!

Jenny & Johan

‘************************************************************************

Hej                                                                                                                       Vecka 36

Denna vecka har arbetet rullat på med livets uppkomst i so och sommaren i no. Där vi dagligen tränar på veckodagarna, månaderna och vilka årstider vi har. Vi vill uppmana alla föräldrar att prata om när man fyller år, datum och månad.

I svenska fortsätter vi att skriva meningar med stor bokstav i början och avsluta med t.ex. punkt. Vi tränar också på alfabetets ordning.

På idrotten är det uteidrott med friidrott. Eleverna får kasta spjut, stöta kula och springa.

I matematiken har vi haft en  del övningar då eleverna fått mäta sig själva och omkretsen på olika föremål.

Nästa vecka:

Idrott tisdag och torsdag som vanligt, glöm ej gympakläder.

På måndag startar simskolan, berörda elever får lapp med sig hem på fredag.

På onsdag är det skoljoggen. Eleverna ska springa/gå runt i spåret. Eleverna får ta med sig en frivillig springslant under veckan som vi samlar in och sedan går till välgörande ändamål.

Alla har inte lämnat in lapp gällande föräldramötet. Vi vill gärna ha in fler lappar så vi vet hur många som kommer. Föräldramötet är den 19/9 kl. 18 – 19.30

På fredag den 16/9 är det utbildningsdag för all personal så skolan och fritids är stängt.

Trevlig helg önskar Johan och Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                 Vecka 35

Redan andra veckan avklarad och något som liknar rutiner börjar infinna sig. Alla lärare är med i skolverkets satsning läslyftet och det innebär att många svensklektioner kommer att ägnas åt textsamtal. Vi kommer därför diskutera texten som eleverna får till läxa varje vecka. Vi tittar efter svåra ord, ser hur texten är uppbyggd och vad eleverna redan vet om det som skrivs. Det är viktigt att ni där hemma lyssnar när ert barn läser läxan många gånger.

Inom matematik jobbar vi vidare i matematikboken och vi har haft genomgångar med pengar. Bl.a. hur man på olika sätt kan betala 20 kr om man har olika mynt.

På NO var vi ute och tog bilder på saker som tillhör sommaren. Vi gjorde sedan inlägg på bloggen med text och bild, titta och njut av de sista sommarbilderna.

På SO arbetar vi varje vecka med hur man är en bra kompis. Just nu läser vi även historia om hur jorden blev till.

Idag får era barn den första läxan. Den består av matematik och läsning. Matematiken är uppbyggd med korta uppgifter inom olika arbetsområden. Läsläxan ska läsas flera gånger och sedan ska frågor på texten besvaras. Om ni upplever något problem med läxan hör av er till oss.

Simskolan blev framflyttad till v. 37 berörda elever får separat informationslapp.

INGET FÖRÄLDRAMÖTE NU PÅ MÅNDAG 5/9

Nästa vecka: Idrott tisdag och torsdag. Första läxan ska in på onsdag.

Fredag den 16 september har alla personal studiedag och skolan samt fritids är stängd.

Föräldramötet är flyttat till måndag den 19 september. Informationslapp kommer nästa vecka.

Trevlig helg!

/Jenny & Johan

**************************************************************************

Hej                                                                                                                         Vecka 34

Denna vecka har det varit en hel del fix med saker i klassrummet. Vi har provat och sett hur schemat fungerar och allt har varit nytt och prövande. Både eleverna och vi har varit trötta vid skoldagens slut. Det märks att vi har varit lediga ett tag. Båda klasserna har börjat med högläsningsbok. Hos Johan läser man ”Ronja Rövardotter” och hos Jenny ”Sandvargen”.

Vädret har varit bra och skolfotot kunde tas utomhus, tyvärr med ett par getingar som sällskap. Ni kommer om ett par veckor få ett sms eller ett brev hem med inloggningsuppgifter till collagefoto.

Eleverna har fått en ny matematikbok som heter Silvergruvan och en svenskabok som bygger på alfabetet och att skriva meningar. Vi har precis börjat i dem båda.

Inom SO kommer vi att arbeta med jordens skapelse från Big bang och framåt. På NO kommer vi att studera årstider och inom kort kommer vi att få en ny NTA-låda som heter ”jord”.

I onsdags fick eleverna träffa tre nya lärare. Veronie eller Nisse i slöjd och efter lunch var det musik med Agnes och engelska med Åsa. Det var nog både roligt och spännande.

Nu har ni alla fått hemskickat ett informationsbrev, schemat och kontaktuppgifter. Glöm inte att lämna in pappret med kontaktuppgifter snarast.

Vi vill påminna om att sjukanmälan sker på telefonnr:  0582-685459 där det finns en telefonsvarare. Ange ert barns namn och klass. Glöm inte att sjukanmäla VARJE dag.

Nästa veckas veckobrev kommer endast att läggas ut på våra bloggar detta dels för att minska hanteringen av papper. Om ni ändå önskar papperskopia hör av er. Våra bloggadresser är:

Jennys klass: ekenfklass.se och

Johans klass: stocksätter6.se                                                                                         Thuka lägger ut brevet på arabiska bloggen, اللغة العربية/Arabiska modersmål : arabiskahallsberg.se

Alla elever som inte kan simma 25 m. kommer att få gå på simskola under skoltiden. Lektioner som de missar får försöka jobbas in. Simskolan startar v. 36, mer information kommer nästa vecka.

Vi kommer även detta läsår ha läxa fredag till onsdag med start nästa vecka.

Nästa vecka: Idrott på tisdag och torsdag. GLÖM INTE GYMPAKLÄDER.

Ha en trevlig helg!

Jenny och Johan

   ”’***********************************************************************

 Hej                                                                                                                      2 juni-16.

Terminen går mot sitt slut och vi är framme vid sista veckobrevet!

Vi har fortsatt jobba med bondgårdens djur och Jennys barn har redovisat sina arbeten om djuren de läst lite extra om.

Ingelas barn har satt ihop en liten bok om naturiakttagelser, som vi gjort under våren.

I svenskan har vi arbetat med motsatsord. Och nästan alla i Ingelas klass kan rabbla alfabetet.

De som fortfarande har böcker hemma, som de lånat från skolan eller böcker från stora Biblioteket tar med dem till skolan och lämnar tillbaka.

I sommar hoppas vi att alla fortsätter och läser riktigt mycket, så de inte tappar sin nyvunna erfarenhet. Övning ger färdighet!

Biblioteket erbjuder alla barn att vara med i Läsugglan. Barnen läser 10 böcker och redovisar det på biblioteket på ett formulär, som de får med sig hem från skolan. När de läst 10 böcker får de en bok i present av Biblioteket.

Till hösten kommer även barnen ha möjlighet att vara med på Komtek. Det är en teknikskola med 5 kurstillfällen under vecka 35-39. Kursen är på Alléskolan och kostar 250 kronor. Om barnen är teknikintresserade och gillar att hålla på med att uppfinna och pröva saker så anmäl dem snabbt, för det är ett begränsat antal som får plats. Inbjudan finns på klassens blogg.

Skolan ska byggas om och Eken stänger för ombyggnad först, så barnen kommer till hösten att ha sitt klassrum på Rönnen.

Barnen behöver ta hem alla sina extrakläder, som de har i korridoren. Till hösten har de kanske vuxit ur dem och dessutom kan det bli svårt att hitta dem i ombyggnaden.

Skicka med barnen ett par KASSAR, så de kan ta med sig allt, om inte ni föräldrar kommer till skolan och tar med sakerna hem.

De dagar som nu är kvar innan sommarlovet tar vid ägnas åt att göra klart saker och ting och att städa. Och så tränar vi på sångerna till avslutningen.

Vi vill så Tacka alla barn och föräldrar för det här läsåret och önska en riktigt skön SOMMAR och Lycka till i fortsättningen!

Jenny och Ingela.

  *************************************************************************

Onsdag 25 maj-16

Så har åter nästan en vecka rusat iväg! Vi har fortsatt jobba med bondgårdens djur och idag har vi arbetat med sammansatta ord på svenskan. Och nästa vecka räknar vi med att introducera morsatsord.

Ingelas barn har idag redovisat sitt första grupparbete, som handlade om fåglarna koltrast, taltrast, bofink och rödhake. För att vara första gången blev det till slut riktigt bra.

Vi kämpar på med Alfabetsboken och matteboken. De flesta börjar bli klara åtminstone med matteboken. Det är inte förbjudet att ta hem och jobba lite, om man märker att man inte hinner klart annars.

På fredag 27 maj åker vi till Childrens klockan 10.00. Vi räknar med att åka hem klockan 13.30 och då slutar barnen direkt vid hemkomsten.

På tisdag 31 maj blir det Olympiad på skolan. Barnen ska då vara klädda för lek utomhus hela dagen. Kläder efter väder!

Den här veckan får barnen sin sista läxa, som är till onsdag 1 juni.

Alla böcker som barnen lånat i skolan ska lämnas tillbaka senast fredag 3 juni.

De böcker som de lånat på ”Stora biblioteket” lämnas tillbaka där! Se sista ”lånedag”, som är stämplat i boken.

Imorgon torsdag kommer Ingelas barn att få träffa sin nye lärare Johan Stenmark, som kommer på besök på eftermiddagen.

Skolavslutningen blir torsdag 9 juni och om det kommer separat lapp senare.

Ha en fortsatt bra vecka!

Jenny och Ingela.

 *************************************************************************

  Hej                                                                                                            19 maj 2016

Veckans höjdpunkt blev så bondgårdsbesöket igår onsdag. Barnen fick träffa gårdens alla djur och klappa dem. Det var kor och kalvar, grisar, höns och kycklingar, får och lamm och kaniner. Och det luktade landet!

Idag torsdag hade vi en fadderaktivitet på morgonen. Barnens faddrar i årskurs 4 läste en saga för dem och sedan gick de en liten tipspromenad med frågor om naturen.

Idag har barnen även blivit bjudna på glass då flera klasser och lärare fått pris i Webbstjärnan, som är en tävling för dem som bloggar på nätet.

Imorgon fredag den 20 maj är det disco på skolan. För de små barnen är det mellan klockan 18-20 och det kostar 20 kronor i inträde.

Ingelas klass har börjat läsa en ny bok som heter ”Regnbågskriget” av Max Lundgren.

Vi har även prövat på att göra ett litet grupparbete om fåglar. Det var inte så lätt, men förhoppningsvis kanske vi kan få till någon redovisning imorgon?

Vi fortsätter vårt arbete om bondgården och dess djur.

I matten hoppas vi att alla blir färdiga med matteboken.

I svenskan fortsätter vi med alfabetet och kommer även prata om sammansatta ord.

Tisdag den 31 maj kommer vi att ha Olympiad på skolan.

Och nästa fredag den 27 maj besöker vi Childrens. Finns det några föräldrar, som kan hjälpa till att skjutsa barnen? Vi åker från skolan klockan 10 och tillbaka cirka tre timmar senare.

Det drar ihop sig till terminsslut och vi vill ha in alla böcker som barnen lånat både från skolan och som vi fått från stora biblioteket. Ni är snälla och skickar med barnen böckerna, som är utlästa och bara ligger där hemma och samlar damm.

Ha ett bra veckoslut och njut av försommarens alla blomster!

Herrfallsäng är så vackert nu och väl värt ett besök!

Jenny och Ingela.

*********************************************************************’****                                                                                                                      

   12 maj 2016

Och plötsligt var det sommar! På måndagen var klasserna ute i naturen och tittade på allt som hänt under långhelgen då det var Kristi himmelfärds dag. Ingelas klass studerade trädens löv, plockade och la i växtpressen. Vi testade att smaka på de nya granskotten, som lyser ljusgröna och harsyran.

På tisdagen hade vi besök av polisen. Tre styckena kom och berättade om sitt jobb och barnen hade fått tänka ut frågor innan, som de ställde.

Barnen har fått testa att spela gitarr på musiklektionen.

Jennys barn var till biblioteket på onsdagen och lånade böcker.

Vi tränar på alfabetet och målsättningen är att alla ska kunna rabbla det innan sommarlovet börjar.

En del barn börjar bli färdiga med Alfabetsboken och matteboken. De som har en del kvar hoppas vi sätter fart, så de också blir klara innan sommaren.

Och glöm inte läsa varje dag hemma!

Vi har börjat prata om djuren på bondgården och nästa vecka på onsdag den 18 maj ska vi på studiebesök. Har lappen som vi delat ut tidigare kommit bort, lägger Jenny ut den på bloggen, så ni kan kolla vad som gäller! Glöm inte skicka med barnen stövlar för besöket i ladugården och bröd till produkterna som vi kommer bli bjudna på!

Fredag 27 maj ska vi besöka Childrens. Vi åker från skolan klockan 10 och besöket beräknas vara cirka 3 timmar. Ni som har möjlighet att hjälpa till och skjutsa barnen dit eller hem, hör av er på något sätt. TACK!

För en tid sedan delade vi ut en enkät, som förvaltningen vill ha svar på. Tyvärr är svarsfrekvensen väldigt låg, så nu är tiden förlängd till den 19 maj! Snälla, ta er lite tid och svara, så blir de glada!

Och imorgon är det TALANGJAKT! Jättespännande!

Trevlig helg önskar vi er alla!

Jenny och Ingela.

‘*************************************************************************              

                                                                                                          28 april 2016.                                     

Ännu en vecka har sprungit iväg och snart skriver vi vecka 18 i almanackan. Nästa vecka är kort, vi går bara i skolan tre dagar måndag-onsdag. Vi skriver då inget veckobrev. Vi hoppas alla barn har med sig sin läxmapp på onsdag, så vi kan sätta in en ny läxa till onsdag 11 maj i vecka 19.

På tisdag 3 maj är det gymnastik i vanlig ordning. Glöm inte gymnastikkläder och handduk.

Den här veckan hade klasserna naturstudier på måndagen. Vi tittade på olika naturföremål. Jennys barn var i Parken och Ingelas barn vid vindskyddet och efteråt träffades vi vid Hembygdsgården och lekte.

I Ingelas klass har vi börjat med en ny högläsningsbok. Vi läser ”Flippen rymmer” av Carl-Göran Ekerwald.

I onsdags hade Jennys barn besök av prästen Benjamin Lundqvist från Viby, som berättade om sitt arbete och lite om olika religioner. Ingelas barn gick till Församlingsgården och Adventskyrkan, där vi träffade diakonen Helena Berghed som visade oss runt och berättade.

Idag torsdag har det varit bad för Jennys barn och Ingelas har varit på Biblioteket och lånat böcker och tidningar.

Nästa vecka onsdag den 4 maj kommer Kajsas pappa till klassen efter lunch och berättar om sitt jobb. Finns det någon mer som kan tänka sig besöka klassen och berätta så hör av er!

Onsdag 18 maj har vi bokat ett besök på en bondgård. Vi räknar med att dela ut lapp om det nästa vecka. Vi hoppas det finns folk, som kan ställa upp och köra, så vi kan ta oss dit!!

Den här veckan har vi delat ut lappar om en enkät, som kommunen vill ha in svar på senast den 8 maj, tror jag det var. Om ni inte har möjlighet att svara på enkäten hemma på nätet, så kom till skolan och använd våra datorer.

V.19 på onsdagen kommer Jennys klass att gå till biblioteket, så glöm inte att ta med lånekortet. 

Nu önskar vi er alla en trevlig Valborg och 1:a maj!

// Jenny och Ingela.

**************************************************************************

Hej!

Och så lider vecka 16 mot sitt slut. Vi försöker läsa så mycket vi kan och orkar under denna läsvecka. När man läst 10 sidor får man klippa ut en del av en tusenfoting, skriva bokens namn och sitt eget på den och sätta upp den i korridoren. Till slut hoppas vi på en riktigt lång insekt. Idag kunde man klä ut sig till olika sagofigurer och flera både vuxna och barn var utklädda.

Det är väldigt bra om Ingelas barn har med sig sin bok och läskort, som man läser i hemma och som man sedan fortsätter läsa i när man kommer till skolan. Annika skickade även hem böcker till en del barn att läsa i. Jättebra om ni skickar tillbaka dem till skolan när ni läst ut dem.

I måndags besökte vi Bäverdammen i Hässleberg. Vi tittade på bäverns framfart bland träden. Det är en duktig byggare.

Läsläxan förra veckan handlade om fjällämmeln. Vi har med förstoringsglas tittat på lämmelns mat som bl.a. är lavar och mossor.

Vi har målat klart vårt zoo med alla våra djur och satt upp på väggen.

I onsdags hade vi fadderträff. Barnen fick träffa sina faddrar, som går i fyran. De läste en liten bok för dem och så spelade de spel. En del prövade på luffarschack.

Nästa vecka (17) har alla gymnastik som vanligt på tisdag. På torsdag går Jennys barn till Alléhallen och badar. Då har ingen gymnastik. Glöm inte badkläder och handduk!

På torsdag går Ingelas barn till Biblioteket. Glöm inte skicka med lånekort! De barn som inte har lånekort får en lapp av fröken där mamma/pappa skriver på och så kan barnet få ett eget lånekort. Ta med till fröken snarast!

Nästa vecka kommer klasserna att ha religion på olika sätt. Ingelas barn kommer att gå till kyrkan på onsdag eftermiddag. Där kommer vi att träffa Helena Berghed, som är diakon. Hon kommer att berätta om sitt yrke och visa oss Församlingshemmet och kyrkan.

Ettans fröknar önskar så alla en trevlig helg, Jenny och Ingela!

**************************************************************************

Hej!                                                                                Vecka 15

Vi har den här veckan (vecka 15) arbetat med bokstaven z, som är den sista att jobba med. Nu är det bara att göra färdigt Bokstavsböckerna.

Vi håller på att göra en lång tavla på en tapetrulle, där vi ska ha ett zoo med djur, som vi ritar av ur böcker och sedan ska klistra fast på bilden.

Ingelas barn ska även börja skriva skoldagbok på fredagar, precis som Jennys klass gör. Vi har idag även börjat blogga under Veronie Lejonords ledning. Varje torsdag kommer två barn åt gången att få visa sina färdigheter på klassens blogg.

I matte fortsätter vi att mäta med meter och centimeter. Klockan repeterar vi också med åtminstone hel-och halvtimmar.

Försök lästräna hemma en liten stund varje dag. Ingelas barn har läskort, som jag skulle uppskatta om ni fyller i, så vi kan ha koll på vad och hur mycket barnen tränar!

Nästa vecka ska vi ha läsvecka på hela skolan. De som kanske vill ha en liten kudde eller sittunderlag att sitta på när vi läser får gärna ta med sig det. På torsdag är det tänkt, att alla får klä ut sig till en sagofigur och leka Pippi, Emil, Pelle Svanslös eller något annat mysigt.

På torsdag den 21 april ska även Ingelas barn gå och bada. Då blir det ingen gympa för Jennys barn. Veckan därpå blir det omvänt. Då badar Jennys barn och ingen gymnastik för Ingelas.

Glöm inte badkläder och handduk!!

På tisdag är det gymnastik i vanlig ordning.

Vi fortsätter att leta vårtecken som blommor, fåglar och annat intressant. Idag tittade vi bl.a. på vårlök och svalört.

När vädret tillåter det kommer båda grupperna att göra små utflykter i närområdet. Närmast på tur står Bäverdammen. Måndag eller fredag är de dagar som passar båda klasserna bäst, att gå ut tillsammans. Tänk på kläder efter väder och gärna ett ombyte när det är blött ute.

I måndags besökte vi Tegeldammen vid Volvo, bakom OK. Där fanns mycket rart att skåda om man tog sig tid sångsvan, skrattmås, fiskmås, sothöna, kricka och knipa kunde vi se.

Här kommer så lite datum för kommande aktiviteter:

Tisdag den 10 maj får vi besök av polisen.

Onsdag 18 maj ska vi göra ett bondgårdsbesök i Laxåtrakten. Chaufförer sökes!! Hör av er om ni kan ställa upp och köra!

Fredag 27 maj ska vi besöka Childrens. Även till det behöver vi chaufförer!!

Trevlig helg önskar så Jenny och Ingela.

**************************************************************************

Hej!                                                                                       Vecka 14

Den här veckan ( vecka 14) har vi jobbat med bokstaven W.

Jenny har börjat läsa ”Mio min Mio” av Astrid Lindgren för sina elever.

Ingela läser ”Tomas och Trassel” av Gösta Knutsson.

Jenny har jobbat vidare med kroppen och bl.a. känseln.

Ingela har studerat vårblommor och börjat med fåglar, vilket Jenny börjar med nästa vecka.

Bofink, sädesärla och koltrast står närmast på listan av fåglar, som vi tänker presentera.

Vi planerar även att göra en promenad till dammen bakom OK och hoppas på att få se sångsvan där.

I matte tänker vi börja mäta nästa vecka.

Det är vanlig idrott på tisdag och torsdag.

På tisdag blir det elevråd.

Jennys barn får besök av ”Magiska teatern” på fredag.

Idag hade Trivselgruppen träff och gjorde rastspel.

Elevrådet har även delat ut bollar denna vecka till klasserna, och klass 1 fick gula bollar.

Trevlig helg önskar Jenny och Ingela.

**************************************************************************

Hej                                                                                                                Vecka 13

Det blev en mjukstart med bara tre dagar efter påsklovet. Vi har nu bara tre bokstäver kvar och denna vecka arbetade vi med bokstaven Q q. En bokstav som nästan bara finns i namn som Lundqvist här i Sverige.

Inom so arbetar vi med yrken och eleverna har fått skrivit om sitt drömyrke. I matematik arbetar vi vidare med talområdet 10-20 och även repetition från det som vi arbetat med tidigare.

På tiorasten under fredagen var det disco och på kvällen har 6:orna disco så det kan bli mycket dans för den som vill.

När vi kom tillbaka från påsklovet hade Jossan blivit sjukskriven, vi önskar henne lycka till med bebisarna som kommer senast om ett par veckor.

Annika gjorde sin sista dag hos oss i torsdag, vi önskar henne lycka till i Kumla. Ingela började i fredags och henne hälsar vi välkommen tillbaka.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdagen. På torsdag har Jennys klass bad på em och slutar därför lite senare närmare 14.00. Annikas klass har ingen idrott då.

Ha en trevlig helg

Jenny, Annika och Ingela

**************************************************************************

Hej                                                                                Vecka 11

Oj vad tiden går fort! Redan påsklov nästa vecka.

Denna vecka har vi pratat om påsken och varför vi firar den. Vi har även diskuterat miljön med tanke på att det är Earth hour nu på lördag. Mellan kl. 20.30 och 21.30 släcker hela världen ner alla elektricitet och på så sätt slå ett slag för miljön. Ni där hemma kan tänka på att släcka lamporna och dra ut onödiga strömkällor.

”Rocka sockor” är också något som vi uppmärksammar på skolan. På fredagen tar vi på oss olika färger på strumporna för att visa på att olikhet är bra. Fast vi är olika är vi alla lika värda. På tiorasten är det rockfest med olika strumpor.

Annars har veckan fyllts av bokstavsjobb med X. En klurig bokstav som låter ”ks” vilket gör att man ibland vill skriva just ks istället för x. Vi har även tagit upp ordklassen substantiv. ”Substantiv är namn på ting t.ex. boll och ring”. Alla ord man kan säga en, ett eller flera framför är ett substantiv.

Inom matematiken har vi fortsatt att arbeta med talen mellan 10- 20.

På NO fortsätter vi med att arbeta med kroppen och vad det är som får oss att må bra. Vi har pratat om hur viktigt det är att kroppen får vila och återhämta sig.  På musiken fortsatte vi med att använda sinnet hörseln och lyssna efter olika ljud. Vi har även läst om sinnet ögat.

Vi avslutade veckan med att påskpyssla med faddrarna. Så vi hoppas att ni får se fina alster av ert barn.

De som vill får frivillig läxa över lovet i form av läsbingo, då man ska läsa en bok på olika ställen.

Annika gör sin sista dag torsdag efter lovet och efter henne kommer Ingela Wallin att undervisa i klassen. Ingela har arbetat här innan hon gick i pension och känner väl till skolans värld. Aishah har slutat hos oss och så kommer även Jossan att göra snart. Vi hoppas att Jossan är kvar hos oss veckan efter påsk och att hon sedan går hem innan bebisarna kommer.

Nästa vecka är det påsklov och på tisdag den 29 mars är det studiedag, skolan stängd. Vi ses igen onsdag den 30 mars.

Vecka 13 har Annikas klass bad på torsdag vilket gör att Jennys klass inte har idrott. Vecka 14 är det tvärtom med bad för Jennys klass och ingen idrott för Annikas klass.

Ha ett riktigt skönt påsklov

Jenny och Annika

2016-03-18 14.09.12

**************************************************************************

Hej                                                                                                                           Vecka 10

Denna vecka var veckans bokstav C c. En klurig bokstav som ibland låter som S men ibland som K. Vi hittade ord som började på c med båda ljuden i början. Ex. cykel och clown. Vi har även gjort clownansikten med  hjälpa av geometriska figurer.

Inom NO fortsätter arbetet med NTA-lådan balansera och väga. Veckans uppdrag var att bygga mobiler och då inte telefoner som en del elever trodde utan med hjälp av gem, papper och plaströr och försöka hitta jämnvikten. Vi arbetar även med kroppen med fokus på kostcirkeln och matsmältningen. Vi har ritat vår frukost och kommer att prata om tallriksmodellen.

På musiken har vi talat om vårt hörselsinne. Vi har lyssnat på olika musikstilar och ritat det som först dyker upp ur huvudet. Ganska svårt men alla lyckades bra.

I tisdags var vi och tittade på filmen ”Havets sång”. Eleverna tyckte att det var en bra film och det var ett roligt inslag.

I matematik har vi börjat att arbeta med talområdet 10-20. Vi börjar enkelt med 10 + något. Det är nu som eleverna ska förstå varför vi arbetat så mycket med sifferkompisarna för att lättare kunna addera högre tal. När man kan tiokompisarna är det lätt att räkna ut 4+6=10 och då blir det lätt att räkna ut 14+6= 20.

I fredags träffade Annikas klass Emma från Magiska teatern en sista gång för att genomföra olika drama och teaterövningar.

Aishah som går i Jennys klass kommer att hälsa på sin nya skola nästa vecka och efter påsklovet kommer hon att börja i Kumla istället.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag.

Inlämning av läxan på onsdag.

Aishahs sista dag på måndagen.

På fredag har vi påskpyssel med faddrarna.

Ingen läxa denna vecka eftersom vi har påsklov vecka 12.

Trevlig helg

Annika och Jenny

**************************************************************************

Hej!                                                                                                              vecka 9

Under veckan som gått så har vi börjat att arbeta med tema Kroppen. Vi har startat arbetsområdet med att prata om motion, mat och sömn.

Veckans bokstav är Pp. På mattelektionerna arbetar vi vidare med klockans halvtimmar. Dessutom arbetar vi med so-ämnet genom att lära oss om samhället och yrken i båda klasserna.

Jennys klass har haft drama och nästa vecka är det Annikas klass som får Drama tillsammans med Emma från Magiska teatern.

Vi har en elev som fått vattkoppor så om ert barn inte haft det, håll utkik efter prickar.

Nästa vecka:

På tisdag går vi till Alléskolans aula för att se på filmen Havets sång. Filmen slutar cirka halv två så skoldagen blir något längre avslutas när vi kommer tillbaka till skolan.

Onsdag förmiddag v.11 påskpysslar 1:orna tillsammans med sina faddrar i 4:an. Vi är tacksamma om Ni har något material som toarullar med mera som vi kan använda.

Trevlig helg!

Jenny & Annika

**************************************************************************

Hej alla föräldrar                                                                                 Vecka 7

Tiden går så fort och det är redan dags för Sportlov (v.8) och det innebär ledighet från läxor och allt skolarbete. Vi ses igen måndagen den 29/2. Fritids har öppet nästa vecka.

Veckans bokstav har varit Dd. Vi har även pratat om vad som är en mening och hur den är uppbyggd med stor bokstav i början och punkt sist.

Inom matematik har vi fortsatt arbetet med klockan och vi har titta på hur klockans visar står när det är hel – och halvtimme. På engelskan har vi arbetat med månader och veckodagar.

Annika kommer att ha alla sina Utvecklingssamtal under veckorna 9-10-11. Ni har fått ett papper med förslag på tider. Kryssa för ALLA tider Ni kan komma och lämna tillbaka det så snart Ni kan! Annika skickar sedan ut en inbjudan. Jenny väntar med samtalen till efter påsk.

Vecka 9:

Annikas klass badar måndagen direkt efter lovet.

 Kom ihåg att skicka med badkläder och handduk!

Jenny klass kommer att få prova på teater på fredagen.

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag

Hoppas Ni får ett skönt Sportlov!

Annika och Jenny

**************************************************************************

Hej alla föräldrar                                                                                  Vecka 6

I måndags då vi egentligen skulle ha åkt till Kvarntorp bestämde vi att vi skulle ha en minifriluftsdag. Vi gick ut till vindskyddet och grillade korv. Eleverna fick matematikuppdrag som handlade om dubbelt och hälften medan det blev grillglöd. Det var uppskattat och stunden blandades med grillning och lek i skogen.

Veckans bokstav har varit Y y. Vi har även pratat om vad som är en mening och hur den är uppbyggd med stor bokstav i början och punkt sist.

Inom matematik har vi fortsatt arbetet med klockan och vi har titta på hur klockans visar står när det är hel – och halvtimme.

Under veckan har vi även arbetet en hel del med tema ljus. Vi har gjort en del experiment och skapat färgsnurror. Temat avslutades med öppet hus i går kväll. Det var roligt att så många kunde komma.  Det är verkligen uppskattat av eleverna att ni föräldrar kan komma så de kan visa upp sina arbeten för er. Ni som inte kunde komma får titta in på bloggen där bilder finns från kvällen.

Ni vet att ni alltid är välkomna till oss i klassen, det är alltid roligt med besök.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdag och torsdag. Eftersom det är sportlov v. 8 delas det inte ut någon läxa nästa vecka.

Sportlov vecka 8.

Ha en skön helg

Annika och Jenny

**************************************************************************

Hej alla föräldrar!                                                                           Vecka 5

 Friluftsdagen på måndag är inställd eftersom all snö är borta och skidbacken i Kvarntorp är stängd. Det känns tråkigt men ingen kan styra över vädret. Vi får hoppas att det kommer mer snö längre fram så vi kan ha en vinterdag tillsammans. Jenny och jag kommer att vara ute en stund på måndag och grilla korv tillsammans med ettorna. Påminn era barn om att det fortfarande är vinter och att de måste klä sig varmt när vi är ute. Det händer ofta att vi får skicka in en del av eleverna som kommer ut utan jackor och varma byxor.

Veckans fågel är blåmesen och på matten har vi arbetat med klockans heltimmar. Det har även blivit en hel del arbete kring tema ljus

Vi skickar hem information om Öppet Hus på Stocksätter torsdag kväll den 11/2. Förhoppningsvis kan många komma till skolan och vandra runt i klassrummen och se vad eleverna arbetat med. Ni är varmt välkomna hit tillsammans med era barn! Det kommer att finnas fika att köpa av våra sexor.

Nästa fredag fortsätter Skapande skola projektet för 1:or och Förskoleklasserna. I höstas fick våra klasser dans och under våren kommer alla klasserna att få teater vid två tillfällen var. Emma från Magiska teatern i Vretstorp kommer till skolan och nästa fredag den 12/2 får Annikas 1:or och Elins Förskoleklass prova på teater

.Nästa vecka:

Idrott tisdag och torsdag för båda klasserna.

Trevlig helg

Jenny & Annika

**************************************************************************

Hej alla föräldrar!                                                                                              Vecka 4

Den här veckan har Jenny varit sjuk och det fattas många elever i klassrummen. Det verkar som om vi har fått influensan på skolan. De som är friska arbetar vidare med vinterfåglar och denna vecka har vi fokuserat extra på talgoxen.

Vi arbetar vidare med året, månaderna och veckodagarna i klassrummen. Även på engelskalektionerna tränar vi vad dessa heter på engelska.

Vi har haft Storsamling och uppstart av tema Ljus eftersom förra året var det internationella ljusåret. De olika klasserna kommer att arbeta med temat på olika sätt anpassat till elevernas mognad och ålder. Vi har ”brainstormat” om vad ljus är och målat med flaskfärg. Därefter skrev vi meningar om ljus. Dessa finns uppsatta i våra klassrum. Det blev jättefint!

Måndag den 8 februari kommer hela skolan att åka till Kvarntorp för en vinterfriluftsdag om vi har tillräckligt med snö. Detta tack vare de pengar som vi fick in när eleverna spelade upp julspelet för föräldrar förra året. De elever som vill låna slalomskidor och/eller hjälm måste lämna tillbaka ifylld talong till sin klasslärare.

Öppet Hus på Stocksätter torsdagen den 11/2. Mer info kommer.

Observera att veckobreven läggs ut på våra bloggar! Vi delar inte ut dem i pappersform längre! Klicka på listen där det står veckobrev så hittar Ni dem. Thuka har även breven på sin blogg (arabiska). Annikas blogg:  stocksätter6.se

Nästa vecka:

Jennys klass åker skridskor på tisdag och det innebär att Annikas klass inte har idrott på tisdag. Ta med skridskor och hjälm om ni har.

Trevlig helg

Jenny & Annika

**************************************************************************

Hej                                                                                                             Vecka 3

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven U och alla har ritat eller ”tussat” en uggla. De blev så söta. Inom matematik har vi fortsatt att arbeta med dubbel och hälften samt räknesagor. Det kan vara riktigt klurigt att tänka ut vad det är man ska räkna ut i de olika sagorna.

I NO pratar vi om vinterfåglar och denna vecka har vi fokuserat extra på domherren. Eleverna ska kunna namnge fågeln och veta någon fakta om den.

På musiken har vi sjungit om månaderna och en del behöver träna på att veta vilken månad som man är född i. Året, månaderna, veckodagarna arbetar vi också med i klassrummen.

Eftersom vi har fått en riktigt härlig vinter passade vi på att åka pulka under fredagens eftermiddag.

Annika har varit sjuk under veckan men Jossan, Anna och Sabina har tagit hand om klassen.

Måndag den 8 februari kommer hela skolan att åka till Kvarntorp för en vinterfriluftsdag. Detta tack vare de pengar som vi fick in när eleverna spelade upp julspelet för föräldrar förra året. Mer information kommer senare.

Ni är alltid välkomna att besöka oss i klassen, vara med under en del av dagen eller hela dagen. Vad som passar er bäst, det är alltid uppskattat av eleverna.

Om det är så att ni har tomma små tändsticksaskar hemma tar vi gärna emot dem. De ska bli hem åt en tiolarv.

Läxan delas nu ut på fredagar och ska lämnas åter på onsdag.

Nästa vecka:

Annikas klass åker skridskor på tisdag och det innebär att Jennys klass inte har idrott på tisdag. Vecka 5 byter vi så att Jennys klass åker skridskor.  Ta med skridskor och hjälm om ni har.

Hela skolan kommer att påbörja temaarbetet ”Ljuset” som kommer att avslutas med ett öppet hus senare i februari då ni alla är välkomna.

Trevlig helg

Annika och Jenny

**************************************************************************

Hej alla föräldrar!                                                                                 Veckobrev v.2

Vi hoppas att Ni har haft en fin Jul och Nyårshelg. Skolstarten har varit lugn och harmonisk i båda klasserna. Det känns som om eleverna är glada över att vara tillbaka i skolan.

Under veckan som gått så har vi arbetat med bokstaven Hh och räknesagor. Dessutom har vi börjat prata om året, månader och veckodagar. Även på engelskalektionerna arbetar vi med året.

Det kommer att bli några förändringar på vårterminen. Läxdagen kommer att vara fredagar. Det gäller både vanlig läxa och läsläxa. Första läxan delas ut nästa fredag, den 22/1.

Veckobrev och annan information kommer att ligga på våra bloggar. Thuka har en blogg för de arabisktalande familjerna. Vi har bestämt oss föratt bli mer miljömedvetna och för att spara in på alla papper.

Annika kommer att jobba kvar som klasslärare till efter Påsklovet då hon ska börja på en annan skola i Kumla kommun. Jenny är nu ledig tisdagar och Inese som har haft SO i klassen kommer att gå in och täcka upp övrig tid även på tisdagar.

Kom ihåg extra kläder och det är helt okej om eleverna har med frukt/smörgås eller en grönsak som de kan äta på rasten. Det är även viktigt med inneskor.

Trevlig helg!

Jenny & Annika

**************************************************************************

Hej

Då har terminen tagit slut. Det har varit väldigt roligt att arbeta med era barn. Helt underbart att se deras framsteg och glädje när de lär sig något nytt. Idag var vi i kyrkan och fick njuta av julspelet som eleverna i år 3-6 genomför som en lång tradition.

Nästa termin kommer jag att gå ner i tjänst för att kunna vara hemma med mina barn mera. Det innebär att jag kommer att vara ledig en dag i veckan. Vem som kommer att arbeta istället för mig är ännu inte klart. Mats kommer att vara ledig fredagar och Jossan som bär på tvillingar hoppas vi är kvar halva terminen i alla fall.

I Annikas klass blir det förändringar bland eleverna. Tawin slutar och en ny flicka börjar.

GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR

JAG ÖNSKAR ER ALLA ETT UNDERBART JULLOV

VI SES NÄSTA ÅR IGEN!

Hälsningar Jenny

**************************************************************************

Hej                                                                                                                           Vecka 50

Även denna vecka har vi varje morgon läst högt ur en kapitelbok. Sedan öppnar dagens hjälpreda adventskalendern. Hjälpredan får även ett kuvert med en teckning från en kamrat samt ett brev från Tomten med en mattekluris att lösa i klassen. Det har varit ett uppskattat och trevligt inslag.

Denna vecka har vi i svenska fortsatt arbetet med att skriva sagor två och två. Dessa sagor ska eleverna sedan läsa upp för sina klasskamrater. Veckans bokstav är B, b. I NO har vi läst kort fakta om bävern.

I matematik fortsätter vi med dubbelt/hälften, subtraktion och räknesagor.

I onsdags hade vi julpyssel med faddrarna. Eleverna fick gå runt på olika stationer. De flesta tycker att det är roligt att vara med sin fadder. På rasten var tanken att man skulle fortsätta vara med sin fadder. Till lunch fick vi julbuffé med julmust och pepparkaka och mandarin till efterrätt.

Det blir en hel del göra färdigt i de häften som vi arbetet i under de senaste veckorna så att vi kan gå på jullov med avslutade jobb bakom oss.

I torsdag tog vi oss över bron i blåsten och fick en mycket trevlig julvandring i församlingshemmet vid Adventskyrkan. Vi fick följa med Marias åsna på vandring. På vägen mötte vi Josef och Maria, de tre vise männen, kung Herodes, herdarna och ängeln Gabriel. Slutligen var vi åter i stallet och fick se den nyfödda kungen Jesus.

Imorgon kommer vi att få njuta av luciatåget som treorna traditionellt genomför för skolan. Härligt med mer julmys.

Nästa vecka:

På måndag kommer Jennys klass att gå till Alléhallen för att bada. Det gör att Jenny klass inte har  idrott på tisdagen.  Annikas klass har idrott som vanligt tisdag och torsdag.

På fredag är det skolavslutning. Vi ses som vanligt i klassrummet och hela skolan kommer sedan gå i tåg ner till Adventskyrkan. Skoldagen avslutas vid 10- tiden på skolan. Mer information om dagen kommer.

Ha en härlig tredje advent!

Annika och Jenny

2015-12-11 09.05.14

**************************************************************************

Hej!                                                                                     Vecka 49

Under veckan som gått så har vi bekantat oss med haren. De flesta eleverna hade sett harar i närområdet. De brukar hoppa omkring i Werners backe och vid hembygdsgården.

Veckans bokstav är Åå. På mattelektionerna arbetar vi vidare med dubbelt och hälften och räknesagor. Vår vfu student Elin har anordnat skattjakt med ledtrådar som barnen fick läsa (Annikas klass). Dessutom har eleverna skrivit sagor på Ipad, två och två.

Nästa vecka:

På onsdag förmiddag julpysslar 1:orna tillsammans med sina faddrar i 4:an.

På torsdag ska alla 1:or gå Julvandring i Adventskyrkan. Observera att skoldagen startar redan kl. 08.00 för att vi ska hinna till kyrkan i tid.

Trevlig helg! Jenny & Annika

**************************************************************************

Hej alla föräldrar!                                                               Vecka 47

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Tt.

Även denna vecka skriver vi ord och meningar till bilder. Vi har även skrivit om Astrid Lindgrens sagofigurer. Barnen vet mycket om dessa figurer redan (förförståelse). Pippi är stark men snäll, Emil är busig och påhittig, Karlsson på Taket är en mallig godisråtta och så vidare.

Vi arbetar även med ett material som heter Språkbiten och som bygger på stavelsearbete. Vi klappar stavelser, säger orden (ex. läsa, näsa, jäsa)och skriver dem.

Även denna vecka bloggar eleverna två och två. De är jätteduktiga!

Inom matematik arbetar vi med addition och subtraktion och hur dessa hänger ihop.

Annikas klass har även spelat mattespel om pengar (Spargrisen).

I fredags var Annika ledig och Hasse Tellgren var vikarie.

Elin, som är praktikant från lärarutbildningen har hållit i en svenska lektion.

Nästa vecka:

På tisdag har Annikas ettor ingen idrott eftersom Jennys klass ska gå till Ishallen och åka skridskor. Ta med egna skridskor och hjälm om du har. Kom ihåg varma kläder och vantar!

Vi fortsätter med utvecklingssamtal under veckan som kommer.

Trevlig helg

Jenny och Annika

**************************************************************************

Hej!                                                                                                                       Vecka 46

Denna vecka har vi arbetat med bokstaven Ä, ä. Vi har format den, letat efter ord som börjar på ä. På NO läste vi om älgen och vi har även gjort älgar av en fot och två händer. Älgen som är det största djuret i våra skogar är växtätare och duktig på att simma. Vi har även studerat svamparnas olika delar. Alla elever har fått välja en svamp att måla av och skriva någon fakta om.

Inom svenska har vi fortsatt med begreppen en och ett, att man säger en hund men ett hus är inte alltid så lätt. I våra skrivböcker har eleverna också fått skriva till en bild. De skriver då allt från ett par ord till flera meningar.

Vi har nu kommit igång med bloggandet. Veckans bloggare, två i från varje klass, får skriva utvärderingen på bloggen om vad vi har arbetat med under veckan som gått.

Inom matematik har vi fortsatt med symmetri och vi har också börjat med geometri. Vi tränar då på våra vanligaste former, cirkel, kvadrat, rektangel och triangel. Både hur de ser ut och vad som kännetecknar dem.

Vi har denna vecka fått varit med och dansat med Frida som är danspedagog. Vi fick röra oss till musik på olika sätt och härma henne i enkla stegkombinationer. Rörelseglädjen var stor och de flesta trivdes.

I torsdags var Jenny på utbildning och Hasse Tellgren var vikarie.

Elin, som är praktikant från lärarutbildningen kommer att var hos oss i fem veckor. Hon kommer främst att vara i Annikas klass. Vi tycker det är väldigt roligt och hälsar henne välkommen.

Nästa vecka:

På torsdag har Annikas ettor ingen idrott de ska istället gå och bada på fredagen. Skicka då med handduk, badkläder och en påse att lägga allt det blöta i.                                                                                     Vi fortsätter med utvecklingssamtal under veckan som kommer.

Trevlig helg

Jenny och Annika

************************************************************************

Hej alla föräldrar!                                                                             vecka 45

Den här veckan arbetar vi med symmetri och geometri. Det är inte helt enkelt med symmetri. Läxan innehåller en del symmetriuppgifter. De geometriska former vi har lärt oss är kvadrat, rektangel, cirkel och triangel. Vi har även pratat om vad som kännetecknar dessa former.

Båda klasserna har varit i Alléhallen för simkoll. Annikas klass kommer även att bada fredag v.47 den 20 november. Flera av barnen har fått läsläxa. Vi vill att barnen läser texten flera gånger tillsammans med en vuxen!

Både Jenny och Annika har startat med höstens utvecklingssamtal. Efter samtalet kommer Ni att få ett brev med Ert barns framåtsyftande planering.

Nästa vecka kommer 1:orna att få en Skapande skola aktivitet. Barnen kommer att få dans vid två tillfällen då en danslärare som heter Frida Tengelund kommer hit.

En liten påminnelse till Jennys klass rörande biblioteksböckerna som ska återlämnas till Hallsbergs bibliotek senast 10 november.

Trevlig helg!

Jenny & Annika

**************************************************************************

Hej                                                                                                                             vecka 43

Oj, vad tiden flyger iväg. Nästa vecka är det redan höstlov. Denna vecka har vi arbetat med bokstaven M m. Vi kom på många ord som började på M, morot, mus, monster… I matematik fortsätter vi med enkel addition och de olika sifferkompisarna. Vi har även gjort räknesagor. T.ex. Två hundar sov i en korg, då kom en till och då blev de tre, 2+1=3.

Vi har pratat om FN eftersom FN-dagen firas lördag den 24/10. Att FN arbetar för att det ska bli fred och att de hjälper barn och vuxna i behov av stöd.  Alla har gjort fredsduvor som symbol för FN.

Jennys klass har varit och badat. Det var ett gäng förväntansfulla elever som gick iväg till badet och roligt hade de haft det. Annikas klass ska iväg v. 47.

På musiken har vi sjungit spökrock och provat rytminstrumentet, äggmaraccas.

Vi har också tagit upp att det är Halloween den 31 oktober och på fredag ska vi ha pyssel och dans i Halloweens tecken.

Vi behöver tomma små tändsticksaskar till matematiken. Så nu när ni myser hemma med tända ljus och asken blir tom skicka med den till oss. Tack på förhand.

Nästa vecka är det höstlov och skolan är stängd. På måndag är även fritids stängt

V. 45:

Ingen idrott på tisdag. På fredag morgon är det simkoll med simskolepersonal. Annikas klass går direkt på morgonen och Jennys strax efter. Ta med badkläder och en påse att lägga blöta kläder i.

NI SOM INTE LÄMNAT IN LAPP OM UTVECKLINGSSAMTAL GÖR DET SNARAST!

Ha ett riktigt skönt höstlov

Jenny och Annika

**************************************************************************

Hej alla föräldrar i Eken 1!                                                                               v.42

Under veckan som gått så har vi arbetat vidare med våra Nta-lådor. Vi  har haft grodhoppartävling och redovisat resultaten i ett diagram. Ta en titt på bloggen för bilder. Veckans bokstav är Vv och vi har lärt oss om vargar. Fråga gärna Era barn vad de vet om vargar. På mattelektionerna handlar det fortfarande om att dela upp tal, addera (+) och pengar.

Efter lovet kommer vi att starta med höstens utvecklingssamtal. Vi skickar hem en lapp med förslag på tider, det är toppen om Ni kryssar för ALLA tider Ni kan komma. Därefter skickar vi hem en inbjudan tillsammans med  förberedelsefrågor inför samtalet. Vi vill helst ha tillbaka lapparna torsdag 22/10.

Nästa torsdag ska Jennys klass bada på Alléhallen. Ta med badkläder en plastpåse för de blöta kläderna och de som vill kan skicka med en extra frukt till em.  Annikas klass har idrott som vanligt.

Vi kommer att ha lite Halloweenkul på fredag den 23/10 och om Ert barn vill klä ut sig så är det bara roligt.

Höstlov v. 44                                                                                Trevlig helg!

Jenny & Annika

**************************************************************************

Hej                                                                                  Vecka 41

Vilken härlig höstvecka. Sol men kallt så glöm inte att lägga i värmande kläder i ryggsäcken. Veckans bokstav har varit Ii och på NO har vi läst om igelkotten. Ett djur som går i ide på vintern och tycker om att äta maskar. Eleverna är så duktiga på att skriva i sina NO-böcker om de olika djur som vi har studerat.

På SO arbetar vi med en bok om oss själva och flaggor från de länder d föräldrarna kommer ifrån. Vi har även sett på lilla aktuellt och pratat om hur man ska vara en bra kompis.

I matematik har vi fortsatt i matematikboken och börjat med att använda additionstecknet +. Lätt som en plätt tycker de flesta. Vi fortsätter också med att nöta de olika sifferkompisarna och att arbeta med pengar.

NTA fortgår med att jämföra och mäta kroppen eller olika stora föremål.

Nu ska båda bloggarna fungera och veckobreven kommer att finnas där. Om ni vill ha veckobrevet i pappersformat hör av er till oss. Det är bra om ni lämnar in era mailadresser för information genom mail istället för papper.

I onsdags träffade vi våra faddrar. Vi spelade olika matematik- och svenskaspel tillsammans. Det var riktigt roligt. Efter spelandet gick vi ut på rast tillsammans och där skulle leken fortsätta.

Efter höstlovet kommer vi att börja med utvecklingssamtal. Lapp med tider kommer nästa vecka. Då är det bra om ni fyller i alla tider som ni kan.

Skolinspektionens enkät går att svara på tom nästa fredag så ni som inte gjort det gör gärna det!

Nästa vecka:

Jennys klass ska gå till biblioteket direkt på morgonen på tisdag. Se till att ta med er era lånekort och en ryggsäck att bära böckerna i. Vi kommer tillbaka precis till idrotten.

Ha en skön marknadsdag och helg

Annika och Jenny

**************************************************************************
Hej alla föräldrar!                                                                                           v.40

Under veckan som gått så har vi fortsatt vårt bokstavsarbete. Vi skriver och formar bokstäver. Veckans bokstav är Nn. Dessutom skriver alla en egen liten faktabok om ekorrar. När alla är klara ska vi läsa upp dem och träna på att ge positiv kamratrespons.

I matematiken handlar det mycket om pengar. Eleverna får lära sig om pengars värde. Vi har spelat spel och arbetat med diverse arbetsblad.

På engelskan arbetar vi med animals. Vi har spelat bingo och sett film. Alla 1:or har haft musik med Jenny. Arbetet fortsätter med NTA lådorna och eleverna mäter varandra med olika material som klossar, träpinnar och trådrullar. Det viktiga är att de första lär sig hur man mäter innan vi talar om mm,cm,dm och m.

Vi vill påminna om er hjälp att fylla i föräldraenkäten från skolinspektionen. Endast 6 % av föräldrarna på skolan har fyllt i den. Enkäten är öppen till den 9 oktober. Har ni inte lappen med koden kvar hör av er så får ni en ny.

Nästa vecka kommer 1:orna att ha en fadderaktivitet tillsammans med sina faddrar i årskurs 4. Vi ska spela spel tillsammans och leka på onsdagsrasten (fm).

Vi hoppas ni får en fin helg med vackert väder!

Jenny & Annika

******************************************************************************

Hej                                                                vecka 39

Veckans bokstav har varit E, e. Vi har tränat på att forma E, e och gjort handavtryck som blev elefanter. I NO har vi lärt oss om ekorren. Vad den äter, bor och att den är en samlare var några av de saker vi läste och pratade om. Eleverna har också börjat att göra en egen bok om ekorren.

Denna vecka har vi också börjat att arbeta med ett material som heter språkbiten som bygger på att dela upp ord i stavelser. Vi har klappat ord och vi har skrivit tvåstaviga ord med vokalen A, exempelvis: kaka, laga, gata. Eleverna fixade det hur bra som helst.

Inom matematik har vi börjat att prata om pengar. Att en femkrona är lika mycket som fem stycken enkronor och att två femkronor är lika med en tiokrona. Vi har tränat att växla pengar genom att prova på att handla med leksakspengar.

Tack alla ni som kom till oss för att fira Stocksätterskolan 30 år på tisdagkväll. Genom att ni fikade kan vi skänka 6235 kr till UNHCRs arbete med flyktingar. Vi hoppas att ni hade lika trevligt som vi.

Springslanten som eleverna lämnade till skoljoggen blev hela 2027 kr. Dessa pengar går till SOS barnbyar.

Det har varit problem med att de som går genom förskolan stocksätters gård inte stänger grinden efter sig. Det har gjort att det nu helt förbjudet att ta den vägen när man ska hämta och lämna elever på skolan. Ni har alla även fått ett utskick om detta. Samma sak gäller korridorerna. Alla elever får gå runt från baksidan och gå in genom den entré som leder till deras klassrum i våra fall entrén till ekens fritids/förskoleklass och entrén vd slöjden.

På rasterna innan och under skoldagen får eleverna inte leka på baksidan av skolan. Det är bra om ni tar upp det med era barn

Nästa vecka kommer det bli ändringar främst i Jennys etta. Nisse som har haft musik behöver gå in och ta musiken i år fyra. Det gör att Jenny ska gå in och ta musik i år ett och två. Det innebär att Jenny kommer att undervisa färre timmar i klassen och Inez kommer som ny fröken. Hon har även modersmål i lettiska och kommer att undervisa i SO i Jennys etta. Musiken kommer att ligga på andra tider än idag. Om ni önskar ett nytt schema så hör av er till oss.

På måndag kommer det en ny elev till Annikas klass. Hon heter Ragad och kommer från Syrien. Vi hälsar henne välkommen.

Nästa vecka: Idrott är som vanligt tisdag och torsdag. Tänk på att skicka med regnkläder, vädret skiftar under dagarna.

 Trevlig helg

Annika och Jenny

************************************************************************

Hej                                                                                  Vecka 23

Sista veckobrevet för den här terminen. Vi har denna vecka fortsatt med att göra färdigt våra arbetsböcker och annat som inte blivit gjort.

Vi har tränat på att forma den sista bokstaven Ö i alfabetet och i bokstavspåsen låg det en ödla och ett par örhängen. Ö-ramsan handlade om ödlan Ödde.

På matematiksamlingen arbetade vi med talraden och eleverna fick gå på den för att komma fram till olika uppgifter ex: – ”ställ dig på ett ojämnt tal. Vad blir fem plus tre minus två?” Sen fick eleverna gå framåt och bakåt för att se vilket tal som blev svaret på uppgiften.

På idrotten hade vi utegympa med lekar på spontan. Det började och regna 15 min innan vi skulle sluta så sista leken lekte vi inne i gympasalen. Eleverna är riktigt duktiga i omklädningsrummen vilket känns skönt inför skolstart då inte samma vuxenstöd kommer att finnas.

Vi har gått till sopsortering och sorterat och slängt skräp. Dagen efter tittade vi på en kort film om vad som händer med alla plast som vi slänger i naturen. Hur plasten blåser iväg och slutligen hamnar i haven. Filmen visade på stränder fulla med bl.a. plastflaskor, fåglar som ätit plastkapsyler och andra djur som skadats av plast från oss människor. Vi pratade en hel del om vikten att sortera och återvinna alla förpackningar. I samband med det har alla fått varsin Bamsetidning om återvinning.

Utflykten till Wadköping och stadsparken gick superbra. Det regnade när vi kom fram men det gav sig efter en stund. Vi besökte konstutställningen med våra och 300 andra elevers porträtt. Sen tittade vi in i det gamla husen i Wadköping och slutligen gick vi till stadsparken där vi fikade och lekte i lekparken. Se bloggen.

Vi har också tränat på sången som vi ska sjunga tillsammans med rönnen på scenen när det är skolavslutning.

På torsdagen kom solen och vi passade på att gå till spontan där vi åkte sparkcykel, lekte, sparkade fotboll eller annat som var roligt.

I fredags städade vi undan och tog hem våra arbeten. Vi röstade om vi skulle avsluta dagen med massage eller scenen är din och i skrivande stund vet jag inte resultatet.

De elever som är intresserade har fått hem ett papper om läsugglans sommarbingo. Hallsbergs bibliotek ordnar tävling i att läsa minst fem böcker under sommaren och fylla i en bingobricka. När man fått fem i rad och läst fem böcker från man en bok i present.

Nästa vecka: Anna har eleverna på tisdag och Jossan och Mats har eleverna på onsdag.

Måndag har vi olympiad, ta på kläder att leka med ute, det blir säckhoppning, vattensamling och annat kul. Idrott ute på tisdag, utedag på onsdag. På torsdag skolavslutning.

Trevlig helg och må gott!

Jenny

***************************************************************************************************************

Hej                                                                                  Vecka 22

Med rusande fart närmar vi oss sommarlovet även fast vädret inte påminner om varm vår.

Vi arbetar nu med att göra färdigt våra arbetsböcker och de elever som har missat jobbarstunder får en chans att komma ikapp. Vi arbetar därför med olika saker samtidigt. De som är klara med allt får skriva i skrivboken eller läsa egen bok.

Vi har denna vecka fortsatt att titta på blommor och plockat hundkex till vår blombok. Eleverna har fått studera blommor med förstoringsglas och sett hur de var uppbyggda och hur kronbladen sitter.

I svenskan har vi tränat på att forma Å och Ä. Två bokstäver som är lätta att blanda ihop. Vår minnesregler är att när vi säger Å bildar munnen en cirkel precis som ovanför Å. En f.d. elev hade minnesregeln: Ä som i älg och den har två horn, precis som de två prickarna ovanför Ä. En bra minnesregel tycker jag. Rimböckerna har fått ramsorna om Åsnan Åsse och Äle älg.

I matematiken har vi övat på jämna och ojämna tal. Truls var med och vi byggde staplar för att på ett konkret sätt visa vilka tal som kunde delas i två lika stora högar och på så vis var jämna. Vi fortsätter också med talraden och flyttar oss framåt och bakåt för att få en förståelse hur talen hänger ihop med varandra.

På idrotten var vi ute, vilket vi är nästa vecka också. Det var lite kallt så en extra tröja blir bra att skicka med om värmen inte kommer nästa vecka.

På utedagen var vi vid vindskyddet och lekte. Vi hade med oss en hink med vatten och alla fick i uppdrag att plocka en maskros. Vi tog sedan stjälken och delade upp den och la den i vatten och kunde se hur den rullade ihop sig.

Vi har haft sista NTA-lektionen och denna gång fick eleverna fundera på vad som skulle hända om de hällde schampo i vatten och olja i vatten. Skulle allt blandas? sjunker vätskan? Eller flyter den?

I fredags hade vi vårt sista kalas och firade då alla elever som fyller i juni och Dunya som kom hit efter sin födelsedag.

Nästa vecka: Tisdag är det idrott ute. Onsdag skolutflykt till Örebro, se separat lapp. Fredag skickar vi hem arbeten som vi gjort och då behövs en ryggsäck och en extra påse.

V. 24 är sista skolveckan och på måndagen är det olympiad på skolan då alla elever går runt på olika lekstationer. Jag kommer sen att vara ledig tisdagen och onsdagen. Skolavslutningen är torsdagen den 11 juni. Mer info om den dagen kommer.

 Ha en skön helg

Jenny

 *******************************************************************************************************************

Hej                                                                                  Vecka 21

Nu arbetar vi för fullt för att göra klart våra böcker innan sommarlovet.

I ABC- boken har eleverna tränat på både y och z denna vecka. Rimdjuren var ett yngel och en Zebra. Det är ju bokstäver som inte är så vanliga men några ord hittade vi.

I sifferboken har vi nu kommit till siffran 10 och tillsammans listade vi ut alla 10-kompisarna. 10-kompisarna är en av de viktigaste kompisarna att kunna och vi kommer att träna på dem nu men ännu mer i år 1.

På utedagen var vi till dammen och tittade efter vattendjur. Det är svårt att artbestämma djuren som vi hittade. Men det var mygglarver, larver som troligtvis skulle bli vattenbaggar, tursamt fick vi upp en dykare eller vattenbagge samt ett par husbyggare. Se bilder på bloggen.

Vi har fortsatt med scenen är din där några tjejer hoppade hopprep och några killar sjöng och dansade för oss andra. Vi har också fortsatt med att läsa upp de sagor som eleverna skrivit. Nu är det bara ett par elever kvar.

På NTA fick eleverna gissa vilken droppe av två olika vätskor som skulle vinna i en droppracetävling. Sedan fick de prova och se vem som vann. Schampo mot lim, vatten mot olja, schampo mot olja och olja mot lim. Det var spännande.

Vi har gått en promenad till hembygdsgården och plockat gökärt till vår blombok.

I fredags var jag ledig och Anna och Josefin hade hand om gruppen. De avslutade dagen med massage.

Nästa vecka:

Tisdag: Idrott ute. Onsdag: Utedag

Påminnelse om att biblioteksböckerna som eleverna lånade ska tillbaka till stora biblioteket senast den 27/5.

 Trevlig helg

Jenny

 ********************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                 Vecka 20

I svenska har eleverna fortsatt med bokstavsboken och tränat på X. Vi kunde hitta en hel del ord som innehöll bokstaven X tax, lax, kex, Lynx, sax.

Vi har även fortsatt med att läsa upp de egna sagor som eleverna har skrivit. Det är lite pirrigt men det går väldigt bra.

I matematik har vi denna vecka arbetat med talraden och gått fram och tillbaka på den för att kunna räkna ut olika tal. Om jag står på tre och ska räkna ut 3+5 går jag fem steg framåt och hamnar då på åtta som är svaret! Alla fick prova med olika tal.

På idrotten spelade vi spökboll i stora salen och andra olika lekar som eleverna önskat i lilla salen. Vi har tänkt vara inne ytterligare en gång men sen hoppas vi på uteväder

På utedagen gick vi en liten bit i spåret och tittade på kabbeleka som det växer i massor av i diket. Den är fridlyst och får inte plockas. Vi hittade även gullpudra och skogsviol som vi plockade till vår blombok.

VI har även haft leksamling och sångsamling som avslut på dagarna. Den nya sången Vrååål hål är en hit bland barnen som handlar om hur det kan kännas när man är arg. Vi har även pratat om andra känslor och vad det är som gör en glad, ledsen och arg.

Nästa vecka idrott som vanligt. På utedagen ska vi gå till dammen och leta efter vattendjur. ALLA BEHÖVER HA PÅ SIG GUMMISTÖVLAR! Jag kommer att vara ledig på fredagen och Anna kommer att vara med eleverna istället. OBS Fritids stänger kl. 16.00 på måndag den 18/5

Ha en skön långhelg. Vi ses på måndag igen.

/Jenny

****************************************************************************************************

Hej                                                                                                                 Vecka 19

Denna vecka har eleverna fått en stjärna, i guld och glittrig, för att de förra veckan var ett toppengäng när vi gick till biblioteket och var på Pettson och Findus. Tanken är att de ska få stjärnor och jag kommer att ha en önskan om något som de ska förbättra i klassen. Min önskan nu är att de tänker på att ge varandra arbetsro vid jobbarstunderna. När önskan är uppfylld blir det en överraskning.

I matematiksamlingen fick eleverna i mattegrupper rita eller skriva niokompisarna. Vi var också tärningsdetektiver och lärde oss att räkna ut hur många tärningsögon det finns på motsatta sida. Om vi ser fyra prickar är det tre på andra sidan eftersom motsatta sidor tillsammans alltid blir sju!

Vi har även fortsatt med att räknat kaplastavar med hjälp av att ”bygga staket” och lägga dem i fem och fem, fyra med en stav tvärsöver. Vi gjorde även det genom att använda våra kroppar. När vi sen skulle göra samma sak på ett arbetsblad blev det genast mycket svårt.

 

Vi har fortsatt att skriva på våra sagor och en del börjar att bli färdiga. Nu återstår att berätta sagan för klasskamraterna.

På idrotten var det redskapsbana i stora salen och i lilla lekte vi olika lekar. På rasten innan idrotten var det fadderrast och faddrarna kom och hämtade oss och så lekte man tillsammans med sin fadder under rasten. Det var ett trevligt inslag.

Vilken tur vi hade med vädret på vår utedagen, regn på morgonen men lagom till vi gick kom solen fram. Vi gick upp till parken och på vägen dit tittade vi efter olika blommor. Vi såg nu att det kommit massor av harsyra och att blåbären blommar för fullt. Efter lek i parken gick vi och plockade förgätmigej till våra blomböcker som vi ska göra.

På NTA fick eleverna denna gång undersöka fyra olika vätskor, lim, vatten, matolja och schampo. Vi rörde i dem, luktade, kände på dem och hällde ut droppar på ett vaxpapper och studerade dem med förstoringsglas. Sedan fick eleverna vinkla pappret och se hur de rörde sig. Vi upptäckte bl.a. att oljan inte ville blanda sig med vattnet.

Vi har också börjat att prata om känslor och kompisprat. Vi utgår från våra tre hjärtan och läser bl.a. en kompisbok. I sångsamlingen använde vi känslohjulet och sjöng bä bä vita lamm argt, piggt och ledsen. På bilden med Josefin har eleverna gjort ansikten med hjälp av collage som visar olika känslor.

På fredag kommer vi att ta fram en ny schemabild ”scenen är din” då eleverna får visa upp sig för varandra, mima, dansa, berätta en rolig historia eller annat som de vill visa upp. I skrivande stund har vi inte gjort det ännu men jag hoppas hinna lägga ut bilder på bloggen innan helgen.

Ni är alltid välkomna att besöka oss på skolan och om ni har funderingar kring ert barn och verksamheten är det bara att höra av sig till mig.

Nästa vecka:

En kort vecka med tre dagar i skolan, torsdag och fredag är lovdagar. Ni som har fritids meddela ert behov för klämfredagen den 15/5.

Idrott och utedag som vanligt.

Ha en skön helg

Jenny

 

*************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                            Vecka 19
En vecka på fyra dagar och fylld men annorlunda saker. Besöket på Hallsbergs bibliotek blev lyckat. Det fungerar bra att gå med eleverna över bron och besöket blev en trevlig stund. Alla fick låna med sig två böcker var som ni sen måste lämna tillbaka senast den 27 maj. Alla fick även en bok som gåva ”Barnens andra bok”.
Vi fortsätter med att träna på att forma de stora bokstäverna i alfabetet och har denna vecka hunnit till U. Eleverna får som vanligt även hitta ord som börjar på bokstaven U.
I matematiksamlingen byggde eleverna i mindre grupper åttakompisarna med hjälp av våra kuber efter att vi praktiskt hade delat upp en björnfamilj på åtta personer i två hus. Om fyra björnar bor i ena huset måste fyra bo i det andra men om det bor tre björnar i ena huset bor det fem i det andra, osv.
I sifferboken fick sedan eleverna dela upp talet åtta och träna på att skriva siffran.
Vi har fortsatt att läsa böcker och byggt på pärlhalsbandet i korridoren som nu går hela vägen bort till Rönnen och är på väg tillbaka till Eken.
Denna vecka har vi börjat på något nytt. Alla ska få skriva en egen saga med bilder. I en bok på fyra sidor. Sedan ska alla med eller utan min hjälp läsa sagan för sina klasskamrater. När alla väl kom igång tog fantasin fart.
På torsdagen var vi till Hjalmar Bergman teatern och tittade på ”Sjung med Pettson och Findus” i samarbete med Örebro kammarorkester. Vi har innan tränat på sånger som vi som publik fick sjunga med i. Det hela var en fartfylld konsert. Eleverna är väldigt duktiga när vi åker buss och eftersom vi kom fram en god stund innan förställningen lekte vi en stund på Våghustorget. Se bildspel på bloggen.

Nästa vecka:
Som vanligt: idrott på tisdag och utedag på onsdag.

Ha en trevlig Valborg och 1:a maj
Hälsningar Jenny

**************************************************************************************************************************

Hej                                                                                  Vecka 17

Denna vecka har vi haft läsvecka. Istället för jobbarstunder har eleverna fått läst. Dels i läsgrupper, två och två i likadana böcker, eller för varandra eller ensamma. Det är många som kan få ihop orden i böckerna men svårare är att förstå vad man läst. Det är så roligt att se hur de kämpar på med bokstäverna.

I korridoren kan man se hur många böcker vi på hela skolan läst då vi bygger ett halsband tillsammans med olika former på pärlorna. Vi fick kvadrater som är orange. I skrivande stund går det från matsalen och bort till slöjden och längre lär den bli. Se bilder på bloggen.

Jag har också utökat högläsningsstunderna till en gång varje dag. Vid ett par tillfällen har eleverna fått måla bilder till det jag läst. Första gången fick det titta på bilder i boken och den andra gången var det en saga utan bilder.

Vi har ändå hunnit med att träna på bokstaven T i ABC- boken och i T-påsen fanns det tratt, tomat, trollslända, trådrulle. T-ramsan handlade om tigern Trulsa.

I matematik har vi denna vecka fortsatt med att sortera antal i femhögar för att lättare kunna se hur många det är. Vi har introducerat att man ”bygger staket” fyra med ett sträck över blir fem. Vi har även använt våra kulrader som varje elev trädde föra veckan. Två och två har vi utmanat varandra att svara snabbt på hur många kompisen visar genom att tänka fem + det övriga antalet.

IMG_4363 IMG_4365 IMG_4366

Vi har även haft NTA igen. Nu börjar vi med att undersöka flytande vätskor. Lim och vatten handlade det första uppdraget om. Vi kom fram till att lim är mer trögflytande, luktade illa och kändes lent men klibbigt. Vatten rann snabbt och blandade man lim och vatten blev vattnet vitt. Se bilder under NTA-fliken.

På fredagen hade vi talangjakt. Vi var publik och fick titta på 19 olika bidrag där elever sjöng, dansade och mimade. Vi fick sen rösta på två bidrag var. Det var en rolig stund med många duktiga elever.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt på tisdagen.

På onsdag går vi till biblioteket och lånar böcker som ni sen får ta ansvar för att lämna tillbaka.

På torsdagen åker vi på konsert i Örebro. Vi börjar kl. 8.00 för att hinna ta oss till busstationen och kommer åter strax efter 13.00.

Fredag är det 1:a maj och ingen skola eller fritids.

Trevlig helg

Jenny

 **************************************************************************************************************************

Hej                                                                                  Vecka 16

Denna vecka har vi börjat att träna på de sånger som kommer att vara med på teatern med Pettson och Findus som vi ska åka på den 30/4. Texterna är som sagor.

I sifferboken har vi tränat på att skriva siffran 7 och dela upp den i olika 7-kompisar. Det börjar nu bli flera kompisar och lite svårare.

Vi har, som ni kanske sett på bloggen, varit ute och letat efter vårblommor. De vilda blommorna men vi har också tittat in i trädgårdar för att se de vårblommor som växer där: krokus, snödroppe, vintergäck, påsklilja och tulpan. På vår utedag var vi till hembygdsgården och där hade vi en liten tipsrunda med frågor om vårblommor. De elever som kan läsa hjälpte de andra.

I ABC-boken har vi format bokstaven S och S-påsen var full med saker: strumpa, sköldpadda, stjärna, sked, snodd, skorpion, smurf. Vi skrev även en mening med så många ord som möjligt på s, Skorpionen Slatan sover i sin säng. och Sadmir ser en sol.

Inom matematiken har vi också tränat på att räkna med femskutt: 5, 10, 15, 20… alla elever har även gjort sin egen kulrad med pärlor som vi kommer att använda i matematikundervisningen.

Denna vecka fick eleverna prova på en ny sak, alla fick en bild med Bamse på och så skulle man skriva om bilden. Flera meningar eller flera ord. Jag ska lägga ut dem på elevernas egna sidor på bloggen så får ni själva se ur fina de blev.

Vi fick besök av konstnären Kerstin på torsdagen istället för tisdagen och denna gång fick alla måla av ett föremål och sen rita ett självporträtt bakom föremålet. Vilka vackra bilder det blev!

En del av skolans organisation är klar till hösten och det är bestämt att jag kommer att få följa med klassen upp i skolan och årskurs ett. Det ska bi riktigt roligt att få följa med på era barns resa in i skolan.

Alla som lämnat mailadress kommer att få ett brev från kommunen med frågor om hur ni upplever skolan och fritids, för er som har det. Fyll gärna i den. För er som inte har tillgång till internet kommer jag att ge er möjlighet att stanna kvar och fylla i den när ni lämnar eller hämtar ert barn. Meddela gärna mig om ni har det behovet. Tack på förhand.

Nästa vecka:

Läsvecka för hela skolan och hela veckan kommer att ha fokus på läsning, sagor och böcker.

På fredagen är det talangjakt på skolan.

Idrott och utedag som vanligt.

På måndag stänger fritids kl. 16.00.

Må gott och trevlig helg

Jenny

 **********************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                Vecka 15

En kort vecka med ledig måndag och på fredagen hade vi besök av Kerstin Wagner som är konstnär. Det blev bara tre ”vanliga” dagar kvar.

Vi har ändå hunnit med att träna på bokstäverna Qq och Rr. Funderat på olika ord som börjar på R och konstaterat att Q är en mycket ovanlig bokstav i Sverige.

Inom matematik har vi pratat, byggt och ritat de olika 6-kompisarna. Det är lite svårt men vi hjälper varandra.

På utedagen gick vi upp till parken och på vägen såg vi många vitsippor och blåsippor. Vi pratade om att vitsippor får man gärna plocka men blåsipporna ska man bara titta på då de är fredade. Tyvärr hittade vi inga tussilago. Det är dessa tre vilda vårblommor som eleverna ska lära sig att känna igen. Vi kommer också att titta på vårblommor i trädgårdar.

På idrotten hade vi redskapsbana med bl.a. trampolin. Många får till ett riktigt högt hopp. I andra salen spelade vi topsboll, liknande innebandy men med mjuka runda klubbor.

På torsdagen var jag borta under fm. med trivselgruppen och Josefin Albinsson hade hand om klassen.

Trygghetsgruppen på skolan har gjort en Trivselenkät med frågor om elevernas mående. Den genomförs både under höst och vår. Denna vecka har eleverna fyllt i den.

På fredagen fick vi genom skapande skola besök av konstnären Kerstin Wagner. Hon träffade eleverna i halvklass och denna gång fick de måla självporträtt med hjälp av skolfotografiet. Detta gjorde också att vi fick äta tidigare och efter lunch byte vi grupp. De elever som inte var tillsammans med Kerstin var på Rönnen. Det ska bli spännande att se resultatet. Ni får läsa och titta på bloggen om hur dagen gick. Nästa gång Kerstin kommer är på tisdag nästa vecka och då ska eleverna ta med sig en sak hemifrån som de ska måla av.

Mats har varit sjuk hela veckan men eleverna har varit väldigt duktiga på att ta hänsyn när jag gått in och varit med Aishah. Dessutom har Helen som arbetar på fritids och på fredagar hos oss brutit armen och blir sjukskriven i minst två månader.

Nästa vecka:

Tisdag ingen idrott då vi har skapande skola. Alla tar med sig en sak som de kan måla av.

Onsdag utedag

 

Trevlig helg

      Jenny

 ****************************************************************************************************************************************************

Hej                                                                                  Vecka 13

Denna vecka har vi pratat om påsken som högtid och kristen tradition. Att Jesus både dog och uppstod var spännande, konstigt och kanske också lite otäckt.

Vi har även gjort påskpyssel tillsammans. Bl.a. sått gräsfrön i äggskal som jag hoppas kommer att växa hemma hos er under påsklovet.

På idrotten lekte vi lekar. Draken som vaktade äggen i stora salen och att vara varandras speglbilder i lilla salen.

Inom matematik har vi fortsatt att arbeta med antaluppfattningen runt siffran 5.

I bokstavspåsen denna vecka låg det en pingvin, ett papper och en penna. Eleverna kunde också många fler ord på P.

På utedagen gick vi till ormgärdet i spåret. Det blåste riktigt kallt men skogen skyddade oss som tur var. På vägen dit såg vi hur busken Tibast blommade för fullt med sina lila/rosa blommor.

Vi har börjat att läsa kapitelboken om ”Megakillen”. Då eleverna får försöka att skapa sig inre bilder till texten eftersom det inte finns bilder på varje sida.

På fredagen hade vi påskfest tillsammans med Rönnen. Vi fikade på minibakelser, dansade och letade efter påskägg. Många elever var utklädda och det var en väldigt trevlig stund.

Nu tar vi på påsklov och vi ses igen tisdagen 7/4 och då har vi idrott.

Ha ett riktigt skönt påsklov!

/Jenny

Ps. hela skolan är anmäld till Earth hour som går av stapel i hela världen under lördag den 28/3. I Sverige är det mellan 20.30 -21.30. Då alla elektriska apparater ska stängas av. Vi har nämnt det som kortats i skolan och vi ser till att alla lampor och datorer är avstängda när vi går hem på fredagen.

IMG_4350

 

************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                Vecka 12

I måndags började en ny elev hos oss. Hon heter Dunya och kommer från Eritrea. Hon har endast bott i Sverige ett par veckor men har redan lärt sig några ord svenska. Alla är måna om att hon ska få det bra hos oss.

På idrotten var det bara vi från Eken där då Rönnens elever hade besök av en konstnär i ett projekt som kallas Skapande skola. Vi ska få träffa henne den 10:e och 14:e april. På idrotten provade vi att spela en form av brännboll. Sen fick eleverna önska och då blev det killerboll. Sen fick de som ville bygga en redskapsbana och några ville spela fotboll i lilla salen.

Vi arbetar mycket med att ljuda ord och lära oss hur de skrivs. I elevernas skrivbok kan man se stora framsteg. Vi har fortfarande korta jobbarpass men ju närmare sommaren vi kommer kommer jag att förlänga några av dem som lite extra träning inför skolstarten.

På utedagen var vi till vindskyddet och stekte Krabbelurer över öppen eld. De doppade vi sen i socker och kanel och åt upp. Se bilder på bloggen.

Vi hade ingen NTA i torsdags då vi även hade halva klassen från Rönnen på besök. Tillsammans lekt vi och var ute på gården.

I fredags på ”Rocka sockor” dagen tittade vi på en sång av en flicka med Downs syndrom vi tittade även på ett inslag med Nathea som är den flicka med en syster som har Downs syndrom och som har uppmanat till denna dag. Så här såg vi ut på fötterna:

IMG_4283

Nästa vecka:

Sista veckan innan påsklovet som är under v. 14.

Vi har som vanligt idrott på tisdagen och utedag på onsdag.

På fredagen har vi bjudit in Rönnens elever på påskfest. De som vill får klä ut sig. Vi har ansiktsfärg om någon vill bli målad.

Ha en skön helg

Jenny

 

**************************************************************************************************************************

Hej                                                                                                          Vecka 11

En vecka med sol och vår i luften. Men än så länge behövs det någon form av överdragsbyxa och mössa i tunnare form.

Vi fortsätter med att ljuda olika ord och att räkna hur många ljud vi hör i varje ord. Vi tränar också på att kunna höra vilket ord som sägs när man läser med en liten paus mellan varje ljud, bokstav.

På idrotten lekte vi lekar och hade redskapsbana. Eleverna är fulla av energi och det är kul att se all rörelseglädje.

På utedagen fick eleverna rösta om vart vi skulle gå. Eleverna hade förslagen spontan och lekparken vid Werners backe. Spontan vann. Så där spenderade vi fm.

Vi är nu framme vid siffran fyra i sifferboken och vi har två och två byggt 4-kompisarna med plockisar i två olika färger. På så sätt kan man tydligt se de olika kombinationerna.

När det gäller att skriva så är det är alltid svårt att ändra sig om man lärt sig forma en siffra eller en bokstav på sitt eget sätt. Vi tränar mycket på att alltid börja uppifrån och föra pennan ner mot raden i alla rörelser vi gör. Det gäller att kunna ha tungan rätt i munnen ibland.

Vi har tränat på bokstaven N. Eleverna fick gissa vad som fanns i   N-påsen med hjälp av ledtrådar. Nöt, noshörning, nyckelpiga, nyckelring och nyckel låg däri.

På NTA har vi provat att bygga torn och att rulla de olika föremålen. Titta gärna in under den nya rubriken NTA på bloggen.

På vår leksamling önskade eleverna att få leka fruktsallad, Pomperi Possa och blinkleken. Vi hann leka alla lekarna en liten stund var.

På fredagen fick så många som hann lägga upp en bild på sig själv med egengjorda fåglar på sin sida på bloggen.

På fredagen sjöng vi som vanligt med Rönnen och avslutade dagen med massage.

Jag är nu igång med utvecklingssamtalen. Ni som inte fått någon tid kontakta mig.

Nästa vecka:

På måndag stänger fritids kl. 16.00.

På utedagen tänkte vi tända en brasa, så ta gärna på oömma kläder för rökluktens skull.

Önskar er en trevlig helg.

Må gott

Jenny

 ***************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                          Vecka 10

Den här veckan har vi börjat att prata om tre av våra vanligaste vinterfåglar; Domherre, Blåmes och Talgoxe. När vi var ute i parken på utedagen hörde vi hur talgoxen sjöng sin vårmelodi. ”Ti ti tu ti ti tu.” Vi har också på bilden under torsdagen klippt och klistrat ihop fåglarna domherre och blåmes.

I matematik har vi tränat på siffran 3 och 3-kompisarna: 1+2, 3+0 och hur man kan vända på talen 2+1 och 0+3.

Vi har även tränat på bokstaven M och i bokstavspåsen för M fanns det en morot, en matta, ett monster och en mammut. Inom svenska har vi denna vecka repeterat stavelserna och lyssnat efter första ljudet.

På elevernas önskemål har vi börjat med en leksamling som aktivitet sist på dagen en dag i veckan. Där leker vi lekar tillsammans, fruktsallad, blinkleken, Pomperi Possa. Det är roligt och uppskattat.

På musiken tittade vi på noter och vi klappade rytmer med fjärdedels – och åttondelsnoter. Sen sjöng vi några välkända sånger.

På NTA undersökte vi om föremålen flyter eller om de sjunker i vatten. Det blev blöt med roligt.

Som vanligt har vi skrivit i skrivboken och satt in en ramsa i rimboken om Musen Musse.

På samlingen i fredags hade vi en problemlösning i matematik. Om man ska köpa kulglass och det finns tre olika smaker. Hur många olika glassar kan man köpa då, om man måste välja två olika smaker?

Flera elever i klassen har börjat att läsa de enkla läseböckerna som jag har här i skolan. Det finns möjlighet att låna hem dem för att träna hemma om ni vill.

Nästa vecka:

MÅNDAG 9 MARS SKOLA OCH FRITIDS STÄNGT.

Vi har som vanligt idrott på tisdag och utedag på onsdag.

Ni har nu alla fått lappar om utvecklingssamtal. Fyll i de dagar som passar er och lämna in SENAST TISDAG så återkommer jag om vilken tid ni får.

Trevlig helg ses på tisdag

Jenny

 ***************************************************************************************************************************************

Hej                                                                                  Vecka 9

Det var ett gäng glada barn som kom till skolan i måndags. Vi körde igång direkt med språklekar och den mesta fokusen ligger på att höra de olika ljuden i ord. Men även hur första ljudet låter och nu även hur det låter sist i orden.

Alla elever fick rita en bild på något som de gjort på sportlovet. De fick sedan berätta inför klassen vad de gjort med hjälp av bilden.

På idrotten hade vi redskapsbana i stora salen och i lilla hade jag det första steget i HLR-utbildningen, hjärt- och lungräddning. De kommer att ha HLR under hela sin skolgång och det avslutas med att de i nian får lära sig att använda hjärtstartare. I förskoleklassen pratar vi om livsfarliga lägen och vad man kan göra. Ex. trafiken, sjöar, isvakar, brand. Alla elever hade förslag på olika ställen som kunde innebära livsfara och bra lösningar på hur man kan reagera.

I bokstavsboken har vi tränat på bokstaven L och rimboken har fått ramsan om Laban Lejon.

Vi har denna vecka börjat med en ny bok om siffror och antal. Denna vecka har vi skrivit siffrorna ett och två samt tränat på 2-kompisarna: 1­+1, 0+2, 2+0.

I torsdags började vi med NTA, Natur och Teknik för Alla. NTA kommer eleverna ha under hela sin tid här på Stocksätter. I förskoleklassen arbetar vi med fast eller flytande. Vi kommer först att undersöka 20 olika fasta föremål. Se vilka som flyter, är magnetiska och kan rulla. Eleverna arbetar i par och gör förutsägelser innan man undersöker hur det ligger till.

Under NTA kommer vi att arbeta i halvklass. Josefin Albinsson kommer samtidigt ha bild och skapande i den andra gruppen. Mer information om NTA kan ni läsa om på www.ntaskolutveckling.se

På vår egen sångsamling träffade vi Isa-Lisa igelkott och sjöng sen många sånger med rörelser till.

På fredagar har jag tänkt att eleverna ska få börja använda datorn och ipaden lite mera. Dels genom att få göra rena övningar i matematik och svenska samt att börja skriva i vår blogg. Denna fredag ska eleverna få börja skriva på sin egen sida på bloggen under ”Vi i klassen”.

Som avslutning på veckan hade vi massage och efter det brukar vi försöka blicka tillbaka och utvärdera vad vi gjort under veckan. Det är inte alltid så lätt att minnas vad vi gjorde i måndags men med gemensamma krafter brukar det gå bra.

Den här veckan har Mats haft semester och Helene har arbetat i gruppen istället.

Nästa vecka är det som vanligt idrott på tisdag – GLÖM INTE KLÄDER och utedag på onsdag.

Trevlig helg

Jenny

 

‘******************************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                            Vecka 7

Vilken vecka! Friluftsdag, kalas och alla hjärtans dag firande.

Vi startade veckan med en mattesaga denna gång om geometri. Eleverna är säkra på de vanligaste formerna nu. På matematiksamlingen repeterade vi bl.a. begreppet skillnad med hjälp av två tärningar. Om ena tärningen visar två och den andra fem så är skillnaden tre.

På samlingen sjunger vi månadssången och ljudar ord. Eleverna är med på noterna och jag måste snart höja ribban. Dagens uppdrag som dagens hjälpreda får genomföra brukar handla om att lägga till eller ta bort bokstäver från ord och på så sätt få nya ord.             FÅR – F = ÅR, ÅT + B = BÅT. Det fixar eleverna hur lätt som helst nu.

Siffrorna 7, 8 , 9 och 0 som gömts sig i djur har vi målat i veckan. Veckans bokstav har varit K k och bokstavspåsen var full av saker på K: kanin, kula, ko, katt, kjol, kedja och många fler finns det.

På friluftsdagen gick vi till Werners backe. Där var även år 2 och åkte pulka. Vi hade toppen väder med stor sol. Det var två lyckliga killar som istället valde snöfotboll och hade gjort mål på 6:orna!

Eleverna har skrivit och ritat i sina skrivböcker och det märks att det börjar lossna för de flesta när det gäller att höra de olika ljuden i orden. Så roligt att se deras framsteg.

På torsdagen firade vi Anas och Erik som fyller i februari. De bakade kladdkaka som vi alla mumsade på.

På fredagen hade trivselgruppen smyckat skolans korridorer med hjärtan av olika slag. Det fanns kramrutor, klotterplank för snälla ord och uppmaningar om att göra någon glad just idag. På vår skrivtavla hängde det varsitt hjärtan till alla elever i klassen. De fyllde vi med positiva saker om varandra. Trivselgruppen gick även runt och delade ut geléhjärtan till alla klasser. En uppskattad tradition. Faddrarna i trean kom till oss och tillsammans gick de en tipspromenad som fanns inomhus. Vi var även ute på rasten tillsammans med faddrarna. Som rastaktivitet var det disco med kärlekstema och oj vad det dansades. Jag gick tidigare även denna fredag och Anna åt mat och avslutade dagen med eleverna.

Nästa vecka är det sportlov så vi ses igen v. 9.

Alla elever har fått ett sportlovsprogram hemskickat. Den finns även på www.hallsberg.se/sportlov

Alla föräldrar har fått en inbjudan till en informationskväll den 23/2 kl. 18:00 på Stocksätterskolan. Det kommer att handla om resultatet av kartläggningen och analysen av skolutvecklingsarbetet utifrån alla brev och insamlade åsikter från föräldrar, elever och personal.

Ha ett riktigt skönt lov!

Hälsningar Jenny

*******************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                        Vecka 6

Det är härligt att vara ute i snön. Inte så kallt och mycket snö att leka i. Tänk på bra kläder och att ha extra kläder att ta på sig om man är blöt när man kommer in.

På samlingarna fortsätter vi med att lyssna efter hur många ljud, bokstäver, vi hör i olika ord. Vi lyssnar också efter första och sista bokstaven i ord och skriver meningar tillsammans.

Det är även under samlingarna som vi övar oss på årstiderna och månaderna.

Eleverna har denna vecka ritat bilder som symboliserar de fyra årstiderna och klippt ihop en snögubbe. Vi har också gjort en uppgift med att kunna para ihop spår i snön med rätt djur. Hare, rådjur och ekorre.

Vi läser böcker med kompistema och pratar om hur de kan känna igen sig i de problem som uppstår i böckerna. Ugglanfilmen denna vecka handlade om att våga fråga om man får vara med att leka.

På matematiksamlingen räknade vi föremål och listade ut hur många som jag gömt om bara 4 syns när vi hade 10 från början. Eleverna var riktigt duktiga på det. Vi har även provat på att lösa en problemlösningsuppgift tillsammans. Om två kattmammor har fyra ungar tillsammans. Hur många kan varje mamma då ha? Det var lite krångligt att förstå men vi kommer att prova fler problemlösningar tillsammans och i mindre grupp framöver.

Vi har även haft en minisångsamling med många rörelsesånger och sist på fredagen har Anna massage med klassen.

Nästa vecka: Sista veckan innan sportlovet. Ni som har fritids, glöm inte att lämna in omsorgsbehovet under lovet.

Tisdag: Idrott

Onsdag: Friluftsdag för hela skolan under fm. Separat lapp kommer.

Fredag: firar vi Alla hjärtans dag

Må gott!

/ Jenny

**********************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                               Vecka 5

Veckan startade med en storsamling för hela skolan och där drog vi igång värdegrundsveckan, se bloggen.

Vi har denna vecka försökt att fokusera lite extra på hur vi ska vara mot varandra för att alla ska må bra. I måndags fick alla en lapp med en kompis namn på. Den kompisen är deras hemliga kompis som de under veckan ska var extra snäll mot och så ska vi på fredag se om man kan gissa vem som var den som hade en som hemliga kompis. Om man kunde märka att någon har varit extra snäll mot en. Ugglans problem denna vecka var att :”Har man lovat så har man lovat” om vikten av att hålla det man lovar.

Inom matematik repeterar vi lite från i höstas olika begrepp som lika många, fler än, färre än och skillnaden och ordningstalen upp till 10. Vi har också arbetat med arbetsbad med djur som innehåller en siffra. Denna vecka har vi gjort djursiffrorna 1, 2 och 3.

På utedagen var vi till Werners backe och åkte pulka. Där hittade vi både spår och spillning efter hare. På morgonsamlingen hade jag med mig rådjurshorn och älghorn som eleverna fick titta och känna på, se bloggen.

På sångsamlingen fick eleverna träffa Isa-Lisa igelkott som låg i den hemliga lådan. Vi sjöng också bl.a. ”Sill i dill” som är en favorit.

Vi har fortsatt att prata om året och vilka årstider vi har samt de olika månaderna. Vi sjunger månadssången, ”januari börjar året…” och eleverna får då ställa sig upp när vi sjunger om den egna månaden.

Att lista ut vem som hade en som hemlig kompis var svårt. Men jag tror att eleverna tänkte över vad man kunde göra som extra snäll sak och försökte genomföra det.

Nästa vecka kommer jag att vara borta en stund på onsdag morgon och på fredag är jag borta från ca kl. 10. Anna kommer då att vara med eleverna istället.

Trevlig helg

Jenny

***********************************************************************************************************

Hej                                                                                                                               Vecka 4

Snö, snö, snö. Roligt väder men blöta barn efter uterast och det är viktigt att det finns extra kläder.

På matematiksamlingen pratade vi om ordningstal, 1:a, 2:a,.. och många var riktigt duktiga på det. Eleverna har fått ett räknehäfte som vi bl.a. kommer att använda när jag berättar en räknesaga som de ska måla till. Ex. ”Anton har två äpplen – rita äpplena” och så fortsätter sagan och det blir fler uppgifter att rita och räkna ut.

Vi började förra veckan att prata om året med de 12 månaderna och de fyra årstiderna. Målet är att alla elever vet i vilken månad de fyller år och att de kan de fyra årstiderna.

Redan förra veckan började vi att titta på en serie om ”Ugglan och kompisproblemen”. Det är korta filmer om olika kompisproblem. Förra veckan fick vi tänka på hur viktigt det är att man säger ifrån om någon är dum mot en kompis eller mot en själv. Denna vecka om vikten av att säga förlåt på riktigt. Vi har i samlingarna titta på våra tre hjärtan som ska ligga som grund över hur vi är mot varandra. Den gyllene regeln att man ska vara mot andra som man själv vill bli behandlad tog vi upp.

På utedagen gick vi till skogen och hade tur när vi skrämde upp en hare som vi sen kunde följa spåren efter. Se bilder på bloggen.

Vi har gått genom bokstaven H. Skrivit en mening med alla ord på H. Eleverna har också fått ritat och skrivit i sina skrivböcker. Det är så roligt att se hur de kan ljuda sig fram till olika ord.

Vi har haft egen sångsamling och i fredags när vi skulle sjunga med Rönnen så glömde de bort den så vi sjöng ensamma då också. Det blev en hel del önskesånger.

Vi har haft många barn sjuka i klassen. Feber och ont i magen verkar vara det vanligaste.

I fredags gick vi till Werners backe och åkte pulka i det kalla men vackra vädret. Om vintern får stanna kvar så kommer vi att åka pulka på utedagen nästa vecka och det är ok om man vill ta med sig något att åka på hemifrån annars har vi att låna ut.

Varje torsdag kommer en ny personal att vara med i klassen. Hon heter Josefin Albinsson och kommer att ersätta Anna som har andra uppdrag på torsdagarna. Josefin kommer även att vara på fritids under den em.

Nästa vecka:

Tisdag idrott

Onsdag utedag

Den veckan är det också värdegrundsvecka på hela skolan och vi kommer att lägga stor vikt vid hur vi ska vara mot varandra så att alla mår bra.

Hoppas att det blir mycket tid för lek i snön i helgen och att alla sjuklingar är friska tills på måndag!

Må gott

Jenny

*************************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                   Vecka 3

Nytt år och nya utmaningar. Vi kommer under vårterminen fortsätt med bokstäverna och att skriva till bilder. Vi kommer också att börja träna på att forma siffrorna och ha matematik i samlingar och mindre grupper. Inom natur kommer vi först att titta efter vilka djur som lämnar spår av olika slag efter sig i skogen. Vi kommer också se vilka fåglar vi har kvar här under vintern och när det blir varmare se vilka fåglar som kommer tillbaka. Då kommer vi också att leta vårtecken av olika slag. Om ett par veckor kommer vi börja med NTA, natur och teknik för alla. Där får vi låna material och arbeta med ett tema som heter ”Fast eller flytande”

Denna vecka har vi fortsatt med alfabetet och vi är framme vid bokstaven G. I påsen låg det en groda, ett gem, en glasspinne och en giraff. Vi har också klippt och klistrat en glass som bilduppgift.

På idrotten hade vi redskapsbana och lekar. När vi gick ut i onsdags gick vi till skogen och letade efter djurspår. Vi hittade spår i snön från haren och rådjuret. Under en gran hittade vi rester av kottar och nötter som ekorren lämnat och vi kunde se hur rådjuren hade skrapat i marken med klövern för att leta efter mat.

Vi har som vanligt haft sångsamling hos oss och fick då besök av Aron apa, hans sång är verkligen rolig. I fredags sjöng vi tillsammans med Rönnen.

Be gärna era barn säga veckans ramsa som Truls lärde oss och handlar om att räkna ner från tio.

I torsdags hade vi besök av en Hèléne Nevers och hennes dockteater. Hon berättade den gamla sagan om Tristan och Isolde. Eleverna tycket det var väldigt bra och vi fick efter föreställningen titta på dockorna och gå bakom scenen.

Tänk på att skicka med extra kläder och en del av eleverna tog hem inneskorna som behöver komma tillbaks. Vi är ute varje dag och kläder efter väderleken behövs. Det är roligt med pulkaåkning och då använder vi hjälm. Om ni har en tunnare mössa hemma som ert barn kan ha under hjälmen får ni gärna skicka med den.

Vi kommer fortsätta att ha idrott på tisdagar och utedag på onsdagar. Glöm då inte idrottskläder och extra varma kläder på onsdagarna.

Vi har en påse för varje bokstav som vi fyller med småsaker som börjar på den bokstaven. Om det är så att ni har saker som ni inte längre vill ha får ni gärna ge det till våra påsar. Vi tar även tacksamt emot annat material till skapande exempelvis: tyger, garn, gamla tapetrullar, plaströr, plankor och annat som ändå ska slängas i era hem.

Detta är det sista veckobrevet i pappersformat. I fortsättningen tänker jag endast lägga ut brevet på bloggen www.ekenfklass.se under fliken ”veckobrev”. Kontaktboken kommer vara kvar för övrig kommunikation mellan oss. Om det är så att ni hellre vill ha kvar veckobrevet i pappersform ta kontakt med mig så fixar jag det.

Ser fram emot ännu en termin med era härliga barn.

Trevlig helg!

/ Jenny

*************************************************************************************************************************************

GOD JUL OCH

GOTT NYTT ÅR!

HA EN RIKTIG SKÖN LEDIGHET

Önskar Jenny, Mats, Josefin och Anna

Vi ses igen måndag den 12 januari.

***************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                            Vecka 50

Årets sista veckobrev. Samlingarna är lite mer pratigare än för ett par veckor sedan och det börjar kännas att det är dags för ett lov snart.

Veckans arbete har fortsatts med övningar som handlar om det första ljudet i ord. Vi har också haft matematik och pratat om ett mer och ett mindre än olika antal.

Vi har nu bakat klart till Luciakvällen och det har gått riktigt bra mycket tack vare de föräldrar som kunnat hjälpa till.

På idrotten byggde vi upp en redskapsbana i stora salen och i lilla fanns det bollar, hopprep och andra handredskap. Bilder finns på bloggen.

På torsdagen var det jullunch och vi åt tillsammans med våra faddrar.

Nu på fredag är jag ledig och Anna kommer att ha klassen. Då får vi avnjuta treans luciatåg och sist på dagen blir det massage.

Nästa vecka är det sista skolveckan. På måndag kommer jag att vara ledig och Anna kommer att ha klassen. På idrotten på tisdag ska vi dansa och sen har lite julmys. Eleverna behöver inte ha med sig idrottskläder. På onsdag har vi pyssel med faddrarna i trean. Då är ni extra välkomna som föräldrar. Se info från förra veckan. Om man vill stanna kvar och äta lunch kan man köpa lunchkuponger för 47 kr. På torsdag åker vi till Örebro och går på julkonsert med allsång. Som det ser ut nu åker vi 8.30 och kommer hem 13.00 men då till stationen. Vi kommer med mer info när vi vet mer.

På fredagen är det skolavslutning och hela skolan går för att se på det julspel som skolans äldre elever har tränat på. Vi brukar vara klara vid

10-tiden och då slutar alla elever som inte har fritids.

Trevlig helg / Jenny

********************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                            Vecka 49

Ny månad och ny årstid. Vi har därför arbetat färdigt våra böcker om hösten.

Bokstaven D har vi börjat med och i bokstavspåsen låg det en docka, en dinosaurie och en drake.

På idrotten fick eleverna önska från det vi gjort under terminen och det blev olika lekar i både lilla och stora salen.

På utedagen gick vi in i skogen. Där byggdes det kojor, lektes lekar och vi hittade en stor stock att gå balansgång på. Tänk på att skicka med mössa och vantar samt att frukten går lätt att äta så man inte behöver ta av sig vantarna om det är kallt.

I samlingen fortsätter vi med första ljudet och vi har också börjat lyssna på vilket ljud som försvinner om jag säger mål och sen ål. Vi blandar även in en del matematiklekar.

På matematiksamlingen tränade vi på fler än, färre än samt vad skillnaden blev mellan olika antal. Vi använder alltid konkret material att laborera med. Eleverna har även fått bygga former av kuber som de ritat av. Sedan har eleverna fått ta en ritning och bygga den formen.

Rimboken har fått ABC -djuret Dromedar som i D men även ramsan om Igelkotten som nu har gått i ide.

Imorgon fredag ska vi baka pepparkakor tillsammans med eleverna på Rönnen. Alla eleverna får baka i omgångar och jag hoppas att det ska bli roligt. Dessa bakverk kommer vi sedan att bjuda er på när det är lucia. Det finns fortfarande en del av er som inte har svarat om ni kan komma eller inte på luciakvällen den 11/12 kl. 18.00. Gör gärna det snarast.

Nästa vecka:

Tisdag sista idrotten innan jul

Onsdag ingen utedag då vi istället kommer att baka lussebullar.

Torsdagkväll: Lucia kl. 18.00 eleverna kommer till 17.45.

Några andra datum inför jul:

Onsdag 17/12 julpyssel med faddrarna i trean.

Torsdag 18/12 åker vi på julkonsert till Örebro, mer info kommer.

Fredag 19/12 skolavslutning eleverna slutar vid 10, mer info kommer.

Önskar er alla en skön andra advent!

Jenny

Förskoleklasserna och 3:orna ska julpyssla tillsammans innan lovet. Vi kommer att hålla till på Eken och i Annikas klassrum och ljusgård. Föräldrar som vill delta i pysslet är varmt välkomna!

Om barnen vill så kan de ta med en liten glasburk/ljuslykta till pysslet. Den ska vara i klart glas (genomskinlig). Vi tar gärna emot toarullar och garn om någon vill skänka det till oss.

Datum: Onsdag 17 december

Tid: 08.30 – 11.00

Carina, Jenny, Mats, Jossan, Maria, Nisse & Annika

***********************************************************************************************************

Hej                                                                                                                           Vecka 48

Vi arbetar vidare med språklekar som handlar om första ljudet i olika ord och vi leker med meningar och sammansatta ord. Inom matematik fick eleverna två och två bygga så många olika former de kunde av ex. 6 kuber medans ett annat par skulle bygga former av 5 kuber. Vi har också haft skattjakt då några i taget får hämta 10 skatter och sen resonerar vi om vad som händer med antalet om man ger bort skatter till de andra.

På idrotten var det redskapsbana i stora salen och i lilla lekte vi en lek med ärtpåsar. Det är kul och fungerar väldigt bra med blandade grupper.

Alla elever har fått målat en ljusstake i gips som vi kommer att tända då vi har adventsmys.

Utedagen kan ni se bilder på i bloggen. Vi gick till lekparken nedanför Werners backe och lekte. Det var lite kallare ute än förra veckan men solen sken på oss.

På fredagar tränar vi nu luciasånger tillsammans med Rönnen. Vår sångsamling på Eken är fylld av blandade sånger med och utan rörelse.

Svarslappen om Lucia får ni gärna lämna in snarast. Jag hoppas att ni alla kan komma, det är mycket uppskattat av eleverna. Eleverna får själva bestämma vad de vill vara och vi har en del kläder att låna ut.

Ni är alla välkomna att vara med en dag eller en stund på dagen vad som passar er bäst. Även mor- och farföräldrar är välkomna.

Nästa vecka: idrott och utedag som vanligt.

Ha en trevlig första advent

/Jenny

***************************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                             Vecka 47

Denna vecka har vi fortsatt med bokstaven A. Vi har kommit på flera ord som börjar på A, A-ord och i onsdags började vi med bokstaven B.

I samlingarna har vi lekt lekar med att gissa vad jag tänker på som har ett visst bokstavsljud först. Exempel: en frukt som är gul och börjar på b,b,b,b banan.

På utedagen var vi till hembygdsgården och där träffade vi Mulle, en varelse som bor i skogen. Vi fick gå en sväng och säga godnatt till en del djur som går i ide nu och hej till en del djur som vi kan se under hela vintern. Vi har även målat dessa djur i vår höstbok. Tillsammans med Anna har alla elever gjort en igelkott i lera.

Veckans ramsa handlade om en apa och på sångsamlingen fick eleverna träffa Aron apa och sjunga hans egna sång.

I matematik har vi gått vidare till ett annat tema om antal. Eleverna fick lära vårt troll Truls hur man räknade olika föremål. Han gjorde många fel men eleverna var duktiga på att förklara hur man skulle göra.

I torsdags hade vi kalas för Rebaz som fyllt år i november. Han och Remy bakade och bjöd på äppelmuffins, mums!

På fredag ska vi prova att ha vårt första klassråd och på sångsamlingen tillsammans med Rönnen kommer vi att börja träna inför Lucia. Se separat inbjudan och lämna in lappen igen nästa vecka.

Nästa vecka har vi som vanligt idrott och utedag.

Ha en skön helg!

Jenny

********************************************************************************************************************************’

Hej                                                                                                                             Vecka 46

Denna vecka har vi pratat om kroppen, dels olika kroppsdelar men vi har även läst böcker och tittat på hur vi ser ut inuti kroppen. Det är spännande med matstrupen och blodets väg genom kroppen. Vi kommer att fortsätta att läsa olika böcker om kroppen.

I samlingarna har vi börjat med att lyssna på första bokstaven i olika ljud men vi fortsätter med stavelser och sammansatta ord.

På mattesamlingen fick eleverna prova på suduko med färgmarker. Vi började med tre x tre rutor och det var inget problem svårare blev det med fyra x fyra rutor. Vi har denna vecka fortsatt att pärla på det hemliga halsbandet med färgmönster. Eleverna är väldigt duktiga på att hitta färgmönstret och fortsätta att pärla.

På utedagen fick eleverna i samma par som förra veckan ett nytt uppdrag. Denna gång skulle det med material från skogen göra ett mönster.

I fredags hade vi en utställning med tårtkalas. Alla elever på skolan hade gjort olika modeller och teckningar på hur de skulle vilja ändra skolgården till det bättre. Ett uppdrag vi fått av politikerna i Hallsberg. Vi valde att göra en stor sandlåda som vi saknar på skolgården. Eleverna skapade hinkar, spadar och figurer att sätta i lådan.

Det går fortfarande löss på skolan så var noga med att titta i håret på era barn och hör av er om ni blir drabbade.

Vi bjuder in er till Lucia torsdag den 11/12 kl. 18.00. Det finns en del kläder att låna för kvällen.

Nästa vecka: Tisdag – idrott. Onsdag – utedag.

Ha en skön helg / Jenny

**********************************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                            Vecka 45

Oj, vad tiden rinner iväg, veckan efter höstlovet har bara susat förbi. Vi har arbetat vidare med de geometriska formerna. Vi har klippt och skapat hunden Solo som är gjord av rektanglar. Rimboken har fått alla fyra sånger om de olika formerna och på utedagen skapade eleverna former med hjälp av material från skogen. Titta på bloggen för bilder.

På samlingarna har vi arbetat med sammansatta ord. Dels att bryta ner solros till sol och ros och bilda nya ord av rygg och säck – ryggsäck. Vi har också arbetat med stavelser.

På idrotten lekte vi lekar i lilla salen och i stora salen fick eleverna prova på att använda basketboll tillsammans med Anna-Lena.

Som aktivitet sist på dagen varvar vi med högläsning, massage, spela spel och sångsamling. Att spela spel och lära sig att förlora är inte alltid lätt. Massage är de väldigt duktiga på och det ska vi ha imorgon fredag.

Det är flera barn i år ett och två som har behandlats för löss. Viktigt att även ni tittar efter löss och är observanta på klåda i håret. Vi har pratat om att inte låna varandras mössor och tänka på att lägga mössan helst i väskan och inte på hatthyllan.

Vi har fått kallt och blåsigt ute och det är extra viktigt med varma kläder och EXTRA KLÄDER.

Nästa vecka:

Tisdag: Idrott – glöm inte ombyte

Onsdag – Utedag

Jag börjar med utvecklingssamtal. Ni som inte fått någon tid hör av er.

Trevlig helg

Må gott / Jenny

**************************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                           Vecka 43

Denna vecka var jag hemma onsdag och fredag med min flicka och Marianne arbetade istället för mig och Anna var med vissa stunder.

Inom matematik har vi fortsatt med mönster. Eleverna bygger egna mönster av olika sak men också efter klasskompisarnas mallar. Vi gör rörelsemönster med kroppen så att alla kan hänga med.

Vi har denna vecka pratat om formerna triangel, cirkel och kvadrat. Eleverna har klippt och klistrat de olika figurerna så de bildar ”Gumman Cirkel”, Gubben Kvadrat” och Barnen Triangel. Det märks att de har arbetat med dessa former på förskolan.

På idrotten hade vi redskapsbana i stora salen och i lilla var det hopprep där det både hoppades men även byggdes former av repen.

Kastanjerna som eleverna plockade förra veckan ska nu användas till att skapa spindlar och annat roligt. Spindlarna blev väldigt fina med glittriga ben.

Idag på fredag blir det höstfest på Rönnen som vi väntat på. Jag ska be att det fotograferas så att ni kan få se bilder från festen på bloggen.

Nästa vecka är det höstlov och på måndag har fritids stängt. Vi ses igen måndag den 3 november.

Ha ett skönt lov

Jenny

*******************************************************************************************************

Hej                                                                                                                        Vecka 42

Här kommer ett försenat brev för vecka 42. Jag vart hemma med min lilltjej som var sjuk och som dessutom brände sig på spisen. Det kommer att göra att jag även denna vecka behöver vara hemma onsdag och fredag. Jag hoppas att Marianne som kom torsdag och fredag förra veckan och som just nu arbetar på fritids kan komma och vara med istället för mig.

På våra mattesamlingar bygger vi mönster för fulla muggar. Denna gång fick eleverna bygga ett mönster som de sedan målade av.

Vi har arbetat hårt i vår bok om hösten och tittat på löv från olika träd. På torsdagen gick alla iväg och plockade kastanjer som vi ska använda inom skapande denna vecka.

I onsdags hade skolan besök av två rektorer från England. De kom till oss efter maten då vi har en jobbarstund. Eleverna jobbade på med olika saker och de var duktiga på att prata engelska. Vi hade alla övat på att säga hej och ”jag heter..” Det var en spännande stund. Det var även i onsdags som eleverna fick gå och hälsa på sin gamla förskola. Se bilder på bloggen.

Eleverna har även fått svara på frågorna om vad som är bra och vad som kan bli bättre på skolan som ska användas i den stora satsningen om utveckling som kommunen deltar i med regionsförbundet. Ni föräldrar får gärna svara på frågan som ni fick hem för två veckor sedan. Maila eller lämna in i kuvertet.

Denna vecka:

Utedag på onsdag GLÖM INTE KLÄDER EFTER VÄDER.

På fredag har vi blivit bjuda på höstfest till Rönnen, de barn som vill får gärna klä ut sig.

V. 44 är det höstlov och fritids har stängt på måndag den 27 oktober

Hälsningar Jenny

*********************************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                             Vecka 41

Denna vecka har vi fortsatt vårt arbete med hösten och träden i vår omgivning. Vi har plockat löv till höstboken, skrivit och färglagt.

Förra veckan fick eleverna en ny skriv – och ritbok. Där får de rita något som de sen ska skriva till. Meningen är att de ska lyssna efter de bokstäverna de hör och forma dem. Det är svårt tycker många men de kämpar på och det gör inget om det blir fel.

På idrotten lekte vi lekar och i lilla salen hade Anna-Lena badbollar.

På onsdagen fick vi besök av Cecilia som är tandhygienist. Hon tog med oss på en resa där vi fick träffa tandfen och lära oss mer om vad som är bra och dåligt för tänderna. Alla elever fick varsin tandborste i present. Se bilder på bloggen.

Efter besöket gick vi till parken och lekte.

Denna vecka har vi också haft en termometer vid fönstret varje dag läst av utetemperaturen och tittat på vädret. En dag i veckan brukar vi avsluta med massage och det är uppskattat.

På fredag ska de elever som fyller år i oktober baka och sen firar vi dem med fika och sång.

Denna vecka har det regnat en del och det är viktigt att ni ser över extra kläder och skickar med regnkläder och stövlar. Vi försöker att vara ute en stund varje dag.

Fyll gärna i brevet om era upplevelser av skolan som ni fått.

Nästa vecka:

Tisdag idrott och på onsdag ska eleverna få gå till Norrgården och hälsa på. Därför flytta vi utedagen till torsdagen.

Trevlig helg!

Jenny

*******************************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                              Vecka 40

Varje morgon drar vi en elev som blir ”dagens hjälpreda”. Den får läsa almanackan, dela ut böcker och gå först till matsalen. Denna vecka har hjälpredan även fått dra en lapp ur lådan med dagens uppdrag. Uppdragen handlar om att rimma, klappa stavelser, säga en mening m.m. Eleverna är väldigt duktiga på att genomföra uppdraget inför sina kompisar.

Denna vecka har vi fortsatt att prata om flyttfåglar och vi har börjat att titta på en del av våra träd i naturen. Alla har fått en ny arbetsbok om hösten och träden: asp, björk, ek, kastanj, lönn och rönn.

På idrotten lekte vi olika lekar och hade en redskapsbana.

På utedagen gick vi upp genom skogen till lekparken där den nya lekställningen med en liten rutschkana nu var uppe. Under vägen samlade vi löv från olika träd. Vägen hem tog vi över Hembygdsgården för att titta på lönnen som står där. Tyvärr hade den inga fina löv men vi hittade lönnäsor.

På torsdagar kommer Anna och jag att dela upp elevgruppen. Jag kommer att ha svenska- och matematiksamling och Anna någon form av bilduppgift.

I torsdags hade vi fadderpromenad. Alla på skolan har eller är faddrar. Era barn kommer att få en fadder i år 3 och en i år 6. De ska ta lite extra hand om era barn och vi kommer att anordna aktiviteter tillsammans under terminens gång. Se bloggen ”Vi i klassen.”

Idag fredag är jag ledig och Anna har haft elevgruppen, och då fick rimboken veckans ramsa ”Fågel Fenix” be gärna era barn säga ramsan till er.

Nästa vecka kommer vi att få besök av en tandhygienist som kommer att prata tandvård med eleverna. Vi har idrott och utedag som vanligt.

Må gott / Jenny

**************************************************************************************************

Hej                                                                                                                         Vecka 39

Nu börjar det att bli kallare ute och det är viktigt att eleverna har kläder för att kunna vara ute, speciellt på onsdagar då vi är ute en längre stund. Se också till att skicka med extra kläder.

Denna vecka har vi förberett oss på fredagens utflykt. ”Peter och vargen” är ett musikstycke skrivet 1936 av Sergej Prokofjev. Varje karaktär i berättelsen är ett instrument. Peter är alla stråkar, vargen hornet, katten klarinett osv. Vi har målat olika instrument och lyssnat på instrumenten.

På mattesamlingen har vi fortsatt med att sortera olika material efter bl.a. färg, storlek, form. Truls vårt troll som gillar matematik kom på besök.

Gymnastiken blev en hit med en redskapsbana som var väldigt uppskattad. Vi delar fortfarande eleverna i två grupper. Ena gruppen börjar i lilla salen och den andra i stora och så byter vi efter halva tiden.

På utedagen hade vi riktigt höstväder med regn. Vi hade hört att svanar vilade i dammen vid kolonilotterna så vi gick dit. Där låg de; ett svanpar med sex ungar som fortfarande var gråa i fjäderdräkten. I och med det pratade vi om flyttfåglar och tittade efter vilka länder de flyttar till på världskartan.

Torsdags hade vi kalas för de barn som fyllt år i septembermånad. Det var Laura och Aishah och de fick baka blåbärsmuffins till fikastunden.

Vi hoppas att fredagens utflykt till Örebro och konserten blir lyckad.

Nästa vecka: Idrott och utedag som vanligt. På fredag kommer jag att vara ledig och Anna tar då elevgruppen.

Må gott

/ Jenny

********************************************************************************************************************************

Hej                                                                                                                           vecka 38

I fredags hade vi aktivitetsdag med besök av flera olika föreningar. Vi hade en rolig dag med simklubben, bågskytte och hockey. Titta på bloggen www.ekenfklass.se för att se bilder från bågskytten.

Denna vecka har jag börjat att testa av eleverna med materialet ”Vad kan du höra” som handlar om språkutvecklingen. Alla tycker att det är roligt.

På idrotten lekte vi med fallskärmen och spelade gränsbrännboll. Nästa vecka börjar vi att vara inne i gymnastiksalen.

Vi har fortsatt att arbeta med rimord och klappat stavelser. Vi har också börjat att titta på långa och korta ord samt sammansatta ord. Som att sol och ros tillsammans blir solros.

I onsdags hade hela skolan skoljoggen. Vi sprang/gick ett varv i spåret. En del av de äldre eleverna sprang 4 varav. Det går bra att lämna en springslant i början av nästa vecka också om man vill.

Eftersom vi har lov nu på fredag hade vi en sångsamling med Rönnens förskoleklass på torsdagen. Det ‘r en trevlig stund då eleverna får träffa varandra i de olika grupperna.

Nästa vecka:

Tisdag: Idrott och vi kommer nu att vara inne.

Onsdag: Utedag

Fredag: Skolutflykt till Örebro, infolapp utdelad.

Ha en skön fredag och en trevlig helg. Ses på måndag.

Jenny

*******************************************************************************************************

Hej                                                                                                                     Vecka 37

Den här veckan har Jossan varit sjuk och olika vikarier har hjälpt oss och Anna har varit mer med oss. Elevgruppen har klarat det bra fast det har varit lite oroligare.

Vi fortsätter att varva dagen med frilek och styrda aktiviteter som måla, jobba och samlingar.

Eftersom vi har pratat om frukter som är färdiga nu på hösten. Fick eleverna smaka på äpplen, päron och plommon.

På idrotten sprang/gick vi ett varv i spåret. Vi såg massor av svamp som vi stannade och tittade på.

Svamp var också något som vi letade efter på utedagen då vi gick en sväng i skogen för att slutligen gå till vindskyddet där vi tog vår frukt och lekte tillsammans med rönnen. Vi hittade många olika svampar och tittade extra på om det var skivlingar eller soppar. Vi hade tur och hittade kantareller,”skogens guld”, som vi sedan stekte och smakade på innan vi gick hem.

Vi har gjort svamptavlor av tussat silkespapper. Eleverna fick välja på att göra en röd flugsvamp eller en kantarell.

Nästa vecka:

Idrott som vanligt.

Onsdag skoljoggen – ta på er bra skor och kläder att springa/gå i.

Fredag skolan stängd – fritids öppet för fritidsbarnen.

Fredag den 26/9 åker vi in till Örebro och konserten ”Peter och vargen”

Må gott / Jenny

*************************************************************************************************

Hej                                                                                                                   Vecka 36

Denna vecka började vi med att titta på våra tre ”hjärtan” som bär ledord som vi ska tänka på och förhålla oss till. ”Snäll”, ”Hjälpsam” och ”Ingen ska vara ensam”är de tre orden. Tillsammans med eleverna ska vi prata om vad dessa ord står för och sedan försöka leva upp till dem tillsammans.

Vi har också börjat att prata om hösten och på utedagen gick vi till kolonilotter för att titta på vad som nu finns att skörda i trädgårdar, se bilder på bloggen. På vägen hem gick vi förbi Idas hus och Micke hennes pappa undrade om vi ville komma in och titta på hur de tillverkade marknadsgodis. Det ville vi såklart och så fick vi smaka nybakade marknadskarameller.

På samlingar har vi pratat om vad en mening är, klappat stavelser, rimmat och tittat på långa och korta ord.

På idrotten lekte vi med hopprep och bollar. Det går riktigt bra att vara i två blandade grupper. Glöm inte gympakläder!

Vi har som vanligt haft sångstund hos oss på Eken men även tillsammans med Rönnen.På fredag ska vi fira de barn som fyller år i september. Födelsedagsbarnen får baka en kaka som vi alla fikar på sedan.

Nästa vecka:

Måndag Skolfotografering, fritids stänger 16.00 och föräldramöte kl. 18.00

Tisdag idrott GLÖM INTE OMBYTE och HANDDUK

Onsdag utedag

Fredag aktivitetsdag, mer info kommer ni är välkomna hit.

Trevlig helg

 Jenny

Ps. Det blev inget kalas då vi blev kort om personal vi får ta det nästa vecka istället.

*********************************************************************************************************

Hej                                                                                                                     Vecka 35

Denna vecka har vi fortsatt med att rimma och lyssna på olika ljud i samlingen. I samlingen har vi också pratat om vad vi heter i efternamn. De flesta eleverna har full koll på vad de heter i efternamn.

Rimboken har fått en ny ramsa som heter ”Gubben Gran”. Vi har två och två gjort ett collage av bilder som vi klippt ur olika tidningar.

På idrotten var vi ute. Eleverna delas upp i två grupper tillsammans med Rönnen. Även lektionen delas upp i två aktiviteter och grupperna byter efter halva tiden. Hos mig lekte vi med fallskärmen och Anna-Lena lekte lika lekar.

På utedagen gick vi upp till lekparken. På vägen dit genom skogen tittade vi på blåbärsris och alla smakade på harsyra. Vi hade tur och fick se tre hackspettar som flög omkring och en ekorre.

På sångsamlingen sjöng vi bla Tvärtom sången och eleverna får dra saker ur sångpåsen, varje sak har en egen sång.

Imorgon på fredag har vi sångstund med Rönnen och vi på Eken ska prova på att massera varandra som avslutning på dagen.

Denna vecka har vi även börjat att skölja fluor. Det är ett komplement till tandborstningen som ni gör hemma morgon och kväll.

Nästa vecka:

Tisdag: idrott ute, glöm inte ombyte och handduk.

Onsdag: utedag

Jag har nu börjat att fixa till vår blogg ta en titt: ekenfklass.se

Trevlig helg / Jenny

*************************************************************************************************

Hej                                                                                                                               v. 34

Oj, vad veckan har rusat fram. Det har varit så roligt att få börja bekanta mig med era barn. Elevgruppen fungerar väldigt bra tillsammans. Det har inte funnits några konflikter mellan eleverna denna vecka och jag hoppas att det fortsätter så.

I samlingarna på morgonen har vi redan börjat arbeta med språklekar. Vi har lyssnat på olika inspelade ljud som eleverna har fått identifierat. Vi har rimmat och lärt oss veckans ramsa som var ”Pelle plutt”.

Eleverna har fått börjat att arbeta i ett material som tränar öga – hand och rimboken har fått sin första ramsa.

Vi har varit ute varje dag och lekt på gården innan lunch. Efter lunch försöker vi ta det lugnt med styrda aktiviteter. Vi har varvat med att spela spel, jobba och läsa bok.

Ni är alltid välkomna att hälsa på oss en stund eller hela dagen.

Nästa vecka:

Tisdag: Idrott utomhus. Ta med ombyte och handduk

Onsdag: Utedag – kläder efter väder

Viktiga datum:

8/9 skolfotografering

8/9 Föräldramöte kl. 18.00, mer info kommer

12/9 Aktivitetsdag på skolan, alla föräldrar välkomna, mer info kommer.

Trevlig helg!

Jenny

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *