Veckans djur

Vecka 15 om ormar

Ormar är rovdjur som livnaär sig på små och medelstora djur som t.- ex. insekter,  fåglar, groddjur, gnagare, små djur mm. Ormar svälja allasina byten hela och kan äta djur som är tregångei större än sitt egen huvud. detta är möjligt eftersom ormens övre käke kan separeras sigfrånden undre käken.

 

 

 

Vecka 5 Fakta om Lejon

Tigern är lejonets närmsta släkting. Lejonet är den näst största av alla kattdjur efter tigern. Det finns åtta erkända underarter av lejon  (panthera leo) varav en är utdöda, sex lever i Afrika och en i indien. Det som skiljer sig är det ”afrikanska lejon” och det ”asiatiska lejon. Lejonen kan springa i en hastighet upp till 80km/h under kortare avstånd och hoppa upp till 11 meter i ett språng! Av alla de stora kattdjuren så anses lejonet vara det enda som verkligen är socialt. De bor tillsammans i grupper om cirka 10-15 medlemmar. Bland lejonen är det honan som jagar och hanen som tar hand om ungarna.

skrivet av Hanna och Kristaps.

 

 

Fakta om hästar

Mama häst kallas sto,barnet kallas för föl och pappan kallas för hingst. Hästar bor i ett stall  och dom brukar gnägga när dom känner att någon kommer. I Stallet står hästen i en Box eller i enspilta. I boxen går den lös. I spilta är den bunden. På golvet ligger halm eller strö.

Av Serena och Hadi

Fakta om Delfiner.

Delfiner är intelligenta och eleganta djur. Trots att de är formade som en stor fisk är de faktiskt däggdjur precis som vi. Fiskar kan stanna under vattnet hela livet men Delfiner måste komma upp till vattenytan för att andas.  Inte alla delfiner lever i haven. En del lever i floder. Världsnatorfomden WWF har arbetar i Kambodja för att rädda delfinerna  som lever i Mekongfloden. Man tror att det finns färre än 100 exemplar av dessa delfiner kvar.

Av Emelie och Omar och Kristaps.

Hajar

Hajar har haft 30 000 tänder när dom dör och de har flera rader mer tänder. Ungefär 100 människor blir bitna av en haj om året. Men det e oftast ett mistag för hajen att den äter upp människan. Vithajen är en av dom farligaste hajarna. Hajarna bor under vatten. Hajen är en slags fisk. Många ser ut som den här svartspetsiga rev hajen. Det speciella sakerna på hajen är nos, gälar, med ryggfenan håller hajen balansen, stjärtfenan hjälper hajen att få upp farten, med hjälp av bröstfenorna kan hajen svänga och simma uppåt eller neråt.

Hajens skelett består inte av ben som hos andra fiskar. Det är brosk som är lättare och böjligare.

Skrivet av Emil och Lynx.